Pagina’s

The hate u give

The Hate U Give – Angie Thomas

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. Overleven in de 2 werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

#blacklivesmatter

In een Amerikaanse Facebookgroep vroeg ik om advies, hoe ik me het beste uit kon spreken. Tegen racisme dus. Een zwart scherm op Instagram vond ik een mooie blijk van medeleven, maar op de lange termijn zet dat natuurlijk geen zoden aan de dijk. ‘Speak up’, was het antwoord, laat van je horen. En: ‘Educate yourself’. Hoe kon ik dat beter doen dan te lezen?

The Hate U Give was een van de boeken die me aangeraden werden. Een fijn boek om mee te beginnen als je meer wilt weten over het dagelijks leven van de zwarte Amerikaanse bevolking. Het is Young Adult, dus heel toegankelijk geschreven. Maar… nog steeds erg indrukwekkend en beklemmend.

Hoe het begon

Het verhaal begint met een feestje in de buurt waar Starr woont. Er wordt geschoten en Starr en haar goede vriend Khalil besluiten weg te gaan. Daarna gaat alles gruwelijk mis. Khalil en Starr worden door de politie aangehouden, Khalil moet uit de auto stappen en wordt doodgeschoten. Er lag een borstel in zijn auto, de agent dacht dat het een geweer was en schoot Khalil neer. Starr ziet alles gebeuren.

The hate u give

In de media wordt Khalil afgeschilderd als een bendelid, een drugsdealer, iemand die het misschien wel verdiende om neergeschoten te worden. Maar waarom dealde Khalil eigenlijk? Was hij wel lid van die bende? Angie Thomas laat heel mooi zien dat het allemaal niet zwartwit is en dat er dikwijls een verhaal achter het verhaal zit.

Het vervolg

Het wordt voor Starr steeds moeilijker. Ze moet getuigen. Wat zal de politie daarvan vinden? Wat zullen de bendes daarvan vinden? Durft ze voor Khalil op te komen? Ook op school wordt het voor Starr lastiger. Wie is ze eigenlijk? Het meisje uit de ‘hood’, de dochter van haar vader die ooit ook lid van een bende was en zelfs in de gevangenis heeft gezeten? Of de keurige, aangepaste donkere leerlinge met een blank vriendje? Heeft hun relatie wel toekomst, kent hij haar wel hoe ze werkelijk is?

Het einde

Veel vragen waarop je allemaal antwoorden krijgt als je The Hate U Give leest. Sorry mensen, geen spoilers. Maar zoals ik al zei, THUG is een goed begin als je je wil inlezen. Het is niet autobiografisch, maar het is wel gebaseerd op de ervaringen van de auteur. Haar manier ‘to speak up’, zeg maar. THUG laat goed zien hoeveel vooroordelen we hebben en dat dat niet okay is. Help je mee?

Uitgeverij Rainbow, heel erg bedankt voor het recensie-exemplaar!

Mocht je meer suggesties willen: op mijn YouTube kanaal laat ik zien welke boeken ik kocht van POC (persons of color) en wat ik daar tot nu toe van vond. Dit is de link: https://www.youtube.com/channel/UCvbYq3KxTIVT1cmayvQ41xw?view_as=subscriber

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren