Pagina’s

Agatha Christie

De eerste keer: Agatha Christie

Ik herinner mij de kleurrijke pockets vooral van de vakanties uit in mijn jeugd. Elk jaar gingen we naar een vakantiepark op de Veluwe waar altijd wel een campingwinkeltje te vinden was. Daar kon je broodjes kopen, de hoognodige boodschappen, emmertjes en schepjes én vakantie-lectuur. Mijn broer en ik snuffelden dan tussen de Suske en Wiske’s, Penny’s en Donald Duck’s, maar er was ook altijd wel een plankje met streekromans, Western-hit-omnibussen én Agatha Christie pockets te vinden. Saai leken mij die als kind. Zo’n stoffig oud vrouwtje die misdaden oploste… Pffff, ik las liever over paardenmeisjes die allerlei avonturen beleefden. 

Oude dametjes

En toch keek ik wel heel graag naar de televisie-serie Murder she wrote, met Angela Lansbury. In mijn ogen ook een oud dametje maar helemaal niet zo stoffig. Heel lang heb ik gedacht dat deze serie gebaseerd was op de verhalen over Miss Marple, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. De verwarring ontstond bij mij waarschijnlijk omdat Angela Lansbury ook één keer een film heeft gemaakt als Miss Marple (The Mirror Crack’d) en ze meespeelde in de film Death on the Nile waarin Agatha Christie’s personage Hercule Poirot centraal stond. Als kind haal je personages blijkbaar nogal snel door elkaar. 

Stoffig dus, en saai! Op tweedehands boekenmarkten kwam ik ze geregeld tegen maar liep ik ze steevast voorbij. Totdat ik ze op Instagram bij andere boekliefhebbers toch wel regelmatig voorbij zag komen…. Hmmmm… Misschien zou ik het eens een kansje moeten geven. En voor een prikkie kocht ik een paar tweedehands exemplaren op een boekenmarkt.

Miss Marple
Waar blijft die Miss Marple nou?

Ik begon in De giftige pen en…. vond het heerlijk! Het grappige was dat ik me wel heel lang afvroeg wanneer die Miss Marple nu toch zou komen. Pas aan het eind van het boek komt ze ten tonele en lost ze en passant even het misdrijf op. Maar niks stoffig en saai, ik genoot juist van het moordmysterie in het anders zo rustige plaatsje Lymstock. Roddels, giftige brieven, een zelfmoord en de moord op een dienstmeisje. Welke duistere geheimen herbergt dit idyllische plaatsje op het Engelse platteland?

Ik ben verkocht! Ik wil ze nu allemaal lezen, inclusief de verhalen over Hercule Poirot en het speurderspaar Tommy en Tuppence. Het geluk is dat de pockets vaak rijkelijk vertegenwoordigd zijn op boekenmarkten dus voorlopig heb ik genoeg leesvoer. 

Agatha Christie land

En tja, ik weet wel dat het plaatsje Lymstock een fictief plaatsje is maar toch… Op vakantie in East-Sussex (laat Groot-Brittanië nu ook heel toevallig mijn favoriete vakantieland zijn) waande ik me stiekem toch wel een beetje in een Agatha Christie-verhaal. Want zeg nou zelf: zo vreemd zou je er toch niet van opkijken wanneer ze hier ineens om de hoek kwam wandelen? 

Lymstock

Dit was een gastblog van lezeres Jolanda. Je kunt haar volgen op Instagram, waar ze heel veel leuke boekentips deelt, op dit account ook samen met haar zoon.
Wil je ook vertellen over jouw boek-eerste-keer? Mail dan naar contact@ogma.nu, we vinden gastblogs hartstikke gezellig.
En ben je nu ook heel erg benieuwd naar het werk van Agatha Christie, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan eens onze Agatha Christie
voor dummies cursus, of deze korte handleiding. Enjoy!

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren