Pagina’s

De capsulegarderobe

De capsulegarderobe – Leoni Huisman

Wil je ’s ochtends snel weten wat je aandoet? Heb je een kast vol kleren maar niets om aan te trekken? Vind je het moeilijk om iets weg te doen? Koop je vaak iets wat je achteraf niet draagt? Of wil je graag duurzamer leven? Wat jouw situatie ook is, in alle gevallen gaat De capsulegarderobe je aan een opgeruimde kast helpen met een garderobe op maat.

Een overzichtelijke kast met kleding die bij je past: ervaar hoe De capsulegarderobe je leven kan veranderen. Leoni Huisman is al meer dan 20 jaar stylist en gaat je helpen om er elke dag leuk uit te zien zonder veel extra moeite. Ze helpt je met jouw kleding elk seizoen in een ‘capsulegarderobe’ in je kast te hangen en zo terug te brengen tot dat wat je draagt. Leoni geeft haar cliënten normaal gesproken persoonlijk advies. Nu heeft ze haar ‘Minder en beter en goed-methode’ voor iedereen beschikbaar gemaakt. Je leert alles over: minder kleding: jouw eigen capsulegarderobe, wat je nodig hebt en wat niet. Hoe je er beter uitziet: door beter te combineren en te kopen. En over goed: hoe zorg je goed voor je kleding en wat zijn goede investeringen?

Al jaren ben ik mijn huis aan het opruimen. Tegenwoordig koop ik veel stuk minder dan ‘vroeger’ en als ik iets koop, dan probeer ik dat zo duurzaam mogelijk te doen. Tweedehands dus, duurzaam geproduceerd, of energiezuinig. De capsulegarderobe had ik wel eens voorbij zien komen, maar dat schreef ik al die tijd weg als een hype. No way dat ik daaraan ging meedoen. Voor degenen die het begrip nog niet kennen: je mag 36 items hebben. Kledingstukken dus. En daar moet je dan een heel seizoen mee doen. Jep, 3 hele maanden.

Veel kleren, ik?

Ik vind niet dat ik heel veel kleren heb, zeker vergeleken met de tijd dat ik een nieuw paar schoenen kocht zodra de oude gepoetst moesten worden. Ja, dit is helaas echt waar. Toen ging ik ‘sjoppen’ als ik niet lekker in m’n vel zat, nu duik ik een boek in. Of slinger ik Netflix aan. Dat even terzijde. Maar 33 items voor een seizoen, het moet niet gekker worden. Toch? Dat is weinig! En daarbij, ik houd er niet van om me vast te leggen. Ik heb opties nodig. Okay, misschien ga ik niet al die kleren dragen in het aankomende seizoen, maar het zou kunnen. Als ik dat zou willen. Misschien.  

Maar goed, toen viel De Capsulegarderobe van Leoni Huisman dus op de mat. En daar moest ik toch iets mee. Want recensie-exemplaar. Beetje ***lig ten opzichte van de uitgeverij om daar niets mee te doen. Dus okay, ik dook het boek in. Eerste indruk? Prachtig! Het is echt ontzettend mooi vormgegeven door illustratrice Ingrid Bockting. Tweede indruk: wat schrijft Leoni Huisman tof! Het is net alsof ze met jou voor je kledingkast staat. Of kledingkasten, in mijn geval. Nee, ik heb niet veel kleding. ?

Het begin

Die 36 items, dat is dus je werkkleding en je informele kleding. Samen. Daar hoort geen ondergoed, nachtkleding of loungekleding bij. Top! Ik dacht namelijk dat ik in mijn yogakleding moest slapen, of andersom. Speciale kleding, zoals voor een gala, hoort er ook niet bij. Nu ga ik tegenwoordig niet eens naar de bioscoop, laat staan naar een ‘red carpet event’, maar toch. Het kan wel. Kleding-gewijs dan.

De capsulegarderobe
Hoe dan?

Hoe ga je aan de slag? Je maakt 7 stapels met daarop 1 bottom en 2 tops in dezelfde kleur. Een bottom is een broek of een rok en een top is een kledingstuk dat je op je rok of broek draagt. Simpel toch? Dat doe je per 3 maanden, per seizoen dus. Draag je alleen maar zwart tijdens dit seizoen? Prima, dan maak je 7 zwarte stapels. Dan heb je dus 21 items die je de komende 3 maanden gaat dragen. Maar 21 is toch geen 36? Klopt! Je selecteert nog 7 lievelingsitems die er extra bijkomen, 3 jassen en 5 paar schoenen. Oh ja, sieraden horen ook niet bij die 36.

Het is natuurlijk wel zo handig als je meerdere combinaties kunt maken met de kleding die je hebt uitgezocht. Het helpt om bijvoorbeeld items uit te kiezen van verschillende materialen. En dan ga je alles vrolijk in je kast hangen. Wat buiten de garderobeboot is gevallen, berg je ergens anders op. Zodat je de aankomende 3 maanden volledig kunt focussen op deze items. Leuk toch, kledingwinkeltje spelen?

Nu is het samenstellen van de capsulegarderobe maar een deel van het boek. Leoni vertelt ook over kleuren, materialen, vormen en hoe je dit alles het beste kunt combineren. En ze vertelt hoe je het beste voor je kleding kunt zorgen. Zodat je er langer mee kunt doen. Duurzaam mensen!

Waarom zou je een capsulegarderobe willen?

Rust. Drie maanden lang hoef je je niet bezig te houden met je kleding. Je weet precies wat er in je kast hangt. Je hoeft dus niet uren gefrustreerd voor de kast te staan omdat je niet weet wat je aan moet. Want dat weet je! Je hoeft ook geen eindeloze surfsessies op het net uit te voeren om iets nieuws te kopen, want waarom zou je? Je hebt al je 36 items al. Heerlijk! Daarbij: het is duurzaam. En je hebt meer tijd voor jezelf en nogmaals: rust. Heerlijk.

Niet blij met je capsule?

Dat kan natuurlijk. Soms maak je de verkeerde keuze. Die corrigeer je dan. Of je probeert creatiever te zijn. Gelukkig heb je je andere kleding nog, die kun je de drie maanden erop dragen. Of je koopt het item dat je echt miste. Natuurlijk gaat er dan wel een ander item naar de bewaarstapel, want: 36 is 36.

En hoe ging het bij mij? Dat lees je in een volgend blog! Want anders wordt dit blog veel te lang. Tot snel mensen!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

  • Hermien - KouweKleren

    16 november 2020 at 07:52

    Leuk om te lezen wat het stappenplan van Leoni is om een capsule op te bouwen. Ik heb twee periodes een capsule gehad, nu heb ik wat voor mij werkt van het systeem behouden terwijl ik andere dingen liet gaan. Ik heb nu een kast die bijna volledig onderling te combineren is, waar ik regelmatig stukken tijdelijk wegberg. Maar ik let niet op de totale aantallen per seizoen, omdat ik dan kleding moet wegleggen die ik gewoon graag draag. Mijn totale kast is wel gekrompen en ik drasg álles. De capsule wardrobe heeft me dus veel geleerd, ik ben benieuwd naar jouw vervolg!

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren