Pagina’s

Het onzichtbare leven van Addie Larue

Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit. Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar. Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent…

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in New York. Toen dat nog kan, u weet wel. ? Natuurlijk moest ik zoveel mogelijk boekhandels bezoeken. Want hey, boeken! En hey, New York! In The Strand (geweldige boekenwinkel, btw) lag mevrouw Schwab, met het eerste deel uit de Schemering-trilogie: De kleuren van Magie. Nog nooit van gehoord, niet van mevrouw Schwab en ook niet van die trilogie. Maar het klonk goed, dus het boek ging mee naar huis. En het was gaaf! Alvast 1 aanrader: ‘De kleuren van Magie’ is ook echt magisch, de hoofdpersoon is geweldig, ondanks al zijn gebreken, je bevindt in een andere wereld. Meerdere, zelfs. Helemaal geweldig.

Ja, graag!

Vandaar dus dat ik Het onzichtbare leven van Addie Larue meteen aanvroeg toen Uitgeverij Boekerij vroeg of we misschien, eventueel, asjeblieft nog wat boeken wilden recenseren voor hen. Tuurlijk! Ik kreeg de ‘Limited Edition’ en het is echt een prachtige uitgave. Ik weet niet welke kaft ik mooier vind, die met de vogel of met de kat.

Addie dus

Maar laat ik eens iets over het verhaal vertellen. Op de dag van haar bruiloft, roept Adeline LaRue de goden aan. Omdat ze niet wil trouwen. Überhaupt niet en al helemaal niet met deze weduwnaar met meerdere kinderen. Die ook nog eens uit z’n mond stinkt. Maar, zoals de plaatselijke oude vrijster al waarschuwde, je moet de goden nooit, nooit, nooit aanroepen nadat de zon onder is gegaan. Want je weet nooit welke god er zal antwoorden…

Dansen met de duivel

Addie blijkt haar ziel aan de duivel te hebben verkocht. Ze heeft weliswaar haar vrijheid gekocht en ze is onsterfelijk, maar… aan alles hangt een prijskaartje. Zo ook aan deze deal. Niemand kan zich haar nog herinneren. De mensen met wie ze opgegroeid is niet, mensen die ze onderweg tegenkomt niet, zelfs haar ouders weten niet wie ze is. Zodra iemand de kamer uitgaat, wordt haar beeld gewist uit hun geheugen. En dat is heel erg eenzaam.

Onzichtbaar

In de loop van de tijd belandt Addie in Parijs, Florence en zelfs New York. Ze maakt depressies, oorlogen en bevrijdingen mee. Avantgarde, art-deco, rococo, alle kunstvormen ziet ze voorbijkomen. Nog een ‘cadeau’ van de duivel: ze is onzichtbaar. Niet letterlijk, maar ze kan haar naam niet uitspreken, niet schrijven en zoals in de twintigste eeuw blijkt: ze kan ook niet worden gefotografeerd. Op niemand maakt ze een blijvende indruk.

Het onzichtbare leven van Addie Larue
Henry

Totdat ze Henry tegenkomt. Heb je je al afgevraagd hoe Addie overleeft? Door te stelen. Ze neemt hier en daar geld, kleding en andere spullen mee. Makkelijk, want niemand kan zich haar herinneren. Henry herinnert zich haar wel als ze een boek uit zijn boekhandel steelt. En de keer daarop weet hij ook nog wie ze is. En daarna weer… Henry blijkt ook een pact te hebben gesloten met de duivel.

En toen

En toen vertelde ik niets meer. ? Want op dit punt in het verhaal wordt het echt spannend en natuurlijk wil ik daar niets over zeggen. Ik kan nog wel verklappen dat het verhaal met een flinke plot twist eindigt en dat is erg tof! Aanrader? Ja, zeker als je van boeken met magie houdt. Vond ik het even goed als ‘De kleuren van Magie’? Nee. Daarvoor vond ik het verhaal en de karakters van Addie en Henry toch wat te vlak blijven. Het is natuurlijk lastig, om de geschiedenis van zo’n driehonderd jaar in zo’n vijfhonderd pagina’s te beschrijven. Maar vond ik het fijn lezen? Absoluut! Ik heb me er meerdere avonden uitstekend mee vermaakt.

Uitgeverij Boekerij, bedankt voor dit recensie-exemplaar!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren