Pagina’s

prentenboeken

5 prentenboeken voor een feestje

Bij Team Ogma vieren in oktober maar liefst 3 Ogma kinderen hun verjaardag! Ook nog eens alle drie op dezelfde dag! Sterker nog, ze zijn alle drie in hetzelfde jaar geboren. Wauw, dat is echt wel bijzonder als je er zo over na denkt.

Een verjaardag is een reden om de slingers op te hangen! Voor de 12e verjaardag van mijn duo heb ik slingers laten maken bij de Fotofabriek. Je weet wel, waar ik onlangs een fotoboek liet maken van knutselwerkjes. Ik bestelde nu dus geen fotoboek maar gepersonaliseerde slingers! Ik koos een paar leuke foto’s van mijn meiden en voegde ze online toe. Je kunt zo’n slinger op allerlei manieren aanpassen, met verschillende kleuren, ander lettertype. Achteraf had ik misschien beter niet ‘12’ in de slinger gebruiken, want die vlieger – eh slinger – gaat volgend jaar natuurlijk niet meer op. Nou ja, je leert elke dag weer wat bij, zullen we maar zeggen. Twaalf is trouwens wel een bijzondere leeftijd, dus ik vind het wel geoorloofd. En ook nog eens jarig in een bijzonder tijdperk.

Kinderfeestje met een thema

Ik weet nog dat bij het allereerste kinderfeestje van mijn meiden er een kindje aan me vroeg of het verjaardagsfeestje ook een ‘thema’ had. Nee, zei ik voorzichtig en ik dacht aan al die leuke ideeën die ik op pinterest had gezien voor een thema-boeken-feestje. Waar ik dus niet voor geopteerd had. Hopelijk waren ze niet te erg teleurgesteld. Maar het meisje zei: geeft niet hoor, ik wilde het alleen even weten. Moderne tijden…

De vijf leukste prentenboeken

Deze vijf prentenboeken gaan allen over het thema ‘verjaardag’ of ‘feestje’. Al deze vijf boeken zijn door mij persoonlijk goedgekeurd (en ik ben een hele kritische prentenboekenlezer). Ze zijn origineel, passend bij de leeftijd en ook leuk voor de volwassenen. Misschien kun je er zelfs wel een heel thema om heen bouwen voor het volgende kinderpartijtje? Wie weet kun je een bijpassende slinger maken met de figuren uit het favoriete boek van jouw kind?

De verjaardag van de luiaard

Hoe verras je iemand die het liefst de hele dag slaapt? De dierenvrienden uit het bos weten wel hoe je dat doet. Taart, slingers ophangen, liedjes zingen, cadeautjes uitpakken.

Dit prachtige prentenboek heeft korte teksten per bladzijde, mooie pastelkrijt illustraties en is heel geschikt om elke dag in de aanloop naar de verjaardag van het kind voor te lezen. Tenzij het daarmee alleen maar meer hieperdepieper raakt natuurlijk.

Alles is reden voor een feestje

Eekhoorn geeft een feestje. Voor alle dieren in het bos. Dat vinden de andere dieren zó’n goed idee dat zij elk ook een feestje gaan houden. Maar wie komt dan nog bij wie?
Even schiet door mijn hoofd die beruchte uitnodiging op facebook, die per ongeluk landelijk gedeeld werd en waarop hordes mensen zichzelf ging uitnodigen. Maar die gedachte zette ik maar snel weer van me af. Want daar werd niemand blij van. Van dit boek wel.

Vos en haas en het feest van uil

Dit vind ik nou een heel sterk prentenboek! Dit prentenboek is volledig in balans; de tekst en de prenten passen beiden bij jonge kinderen. Er staat geen leeftijdsindicatie bij, maar ik zou zeggen voorlezen voor peuter en kleuter en eventueel zelf lezen vanaf eind groep 3. Er komen slechts drie dieren in het verhaal voor, het bekende trio Vos, Haas en Uil. De zinnen zijn kort en sommige woorden zijn vet gedrukt en in een iets groter lettertype. Zo worden de voorlezende ouders geholpen met intonatie.

Nog 100 nachtjes slapen

Dit was een echte favoriet van mijn ene dochter. Dorus wil graag een feestje, maar het duurt nog wel 100 nachtjes voordat zij jarig is. Maar knippen mag Dorus wel alvast. Mama was even druk met koken en bellen tegelijk toen ze dat aan Dorus beloofde. Je ziet precies wat er van komt aan het eind van dit boek: namelijk een slinger! Maar ook een feestje. Nog 100 nachtjes slapen is een beetje ondeugend en daar houden kinderen wel van. Hele mooie prenten in een soort scrapbook-stijl.

Giraf viert feest

Ik weet niet wie meer van dit boek gecharmeerd was; mijn dochter(s) of ik. De zachte pastelkleuren van de aquarelprenten, de beslotenheid van het onbewoonde eiland, de details op de illustraties, de zachtaardige karakters van de dieren; álles trok mij in dit prentenboek. Bij het (voor)lezen wil je zelf ook graag tussen deze dieren spelen en bij hen wonen op hun eiland. En samen taart eten natuurlijk.

“Alles waar je blij van wordt is reden voor een feestje.”

Uit – hoe kan het ook anders: alles is reden voor een feestje

Met dank aan Fotofabriek die de slinger beschikbaar stelde.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren