Pagina’s

Schrijftips

Schrijftips

Je hoeft niet lang te zoeken op internet om schrijftips te vinden. Niet zo gek ook – want met zo veel mensen die een boek willen schrijven, zijn er bijna net zo veel mensen die je daar, al dan niet gratis, bij willen helpen. Als je die tips en adviezen eenmaal gaat lezen, vind je er ook al snel een aantal waar de verschillende schrijfcoaches en -trainers het over eens lijken te zijn. Bijvoorbeeld de tip dat het belangrijk is om een schrijfplan te maken, waarin je de rode draad van jouw verhaal vast legt. Of dat je eerst je belangrijkste personages helemaal moet uitwerken. Of dat je moet weten voor wie je schrijft.

Maar er zijn ook tips die elkaar tegen lijken te spreken. Zo zegt de ene schrijfcoach dat het belangrijk is om regelmaat in te bouwen – bijvoorbeeld iedere dag een aantal woorden schrijven of standaard een bepaalde periode per dag schrijven. Maar afgelopen weekend las ik een tip van Stephen King, toch niet de minste, en hij zei weer dat als het schrijven op een bepaald moment niet lukt, je juist beter even niet kan schrijven. Ook als je dus niet het aantal woorden hebt gehaald dat je moest of wilde schrijven.

Goedbedoelde adviezen

Tsja. Toen ik me ging verdiepen in de adviezen, had ik al vrij snel het gevoel van door de bomen het bos niet meer zien. Talloze tips op websites, een heleboel nieuwsbrieven met goedbedoelde adviezen en o ja, er zijn ook nog verschillende bekende en minder bekende auteurs die boeken hebben geschreven over hoe dat eigenlijk moet, schrijven. Wat voor mij het beste bleek te werken? Gewoon beginnen. Gewoon heel veel schrijven en weer schrappen. In mijn schrijfplan was ik zelf op dat moment al tig keer verdwaald, omdat ik bleef denken ‘het einde schrijft zich vanzelf, dat hoef ik nu nog niet te weten.’

Nog steeds op zoek naar schrijftips

Heb ik tijdens het schrijven geen tips meer gezocht? Ja zeker wel. Als ik ergens in vastliep, bijvoorbeeld in hoe je eigenlijk een leuke dialoog schrijft, ging ik op zoek naar tips. Nu ik aan het herschrijven ben zoek ik regelmatig een zinnig advies en ben ik blij als ik er een vind waarvan ik denk ‘ja, precies dat doe ik ook! Fijn dat er meer mensen zijn waar het zo voor werkt.’ En uiteraard zoek ik ook regelmatig tips op over het zelf uitgeven en wat daar bij komt kijken.

Schrijftips
Afbeelding: Pixabay
En dan mijn tip voor jou

Als ik je een tip mag geven: wees lekker eigenwijs. Lees de tips, maar zie ze als een handreiking, als iets dat voor jou kan werken, maar niet als iets dat voor jou moet werken. Dat de ene auteur iedere ochtend van 10 tot 11 schrijft en zo in een half jaar een boek schrijft, wil niet zeggen dat het voor jou ook zo werkt. Dat sommige mensen oefenen door mee te doen aan korte verhalenwedstrijden, wil niet zeggen dat jij dat ook leuk moet vinden of moet kunnen. Dat sommige mensen een complete blauwdruk maken van alle hoofdstukken en alle personages, wil niet zeggen dat jij dat moet doen. Uiteindelijk is het jouw boek en jouw proces en dat mag je inrichten zoals jij dat wil.

De tip waar ik zelf nog steeds veel aan heb is ‘eindig niet met schrijven aan het einde van een hoofdstuk of scene, maar zorg dat je de volgende schrijfsessie iets hebt om aan door te werken.’ Soms vond ik het namelijk erg lastig om verder te gaan, omdat ik aan een echt nieuwe scene moest beginnen. Sinds ik deze tip zo veel mogelijk toepas, begin ik makkelijker met schrijven. Ook als ik maar kort de tijd heb. Heb jij ook zo’n tip die je echt op weg helpt? Ik lees het graag!

groeten Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren