Pagina’s

Anne van het eiland

Anne van het Eiland

Anne wordt volwassen

Al generaties lang steelt Anne van het Groene huis de harten van lezers. Ik noem haar graag liefkozend mijn papieren vriendin. In Anne van het eiland lezen we hoe de inmiddels jongvolwassen Anne de wereld buiten het vertrouwde erf van het Groene Huis en het eiland Avonlea gaat verkennen. Ze gaat studeren in Redmond. We leven met haar mee hoe vriendschappen veranderen en hoe ze de liefde ontdekt. Voor wie deel 1 en 2 nog vers in het geheugen staat zal beslist benieuwd zijn hoe de vriendschappen tussen haar hartsvriendin Diana en haar beste vriend Gilbert zich ontwikkelen.

‘Onze’ Anne wordt steeds volwassener. Haar emoties gaan minder in uitersten zoals toen ze jong was en net op Het Groene Huis kwam wonen. Maar ze is nog steeds fijngevoelig en blijft oog houden voor de schoonheid van het leven en de mensen om haar heen.

Kruisbestuiving tussen films en boeken

Als je – zoals ik – Anne goed hebt leren kennen via de Netflix serie Anne with an E, dan is er een aantal dingen anders in de serie ten opzichte van het boek. Wanneer een boek verfilmd wordt dan is de eerste neiging om te zeggen ‘het boek is beter dan de film’, maar je kunt het ook anders bekijken. Hoe mooi is die kruisbestuiving tussen films en boeken! Door films leren we boeken en schrijvers opnieuw kennen. Hoe vaak gebeurt het niet wanneer je een film of serie hebt gezien, dat je daarna graag het boek wilt lezen? Of meer wilt weten over de schrijver? Of overkomt dit alleen de Ogma redactie? 😀 En zouden al die prachtige films er wel zijn als er geen prachtige boeken werden geschreven?

In de Netflix serie Anne with een E zijn er een paar verschillen ten opzichte van het boek, die ik juist fijner vind. In het boek sterft Matthew – de broer van Marilla – namelijk al in deel 1, maar als je de serie op Netflix volgt dan ben je blij dat hij er nog is, want hij is echt allerliefst!

Anne van het eiland

Een ander verschil is dat in deel 2 – Anne van Avonlea – een tweeling bij Marilla en Anne in huis komt wonen. Op een of andere manier beklijft dat stukje verhaallijn bij mij niet zo. In de Netflix serie zit de tweeling niet in het verhaal en ik mis ze dan ook niet.

Kortom, die kruisbestuiving tussen boek en verfilming pakt heus niet alleen maar slecht uit.

Een hoera voor de uitgever!

Nu terug naar het boek Anne van het eiland. Ook deel 3 is weer een prachtige uitgave van uitgeverij Karmijn. Dankjewel dat ik wederom een gebonden exemplaar mocht ontvangen.

Maar bovenal een dankjulliewel aan Karmijn om het klassieke verhaal van Anne uit te geven! Deel 1 en 2 zijn niet meer nieuw in hardcover te krijgen, dus aarzel niet te lang als je een hardcover exemplaar wilt.

Alle delen van Anne van het Groene huis zijn tijdloze boeken, waar ook meisjes van nu (en volwassen meisjes) zich in kunnen herkennen. Het soort meisje dat in de materialistische en afstandelijke tijd van nu moet zoeken naar gelijkgestemden. Hoe mooi is het als je een soortgenoot in Anne kunt vinden!

Ik denk dat ik namens heel veel anderen spreek: bedankt lieve Anne voor het verrijken van onze wereld.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren