Pagina’s

De boeken van april

De boeken van april

Al lezend ben ik door de eerste lockdown weken gekomen. Ik vond er weinig intelligents aan. Want de hele dag thuis en toch knetterdruk, en weinig energie over voor die dingen waar ik mijn hersenen voor moest gebruiken (lees: een studie). Ik ben blij met het feit dat de kinderen over een paar weken weer naar school mogen. Het is voor hen veel beter om daar les te krijgen, van de experts, en samen met hun klasgenoten. Voor mij betekent het iets meer lucht om al het studiewerk dat is blijven liggen in te halen. Het was fijn dat het zo kon, we hebben ook genoten samen, we zijn blij dat onze omgeving nog gezond is.

Hoe het straks verder gaat… Ik hoop dat het met jullie goed gaat en dat dit ook zo blijft. Mocht je nog weer langer thuis moeten zijn dan verwacht, dan zijn een paar van de boeken die ik in april las echte aanraders.

De boeken van april
D-Day girls

Binnenkort vieren we 75 jaar bevrijding. Rond 4 en 5 mei lees ik altijd graag iets extra’s over de Tweede Wereldoorlog, en toen ik D-Day Girls in de catalogus van Uitgeverij Karakter zag staan, was ik meteen gefascineerd. Vrouwelijke spionnen, gevaarlijk werk en dan die cover! Sarah Rose heeft echt een prachtig boek geschreven over de dappere vrouwen die zich in oorlogstijd achter de vijandelijke linies lieten droppen. Binnenkort vertel ik er meer over!

Het dertiende verhaal

Boekverkoopster en amateur biograaf wordt door een zeer succesvol auteur gevraagd om haar levensverhaal op te schrijven. Duistere geheimen worden onthuld! Het dertiende verhaal is best een vermakelijk tussendoortje, gewoon lekker doorlezen met je verstand op nul. Prima in deze vreemde tijden. De stijl en de opbouw van het plot deden mij nogal denken aan V.C. Andrews, zou ze model hebben gestaan voor de bestseller schrijfster uit dit boek?

Manderley voor altijd

Mijn favoriet van de maand! Natuurlijk kende ik Daphne du Maurier van naam, ik had ook de Hitchcock verfilming van haar verhaal The Birds wel eens gezien, maar over haarzelf wist ik niks. Ik had zelfs nog nooit wat van haar werk gelezen. Dat gaat veranderen nu ik deze biografie heb verslonden. Een biografie die leest als een spannende roman. Wat een fascinerend leven heeft Daphne du Maurier gehad, bijzondere mensen ontmoet en wat een enorme drang om te blijven schrijven. Tot op hoge leeftijd werkte zij door en haar oeuvre is indrukwekkend. Dus waar zal ik straks in beginnen? Rebecca, Jamaica Inn of toch een bundel met korte verhalen?

Verdwaald in Tirol

En natuurlijk niet te vergeten Verdwaald in Tirol, van onze gastblogger Astrid. Mirjam interviewde haar over schrijven, het expat leven en meer. Leuk om te kijken, je vindt het interview op Mirjam haar blog; klikkerdeklik.

De brief voor de koning

We keken enorm uit naar de Netflix serie The letter for the king. De trailer zag er immers indrukwekkend uit. Was dat even een vieze tegenvaller. Om de teleurstelling te verwerken las ik het boek opnieuw. Voor de 12.754e keer ofzo. Nog steeds leuk!

Herinneringen aan Anne Frank

Voordat Corona in Nederland los ging, bezocht ik met mijn dochter, mijn zus en mijn moeder voor het eerst Het Anne Frank Huis. Een enorm indrukwekkende ervaring, ik ben heel erg blij dat we dat dit jaar hebben kunnen doen. Zuslief sponsorde de giftshop en kocht de herinneringen van Miep Gies. Wat een indrukwekkend verhaal, prachtig geschreven en met de ervaring van het Achterhuis nog vers in het achterhoofd nóg beklemmender. Een reality check ook, onze eigen lockdown stelt zo bizar weinig voor met het jarenlang opgesloten zitten achter afgeplakte ramen, dichte deuren en het constante gevaar van ontdekking dat op de loer ligt.

Djinn Patrouille op de paarse lijn

Ik ging volledig uit mijn literaire comfort zone met dit boek over kinderen in een sloppenwijk in India en daar kreeg ik geen spijt van. De negenjarige Jai gaat op onderzoek uit als een klasgenoot vermist wordt. Hij heeft immers zo veel Police Patrol op televisie gekeken dat hij wel een goede detective moet zijn. Samen met zijn vrienden begeeft hij zich op de meest gevaarlijke plekken in de stad, terwijl ondertussen nog meer kinderen verdwijnen. Een krachtige roman die een groot maatschappelijk probleem blootlegt vanuit de ogen van een kind. De eerste hoofdstukken had ik wat moeite om de schrijfstijl van Deepa Anappara te komen, maar uiteindelijk werd die in mijn ogen steeds mooier. Het einde liet mij verbijsterd achter. Zoek em op, die Djinn Patrouille.

Wat zou mei voor ons in petto hebben? In ieder geval weer geweldige boeken, daar heb ik gelukkig nog kasten vol van.
Lazen jullie nog iets leuks afgelopen maand?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Anita Willems

  5 mei 2020 at 09:28

  Met deze Corona-intelligente-lockdown moet ik ook vaak denken aan de onderduikers. En vooral dat dit wat wij nu ervaren in schril contrast staat. Dan snap je beter wat het belang is van het vieren Bevrijdingsdag.

  Beantwoorden
  • Ogma

   5 mei 2020 at 10:58

   Het relativeert enorm hè. Daar moet ik wel bij zeggen dat ik persoonlijk echt weinig te klagen heb deze periode. Ik kan me zo voorstellen dat er nu ook mensen zijn met veel verdriet en zorgen. ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren