Pagina’s

De dennenboom

Het zieligste kerstverhaal ooit

De kerstperiode is een magische tijd van het jaar. De versieringen, de lichtjes, de verstilling, de lekkernijen, het ‘vol verwachting’ zijn. Die magische tijd probeerde ik vorig jaar al te vangen in een stukje voor jullie, maar ik was teveel in beslag genomen door het alledaagse. Als je dan in maart wilt proberen alsnog een stukje te schrijven, dan merk je dat de magie verdwenen is. Dus zijn we een jaar verder.

Een ster over de grens

Een paar jaar geleden kocht ik een exemplaar van Een ster over de grens. Dit boek bundelt 60 verhalen die de kersttijd volgen. Van advent, naar de geboorte van het kind, naar kerstnacht, naar Kerstmis in de wereld tot Drie koningen. Het zijn hele diverse – vaak wat stemmige – verhalen. Van christelijke vertellingen tot oude Scandinavische sprookjes. Achter elk verhaal staat vanaf welke leeftijd het (voor)gelezen kan worden. Ik hou er wel van. Van stemmigheid.

Zielige kerstverhalen

Dit boek bevat het meest zielige kerstverhaal dat ik ken. En het gaat niet over een arm dakloos weeskind dat op blote voeten door de sneeuw loopt. Het gaat ook niet over een bibberend nestje puppies dat in een steeg is achtergelaten. Weliswaar beide heel zielig. Maar het alleralleraller zieligste verhaal gaat over een Kerstboom. Ja wel, over die dennenboom die wij in huis halen. De meeste van ons dan toch, hoewel er zat alternatieven zijn voor een echte boom.

De dennenboom
Spoiler alert

Ik kan je alleen maar uitleggen hoe zielig dit verhaal is, door het na te vertellen. Van begin tot eind. Je kunt nu nog wegzappen.

Het verhaal heet heel toepasselijk De dennenboom en is van meesterverteller Hans Christiaan Andersen.
Andersen vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de dennenboom. De dennenboom in kwestie staat in het bos. Hij is eigenlijk wel een beetje jaloers op de vogels, want die kunnen gaan waarheen ze willen. Hij komt niet verder dan die ene plek. En hij is ook nog eens klein. Om hem heen worden bomen uit het bos gehaald, die zijn groot en maken een mooie reis! Die gaan de wereld in. Dat zou de kleine boom ook wel willen. De vogels vertellen hem dat ze die bomen bij de mensen in de huiskamers hebben gezien. Mooi versierd met allemaal lichtjes. Jaloersmakend gewoon!

Dan komt toch de dag dat het boompje groot genoeg is en ook uit het bos gehaald wordt. Wat een ervaring! Hij komt in een huiskamer en zijn wortels worden in een bak met zand gezet en hij wordt versierd met slingers en heerlijk geurende lekkernijen en kaarsjes. Hij heeft zich nog nooit zo mooi gevoeld. Niet te vergeten het gezelschap van kinderen die ook nog liedjes erbij zongen. Hemels gewoon. Maar wat gebeurt er dan? De lichtjes worden er uit gehaald, de slingers worden weer opgeborgen en de boom wordt op zolder gezet. Het enige gezelschap dat hij heeft zijn de muizen. Een heel jaar lang wacht hij op wat er gaat komen. Tot de dag dat hij weer van zolder mag. Hoera! Zouden er weer lichtjes en liedjes en slingers komen?

Slingers en liedjes komen er niet. Maar licht komt er wel. In de vorm van vuur. De huisknecht hakt de boom in stukjes en gooit ‘m op het vuur. Hierna zal je blik op kerstbomen nooit meer hetzelfde zijn.

Fijne Kerst allemaal. Toch wel.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren