Pagina’s

wrap up juni

Wrap up juni: Wat Jolanda deze maand las.

Wat was het voor mij een maand vol energie! Niet alleen schreef ik voor het eerst in tijden lekker weer eens wat stukjes voor Ogma, ook op het lesgeefvlak en het thuisfront was het gezellig en druk. Toch vond ik gewoon nog tijd om te lezen. Voor het eerst weer in de bus, toen ik na maanden thuisonderwijs weer naar school mocht reizen voor een leuke afscheidsactiviteit met een van mijn klassen. Wat was het leuk om iedereen weer in het echt te zien! En wat was het fijn om zomaar midden op de dag twee keer twintig minuten ongegeneerd te kunnen lezen. Beetje warm dat mondkapje, maar het lezen was ouderwets genieten, in een rare nieuwe situatie. Wat ik deze maand las:

The Magician’s Death – Paul Doherty

Eind mei, begin juni was ik even een paar dagen alleen op de camping (met veel dank aan mijn echtgenoot, dankzij wie zoiets mogelijk is <3), en dus las ik lekker een paar Hugh Corbett’s. The Magician’s Death was het eerste boek dat ik in juni las. En wat houd ik toch van deze middeleeuwse detectivereeks. Corbett is en blijft een van mijn favorieten!

Mudlarking – Lara Maiklem

Dit boek kocht ik begin dit jaar in York. Ik dacht eerst dat het een boek was over de Mudlarkers uit voorgaande eeuwen, maar het blijkt het verslag van een hedendaagse modderzoeker; iemand die tijdens het lage tij in de rivier de Theems in Londen op zoek gaat naar spullen in de modder van deze eeuwenoude rivier. Maiklem neemt je mee langs de hele Theems en vertelt uitgebreid over wat ze tegenkomt. Aanrader!

wrap up juni
God’s Callgirl, van non tot prostituee – Carla van Raaij

Deze vond ik in ons minibiebje. En net zoals iedereen weleens een MacDonalds of andere patatzaak opzoekt doe ik dit eens in de zoveel tijd: ik pak een boek met een iets sensationeler / oppervlakkiger / romantischer / …. inhoud dan ik normaliter kies, lees deze snel en leg ‘m dan weer terug alsof er niets aan de hand is. Dat was ik dus van plan met dit boek. Na het lezen merkte ik echter dat ik het naar boven bracht voor in de sectie Nederlands in mijn nieuwe bibliotheekkkamer. Want niks sensationeel (ondanks de titel), maar een oprecht en inspirerend levensverhaal. Had ik niet verwacht toen ik het boek enigszins besmuikt uit het minibiebje pakte…

The Templar – Paul Doherty

Hoewel ik devoot fan ben van bijna al Doherty’s werk kon dit boek mij jammer genoeg niet zo bekoren. Het is het verslag van een van de Kruistochten waarin het fundament voor de orde van de tempeliers werd gelegd. Ik heb me er doorheen geworsteld, vooral vanwege de vrouwelijke hoofdpersoon, daarvoor was het net leuk genoeg. Van het tweede deel in dit tweeluik (The Templar’s Magician) las ik één hoofdstuk, toen het laatste en vervolgens mochten beide delen van mij in het minibiebje op zoek gaan naar een nieuwe lezer. Volgende keer beter.

De Fry Kronieken – Stephen Fry

Dit was weer een boek in de categorie Heel Erg Grappig. Het is een deel uit de autobiografie van Stephen Fry, de bekende Engelse acteur, komiek en presentator, waarin hij vertelt over de tijd van zijn negentiende tot zijn dertigste. Waar Tineke bij het lezen van dit boek bijna weer zin kreeg in roken, kreeg ik een beetje heimwee naar de geur van de pijp van mijn lievelingsoom, maar leerde ik vooral veel over de mens Fry. En wat heeft de man toch een talenten! Het zal je maar gegeven zijn om zo eloquent en geestig te vertellen… Ik word er in elk geval erg blij van, zelfs al zijn de onderwerpen lang niet altijd zo vrolijk.

De Grijze Jager 14, Het Duel bij Araluen – John Flanagan

Tsja, wat kan ik zeggen. Jaren geleden begon ik samen met mijn (toen net zeventigjarige) vader in de Grijze Jagerserie. Hij had deze voor mijn oudste dochter gekocht, maar zij vond het niet leuk. Dus dan lees je als moeder en opa dan maar zelf de kinderboekenserie, toch? Afgelopen sinterklaas kreeg ik deel 13, die een verschrikkelijk open einde bleek te hebben (Insert hier een wegstervend trompetgeluidje) dus deel 14 kocht ik zelf van de boekenbonnen die ik bij hetzelfde decemberfeest kreeg. Zoals ik wel vaker zeg: niets mis met een kinderboekje op zijn tijd. Ik hoop op een deel 15. Maar dan zonder open eindes, meneer Flanagan!

The Life and Crimes of Agatha Christie – Charles Osborne

Dit non-fictieboek beschrijft precies dat wat er in de titel staat: het leven van de bekendste misdaadschrijfster ooit, en alle boeken (niet alleen de detectives, maar ook de thrillers, romans, toneelstukken, autobiografieën en poëziebundels) die zij ooit schreef. Voor mij als doorgewinterde Christiefan staat er toch nog heel wat nieuws in, maar voor iemand die nog niet zo bekend is met haar werk is het net zo geschikt, want Osborne behandelt alle boeken zonder teveel van de clou weg te geven, en zonder enig spoileralert. Wel bekruipt mij bij het lezen eenzelfde soort onzekerheid die ik voel als ik luister naar de All About Agatha podcast (waarin de Amerikaanse schrijvers en Christiefans Kemper Donovan en Catherine Brobeck alle boeken van Agatha Christie uitgebreid bespreken, analyseren en ‘ranken’.) Kijk, een leesverhaaltje schrijven, daar draai ik mijn hand niet voor om, maar zo’n volledige, bijna wetenschappelijke analyse van (in dit geval Christie’s) boeken, zoals Osbourne, Donovan en Brobeck, pfoe… Dat is toch wel een treetje hoger op de trap van professionaliteit. Maar goed, ieder zijn vak. Zij de professionele, haarscherpe analyses, doe ik de laagdrempelige leesverhaaltjes.

Dus dat was mijn juni in boeken. Oh, en de 7e editie van Stepping Stones, de nieuwste versie van de lesmethode die wij op school gebruiken, voor naast ons eigen materiaal. Maar daar ga ik in de zomer mee stoeien. Ter compensatie dan ook lekker veel en lekker dikke en extra fijne andere boeken. Zomervakantie? Ik kom eraan. Bijna dan. Nog één weekje!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren