Pagina’s

Het leven is te kort om op kantoor te zitten

Het leven is te kort om op kantoor te zitten – Lonneke Lodder

Sinds ik ruim 10 jaar geleden mijn leven ging vereenvoudigen heb ik al heel wat boeken gelezen over onderwerpen als financiële zelfstandigheid, besparen, zelfredzaamheid. Meestal boeken van mensen die radicaal het roer om gooiden of zichzelf een jaar lang een flinke uitdaging gaven (een heel jaar niks kopen, leven zonder geld, je huur opzeggen en alleen nog maar in de huizen van anderen wonen), maar Lonneke Lodder had een langere aanloop nodig.
En dat vond ik geruststellend, want hoe boeiend ik de levens en verhalen van anderen ook vond – en vind – die het roer omgooiden en hun baan opzegden om van hun droom te leven, hun auto verkochten en alleen nog maar de fiets gebruikten, het was niet hoe ik in elkaar stak. Lonneke daarentegen had wel een visie, een groter plan voor zichzelf, maar ze maakte veranderingen in kleine stapjes. Daarin kon ik mezelf herkennen.

Het leven is te kort om op kantoor te zitten is het verslag van Lonneke’s ommezwaai van goedbetaalde kantoorbaan naar het plattelandsleven in Spanje. Niet radicaal, niet belerend, maar stap voor stap hoe zij zelf tot haar besluiten kwam. Het beginstuk waarin ze beseft hoe het kantoorleven en bijbehorende Randstedelijk leven haar geen voldoening (meer) geeft vond ik het meest interessant. Het middenstuk waarin ze op (oefen)pelgrimstocht gaat naar Spanje en gedetailleerde verhandelingen over het wel/niet aankopen van een huis in Spanje vond ik wat langdradig, maar dat komt misschien omdat ik zelf niet van plan ben om een huis in Spanje te kopen. Ze heeft nogal eens de kreet ‘Madre Mia’ aan haar verhaal toegevoegd. Dat begon me op den duur te irriteren, maar dat kan komen omdat ik niet zo’n Spanjeliefhebber ben. Overigens past dat deel van het boek wel bij haar karakter van gedegen voorbereiding en type ‘stap voor stap’.  

Het is geen boek over besparen. 

Ze zegt: 

‘Dit is geen boek over besparen en als je hier meer over wilt weten, dan zijn er tal van andere boeken en blogs die elk detail behandelen. Maar het is wel belangrijk om uitgebreid stil te staan bij het belang van je uitgavenpatroon als je eigenlijk liever iets anders zou willen doen met je leven. Minder geld uitgeven maakt ontzettend veel meer mogelijk. Dromen die onbetaalbaar leken komen een stuk dichterbij.’

Evengoed staan er in het boek meer dan genoeg voorbeelden waarop zij bespaarde op haar uitgaven. Zo ging ze niet meer naar haar eerdere kapper die €58 rekende voor  wassen en knippen, maar ging ze naar de kappersacademie. Daar werd ze geknipt voor €14 door jonge mensen in opleiding. Ze ging ook niet meer (zo vaak) met vrienden uit eten, in plaats daarvan stelde ze voor om bij elkaar thuis te eten. Maar ik ben het met haar eens dat haar boek niet gelezen moet worden als een boek vol bespaartips. Het is het grotere doel waarvoor ze haar besparingen deed, dat haar verhaal tot een boek maakt. 

Het leven is te kort om op kantoor te zitten
Zekerheden of keurslijf?

Lonneke Lodder hechtte in haar leven aan zekerheden. Haar appartement, haar vaste baan, haar hypotheek, haar pensioen; zekerheden die je rust horen te brengen in het leven. Maar de keerzijde is dat dezelfde zekerheden kunnen gaan knellen, je komt vast te zitten in het keurslijf van deze zekerheden. Zodra je gaat nadenken over het loslaten van het ene, dan zit je onherroepelijk vast aan het verlies van de volgende zekerheid. Dat is een beetje de paradox van hoe goed het in Nederland allemaal geregeld is. Ze schrijft: ‘Dit is het probleem van wonen in een land waar de zaken zo goed geregeld zijn. Van mensen met een goede baan en een hoop bezit. Dat we voor ons gevoel zoveel te verliezen hebben.’

Gestaag werkt Lonneke aan haar zoektocht naar hoe het anders kan, want eigenlijk vindt zij haar goedbetaalde baan met aanzien stiekem helemaal niet zo bijzonder. Ze vraagt zich regelmatig af wat precies de zin is van wat ze de hele dag doet op kantoor. Wat voegt haar werk toe? Dit is een vraag die onder heel veel kantoorpersoneel leeft. Ik werk op kantoor en ik vraag het me ook regelmatig af, zie hier mijn reden om mijn leven te vereenvoudigen en minder afhankelijk willen zijn van gehechtheden en zekerheden. In haar boek legt ze haarfijn uit waar veel van haar generatiegenoten tegenaan lopen; het gevoel dat ze gewaardeerd worden om iets wat in wezen niks bijdraagt aan het grotere geheel van de samenleving.

Na een sabbatical van 4 maanden waarin Lonneke op pelgrimage gaat naar Spanje is haar definitieve vertrek dichterbij gekomen. In 2019 neemt ze de stap om naar Asturië te verhuizen en sindsdien woont ze daar in een geel huis op een heuvel en haalt inkomsten uit haar schrijfwerk. Ze leeft eenvoudig en veelal zelfvoorzienend. Ze beschrijft onder meer hoe ze zich er bewust van werd hoeveel werk de dingen kosten. Het kloven van hout, het telen van groente. Je zou kunnen denken dat dat een reden is om er mee te stoppen, maar zij beschrijft dat het juist een verrijking is om meer van dit dagelijks werk te gaan doen. Dit is precies wat ik zelf ervaren heb in mijn zoektocht naar een eenvoudiger leven waarin ik – tegenstrijdig genoeg – meer zelf dingen ging doen. Zoals het maken van groentebouillon of bottenbouillon, of het stekken van planten, het bakken van brood of het maken van mijn eigen luchtverfrisser. Dit gaf me meer inzicht in allerlei processen van groei en grondstoffen en arbeidsinzet en lonen en milieubelasting, maar het gaf me ook veel meer voldoening doordat ik nu zelf onderdeel uitmaakte van dit proces en er dus invloed op uit kon oefenen. 

Lonneke Lodder’s verhaal is absoluut een inspiratie om te lezen hoe je aan het kantoorkeurslijf kunt ontsnappen en in je leven kunt doen wat je het liefste zou willen doen. 

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren