Pagina’s

boekpresentatie

Een boek uitgegeven ten tijde van corona

Al een tijd geleden beloofde ik Tineke een blog over de marketing van je boek. Want als self-pubber houdt het proces niet op als je boek eenmaal af is. Sterker nog: dan begint het eigenlijk pas. Want: je wil dat je boek gelezen wordt, dat mensen het kopen. En in Nederland komen er per jaar nu eenmaal heel veel boeken uit. Die lang niet allemaal in de winkel terecht komen. Hoe val je dan op? En hoe krijg je jouw boek in de winkel?

boekpresentatie
Hoe krijg je je boek hiertussen?

Als je boek wordt uitgegeven door een ‘traditionele’ uitgever, dan zal die een deel van de promotie voor jou verzorgen. Bijvoorbeeld in de vorm van een boekpresentatie, een persbericht en waarschijnlijk word je ook opgenomen in brochures. Misschien volgt er ook een interview in een kracht of magazine. Als je zelf je boek uitgeeft, moet je dit dus ook zelf regelen. Je kunt zelf een persbericht schrijven, of je laat dit doen. Dit verstuur je naar kranten, tijdschriften en vooral ook naar bloggers. En je zoekt recensenten voor je boek.

Corona tijden

En dan komt de feestelijke boekpresentatie. Meestal dan. Want in mijn geval gaat die niet door. Iets met een besmettelijke ziekte. Op 8 mei zou ik in het Wassenaarse theater mijn boek presenteren aan familie, vrienden en eigenlijk aan iedereen die interesse had. Verschillende mensen zouden wat vertellen, bijvoorbeeld over zelf uitgeven in het algemeen, maar ook over hun schrijfproces en er zou voorgelezen worden uit mijn boek door verschillende mensen. Daarna zou ik het eerste boek overhandigen en dan was het tijd voor een hapje, een drankje en natuurlijk: signeren en boeken verkopen. Helaas – Corona, kan niet.

een e-pub maken
Een e-pub in de maak
Aanpassen dus

Dat vroeg om een aanpassing. Wat zeg ik… een heel andere aanpak. Na overleg met mijn drukker heb ik het boek vervroegd. Alles lag namelijk al klaar, het wachten was op de feestelijkheden. Het komt nu 8 april al uit. Het persbericht is snel aangepast en verstuurd. En daarna heb ik iedereen die op 8 mei wat zou zeggen gevraagd ‘wil je dat voor me opnemen in een filmpje.’ Gelukkig wilden de meeste mensen dat wel. En zo kwam in zo’n 72 uur tijd een heel nieuwe invulling bij elkaar.

Wat ik echt jammer vind, is dat ik mensen niet in de ogen kan gaan kijken bij het signeren. Maar ach – online kunnen er wel weer meer mensen bij zijn. Jij ook? Je kunt alles volgen via www.astridhabraken.nl en via mijn YouTube-kanaal.

groetjes van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren