Pagina’s

De geheime tuin

De geheime tuin

Wat zo’n fijn voordeel is van voorlezen aan kinderen (die van jezelf of van anderen) is dat je de kans krijgt om al die fijne klassiekers zelf te herlezen, of – zoals in mijn geval – voor het eerst te lezen. In plaats van de film zien.

De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett is zo’n voorbeeld van een klassieker die ik alleen van film kende.

Jaaaaren geleden gezien op tv. De zwart-witte versie uit 1949, gecombineerd met kleur. De scènes in de tuin waren in kleur opgenomen. Ik weet nog dat het een poosje duurde voordat ik door had dat er geswitcht werd van zwart-wit naar kleur. Prachtige film vond ik dat! Het raakte me op een manier die ik niet goed kon plaatsen. Ik identificeerde me er mee, maar als iemand me had gevraagd het uit te leggen, dan was me dat niet gelukt. Ik zag de symboliek van de kleurige verborgen tuin – het levensgeluk – versus de zwart-wit buitenwereld – de tegenspoed, zorgen en verdriet op het levenspad.

Ik begon met voorlezen in de winter van een paar jaar geleden, begin februari. Dat bleek precies het goede jaargetijde om in dit boek te beginnen, want het boek begint in dezelfde periode. Als je net als ik gevoelig bent voor de verborgen boodschappen van de natuur, dan zul je ontdekken dat dit boek er bomvol mee staat. 

Hoe gaat het verhaal van De geheime tuin ook al weer?

Na het overlijden van de ouders van de jonge Mary wordt zij vanuit India naar haar rijke oom in Engeland gestuurd. Deze oom kent ze niet en heeft ze nog nooit eerder ontmoet. In zijn huis in Engeland ziet ze hem ook nauwelijks, want hij is het grootste deel van de tijd op reis. Mary moet zich zien te vermaken in dat grote donkere landhuis, met z’n eindeloze gangen, deuren en kamers. Er is alleen personeel, maar die hebben het meestal druk met hun werk. Ze doolt door het huis en door de grote tuin en sluit vriendschap met de tuinman en met een roodborstje.

De geheime tuin

Het roodborstje wijst haar de weg naar een ommuurde afgesloten tuin. Omdat Mary nieuwsgierig is en niemand op haar let en ze toch verder niks te doen heeft, gaat ze op onderzoek uit en vindt de toegang tot de ommuurde tuin. Ze krijgt hulp van Dickon, het broertje van een van de dienstmeiden.

Gehuil in de nacht

Wat hoort Mary toch ’s nachts in het grote huis? Is dat het gehuil van een kind? In een van die eindeloze gangen, in een van de vele kamers ontdekt ze een jongetje die de hele dag in bed ligt. En daar heel boos over is. Dat zijn moeder is overleden in het kraambed heeft het hart van zijn vader – Mary’s oom – gebroken. Vanwege de broze gezondheid van de jongen vinden zijn vader en de dokter het het beste wanneer hij de hele dag binnen en in bed blijft. Want tja, ze zouden niet willen dat deze jongen iets oploopt of iets overkomt, want stel dat hij óók zou sterven?!

De ommuurde tuin was de lievelingsplek van de overleden moeder van het jongetje. Samen met Dickon begint Mary om de tuin in oude glorie te herstellen. Gaandeweg lees je dat met het herstel van de tuin, de harten van de bewoners ook herstellen.

Zowel mijn meiden als ikzelf hebben er van genoten!

Frances Hodgson Burnett schreef De geheime tuin in eerste instantie als verhaal voor een tijdschrift voor volwassenen. Later werd het een kinderboek. Aanvankelijk was er weinig belangstelling voor De geheime tuin. Haar andere boeken Little lord Fauntleroy en A little Princess waren veel populairder. In de twintigste eeuw werd het uiteindelijk haar populairste boek. Het boek is al talloze keren uitgebracht. De uitgave die ik heb is beslist luxe te noemen. De illustraties zijn van Inga Moore en het boek staat er vol mee. Er is amper een pagina te vinden waar géén illustratie op staat. De tekeningen zijn zeer gedetailleerd en Moore lijkt precies de juiste beelden erbij gemaakt te hebben. Werkelijk prachtig!

And the secret garden bloomed and bloomed and every morning revealed new miracles.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

One Comment

  • Irene Pieters

    12 maart 2021 at 07:09

    Ik heb mijn eigen paperback uitgave uit de jaren 60 nog steeds, het was/ is èen van mijn favoriete kinderboeken. En deze uitgave heb ik ook, juist vanwege de schitterende illustraties. De symboliek in het verhaal is zó mooi: het dienstmeisje en de tuinman, die dit eenzame kind liefdevol tegemoet komen.. En dan de tuin, waar ze met Dickon aan het werk gaat…. Het verhaal is prachtig opgebouwd. Ik ga het boek meteen weer bekijken en genieten van de mooie illustraties.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren