Pagina’s

  • Home
  • Over Schrijvers
  • Een interview met Petra Vollinga. Over Marktplaatsgelukjes, feel-good en human interest. En als toegift: Dolly Parton!
Petra Vollinga

Een interview met Petra Vollinga. Over Marktplaatsgelukjes, feel-good en human interest. En als toegift: Dolly Parton!

Even geleden las ik toch Zo goed als nieuw van Petra Vollinga? Uitgeverij Meulenhoff Boekerij vroeg of ik Petra misschien wilde interviewen. Tuurlijk! Ik was erg benieuwd naar Petra en haar verhalen. Hieronder vind je het interview. Enjoy!

Hallo Petra, wil je iets meer over jezelf en je boeken vertellen? Ik moet namelijk bekennen dat ik jouw boeken niet kende voordat Zo goed als nieuw bij mij op de mat viel.

Hoe lang schrijf je al en wat is je favoriete boek? Van jezelf dus. Heb je een favoriet personage?

Ik schrijf al mijn hele leven, zo lijkt het, maar ik moest 46 worden voordat ik eindelijk ging zitten voor een roman :). Als kind al vond ik opstellen heerlijk en maakte ik op mijn kamertje zelf boekjes. Ik heb Nederlands gestudeerd en ben daarna begonnen als tekstschrijver tot ik in de tijdschriftenwereld terecht kwam en daar heb ik 12 jaar lang voor allerlei bladen geschreven. Als freelance journalist, maar ook als korte verhalen schrijfster voor de Yes. Van die heerlijk romantische waar je in weg kon duiken met een kop thee.

Petra Vollinga

Favoriete boek van mezelf? Kan ik echt niet zeggen. Ze hebben alledrie dezelfde stijl. Ik hou van het ‘echte leven’ en mensen die daar zo goed en kwaad als het gaat mee om proberen te gaan. Er zitten dus mannen en vrouwen in, oud, jong, verlegen, extravert, homo, hetero, zwart, wit, op een flatje, in een villa. Gewoon, net zoals in de maatschappij. Van alle karakters in de afgelopen 3 boeken ben ik een beetje gaan houden, ik trek een tijdje met ze op in mijn hoofd en zie ze gewoon helemaal voor me. Qua vorm vind ik het leuk als verschillende verhaallijnen uiteindelijk bij elkaar komen. Als ik er 4 mag noemen die heerlijk waren om te schrijven, zijn het: Herman, Charles, Annegien en Maurice uit Hallo Liefde en Zo Goed Als Nieuw.

Ik heb enorm genoten van Zo Goed Als Nieuw, al ben ik niet zo’n heel grote fan van het feelgood genre. Ik heb meestal niet zoveel met de hoofdpersoon, die vaak heel veel sjopt of achter een prins op het witte paard aanrent. Jouw hoofdpersonen daarentegen zijn echte mensen met al hun sores die nu eenmaal bij het leven horen. Dat vond ik heel sterk aan Zo Goed Als Nieuw.

Ja wat fijn dat je dat zegt! Dat is precies wat ik wil. Echte mensen, die zich allemaal maar zo’n beetje door het leven heen worstelen. Net zoals wij allemaal.

Grootheden van dit genre zijn wat mij betreft Maeve Binchy en Rosamunde Pilcher. Als je hun boeken leest, lijkt het alsof je een brief van een oude vriendin leest. Wat lees jij graag en wie zijn jouw grote voorbeelden?

Die ga ik meteen opzoeken, dank je! Ik vond in de luchtige categorie de serie Voor Jou mooi van Jojo Moyes. Ze heeft humor en ze ontroerde me, de perfecte combinatie. Maar boeken die me echt bijblijven zijn vaak wat ‘zwaarder’. Een klein leven van Hanya Yanagihara is beklemmend en prachtig tegelijk. Waargebeurde verhalen als die van Natascha Kampusch, die 8 jaar lang is vastgehouden in een kelder, verslind ik, die moeten in 1x uit. Maar ik vind bijvoorbeeld de romans van Daphne Deckers echt heel leuk, die is enorm ondergewaardeerd als romanschrijfster. En natuurlijk koop ik altijd de nieuwste Noort zodra er weer eentje verschijnt. Je ziet het, het gaat alle kanten op. Ik hou in ieder geval niet van hele wollige, eindeloze zinnen over de natuur, de omgeving en de blaadjes enzo. Er moet wat gebeuren en de zinnen moeten niet ellenlang en een beetje grappig zijn af en toe. Ik ben nogal ongeduldig van aard.

Ik vind Marktplaats een fijn medium om spullen te kopen en te verkopen. Niet alleen om iets leuks voor een aangenaam prijsje te kunnen ‘scoren’, maar ook door het contact met de andere partij. En de verhalen achter de spullen. Soms komen daar zelfs hele leuke gesprekken uit voort. Wat was jouw reden om Marktplaats zo’n prominente plek te geven binnen het boek? En wat is jouw meest bijzondere aankoop of verkoop via Marktplaats?

Ja Marktplaats is gewoon geweldig. Ik koop er spullen, ik verkoop er dingen die ik niet meer nodig heb. Het is toch geweldig dat die dan een tweede leven krijgen bij iemand die er net zo blij mee is als ik ooit was? Ik heb net twee weken geleden een fantastische mintgroene bolle koelkast gescoord en zelf opgehaald in Alkmaar. Helemaal netjes, twee jaar oud. Top. Je ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet had en er komen mensen bij jou thuis met verhalen. Zo kwam er een vrouw een hoogslaper halen, omdat ze een Ghanese man had, van wie de kinderen eindelijk naar Nederland mochten komen. En dus gingen ze een kamertje maken met bedden en roze dekens, helemaal lief. Dat vind ik dan gewoon fijn om aan mee te hebben geholpen. Ze hebben hier op terras lekker koffie gedronken in de zon en die meiden kregen limonade, terwijl pappa binnen alles uit elkaar stond te schroeven.

Achter elk mens zit een verhaal. Iedereen heeft zijn eigen weg te gaan met de obstakels, kansen, teleurstellingen en dromen die daar bij horen. Die verhalen wil ik graag vertellen en ik zuig ze op als mensen ze met me willen delen.   

Petra Vollinga

Om op de actualiteit in te springen, we zitten nu natuurlijk in een pandemie. We zijn aan het ‘social distancing’. Ik merk dat ik veel meer behoefte aan ‘feelgood’ heb, want als ik ellende wil, zet ik het nieuws wel aan. Hoe beïnvloedt de coronacrisis jouw werk? En denk je dat de huidige crisis nog een keer zal opduiken in een van je boeken? Ben je trouwens al bezig met een volgend boek?

In het begin van de Corona heb ik een feelgoodfeuilleton op Facebook geschreven, precies om die reden. Ik zat alleen maar de hele dag op Twitter en Nu.nl en wilde mensen iets bieden om even aan de ellende te ontsnappen. Inmiddels ben ik er al behoorlijk aan gewend en mag er weer meer buiten de deur. Mijn 4e roman is in de maak en daar heb ik nu ook alle tijd voor, want qua copywriting was het wel iets rustiger dan normaal, maar ik merk dat ik me daar toch niet echt op kon concentreren. Het idee is er, 3 vriendinnen op leeftijd, die elkaar kennen van hun countrykoor, gaan op een roadtrip door Amerika op zoek naar Dolly Parton. Heerlijk. Al vraag ik me nu inderdaad wel af of ik het niet in Nederland moet laten spelen, want ik heb niet zo’n zin om ze met een mondkapje in het vliegtuig te laten zitten haha.

Beste Petra, heel erg bedankt voor je antwoorden, leuk om meer over boek nummer 4 en je Marktplaatservaringen te horen!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren