Pagina’s

Je geld of je leven

Je geld of je leven, gastblogger Caroline vertelt

Als ik na enige tijd – voor de tweede keer – kanker achter mij gelaten heb, krijg ik het verzoek van een collega om een boekje te recenseren, dat Je geld of je leven heet, geschreven door Nellie Lobbezoo. Nog niet lang geleden geleden overleed zij, na een drie jaar in een rollercoaster te zijn geweest met de kanker die zij het melanoombeest noemde. Na twee operaties ging deze agressieve vorm van kanker door op zijn grillige weg.

Nellie schreef haar persoonlijke ervaringen en zoektocht naar genezing in een blog. Ze werd aangemoedigd en geholpen door haar dochters, vrienden en lezers om haar woorden in een boek uit te geven dat nu op mijn keukentafel ligt.

In Je geld of je leven ontmoet je een intelligente, scherpzinnige vrouw die je via korte, krachtige stukjes tekst leert kennen. Ze deelt haar ervaringen van alledag, verweven met de krankzinnige opdracht om keuzes te maken over levensverlengende medicatie op de grens van rouw en hoop. Tot twee keer toe heeft de medicatie effect. De manier waarop ze haar keuzes maakt getuigt van een enorme kracht en vindingrijkheid. Daarnaast informeert ze ons over de verschillende visies op ziek zijn, hoe de aandacht voor de patiënt zelf verschuift naar ‘meer’ of ‘minder’ in de reguliere ’dobbelsteengeneeskunde’, en hoe de weg van nieuwe medicijnen loopt van muizen naar mensen.

Je geld of je leven
Foto: Caroline Denijs

Wat knap aan dit boek is, is dat je Nellie van dichtbij ervaart in haar enorme kracht om het leven te nemen zoals het komt. Tot aan het besef dat de dood onvermijdelijk is en ze ook het vormgeven van haar afscheid niet uit de weg gaat. Je ervaart de sfeer van het consulten met de verschillende artsen, en de niet aflatende steun van haar dochters.
Wat ze bijzonder treffend doet, met beknopte teksten, is de lezer zelf laten afwegen wat wijsheid is bij keuzes over diverse bekende en minder bekende behandelmethodes. Bovendien geeft ze richting aan wat je als patiënt zelf kunt doen, door daar zelf een voorbeeld in te zijn. Maar ze zet ook cijfers op een rij. Over effectiviteit en kosten van reguliere behandelingen bijvoorbeeld. Waarbij je je realiseert dat de mogelijkheid voor een medicijn een grens heeft. En dat er een moment kan zijn waarin je als patiënt beseft dat je aan het kortste eind trekt.
Nellie laat zien dat er dan toch nog een keuze is om het leven te nemen zoals het is.

Ik heb mij laten raken door dit handzame boekje met kleurige buitenkant en zwart-witte inhoud met tekst en subtiele foto’s. Na het lezen ervan blijft mijn blik hangen op de rake afbeelding op de voorkant; een speels gekleurd boter-kaas-en-eieren in patstelling. Het laatste rondje – of kruisje – is niet gezet. Dat gevoel, dat je weet dat niemand de winnaar is.

‘Ik kan dit keer niet buiten de lijntjes kleuren’, bekent mijn arts.
Geen extra medicijnen dus om de opmars van het melanoom te stoppen.
Het goede nieuws? De ziekte heeft dat uit zichzelf gedaan. Zes weken na de alarmerende verslechtering is de tumor nog altijd actief, maar toch iets minder dan toen. Mijn arts concludeert: ‘ de huidige medicatie doet niet meer wat die moet doen, maar we hebben de handrem erop’

Voor hoelang?
Ik pluk de dag.

Nellie Lobbezoo (1959) is opgeleid als juriste en docente Frans/Nederlands, maar werkt al 30 jaar als zelfstandig communicatieadviseur. Scherp, eigenzinnig en vindingrijk. Die talenten benut ze ook in in haar woelige ziekteproces.

Wie schreef dit gastblog?

Caroline. Gefascineerd door de kracht van woorden en blij met beeldtaal. Intens, kleurrijk en authentiek met een passie voor bewustwordingsprocessen bij groot en klein. Systemisch paardencoach ‘tussen Hemel en Paarden‘. Altijd een stapeltje boeken op de keukentafel als voeding voor de ziel. Schrijft zelf wat los en vast is. Al een paar keer begonnen aan een eigen boek.  (Dat wil nog steeds geboren worden 🙂  )

Wil je ook eens een recensie schrijven voor Ogma? Stuur gerust een bericht naar contact@ogma.nu. We kijken er naar uit.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren