Pagina’s

Dete Meserve

Netflix en boeken: Good Sam

Wat is beter: de boek of de film?

Dat is een vraag die je eigenlijk niet aan boekenliefhebbers moet stellen, want het antwoord is toch altijd ‘ik vond het boek beter’.

Maar bij Ogma zijn we niet zulke boekensnobs dat we nooit naar een verfilming kijken. In tegendeel, ik kijk zelf héél graag films! Soms naar een film omdat ik het boek heb gelezen, soms zie ik een film en lees het boek nooit (ik denk aan Oester van Nam Kee) en soms zie ik een film en ontdek pas bij de aftiteling dat er een boek van is! (ik denk aan Dumplin). Niet dat ik er veel tijd voor heb, voor films kijken. Ook niet voor lezen trouwens, nu ik het er toch over heb. Heel anders dan vroegah, toen ik nog zelf baas was over de afstandsbediening, er nog tijd was voor day-time tv en ik niet al om half 9 ’s avonds op vrijdagavond zit te knikkebollen op de bank.

Hoe ik van een vrouwen schrijfclub bij Youtube filmpjes over katten belandde

Er is een fb groep Women Writers Womens books waar ik lid van mag zijn. Een groep vrouwen die – u raadt het al – die boeken (willen) schrijven. Onlangs plaatste een van de vrouwen het bericht dat haar boek Good Sam was verfilmd en op Netflix te zien zou zijn!

Als keurig opgevoede collega schrijfsters bejubelden wij haar mijlpaal, riepen driewerf hoera, om vervolgens met neergehangen hoofd naar onze schrijftafel terug te keren om verder te ploeteren aan ons nog immer onvoltooide manuscript. Sommigen met een glas wijn, chocola en een Youtube filmpje over katten als troost.

Ik wachtte op de release datum van de film en ging er eens voor zitten. Na de eerste vijf minuten begon ik me zorgen te maken over de rest van de film. Want was de hoofdrolspeelster niet een beetje teveel onverschrokken en eigenzinnige reporter, zoals we dat al tig keer vaker waren tegengekomen in dit genre? Denk aan Lois Lane.

Maar het kwam goed! Méér dan goed!
Het plot zat goed in elkaar, de karakters kwamen goed uit de verf en de film schetst een bijzondere sfeer van enerzijds grootstedelijke gevaren en anderzijds de verhalen van mensen van alledag.

Waar gaat Good Sam over?

Good Sam is de afkorting voor Good Samaritan. Kate Bradley is een jonge tv reporter met een voorkeur voor het spectaculaire nieuws; overvallen, branden, vermissingen. Haar baas vindt dat ze teveel risico’s neemt en zet haar op een ongevaarlijk verhaal. Zo wordt zij op pad gestuurd om een vrouw te interviewen die een zak met $100.000 bij haar voordeur vond. De vrouw is ontzettend dankbaar, want haar man was juist zijn baan verloren en ze hadden het al niet breed. Zij is er van overtuigd dat zij geen willekeurige ontvanger is, maar dat er een barmhartige Samaritaan in de stad rondloopt die wéét waar mensen in nood wonen. De barmhartige Samaritaan gaat inderdaad door met uitdelen van zakken geld en je snapt wel dat Kate Bradley het niet kan laten om helemaal in deze zaak te duiken. Ik heb me meer dan vermaakt met deze film!

Good Sam
En het boek dan?

Na de film vond ik eigenlijk dat ik ook wel het boek moest lezen. Als was het maar om te kunnen zeggen ‘ik vond het boek beter’. Overigens is de schrijfster van Good Sam, Dete Meserve, ook nog eens de director van de film. Als papieren lezer koos ik deze keer toch voor het e-book, omdat het alleen via Amazon te bestellen was en ik het niet naar mezelf kon verantwoorden om een pocket van $10 dollar helemaal naar Nederland te laten vliegen. Iets met duurzaamheid.

Ik begon te lezen en kreeg die typische ervaring van boek versus film; het boek is namelijk heel anders dan de film! Als ik het boek lees, zie ik een heel ander hoofdpersoon voor me en de gehele sfeer die van de stad wordt geschetst voelt anders aan! Niet dat het boek niet goed is (ik ben op bladzijde 26), maar het leest heel gek als je al een beeld in je hoofd hebt. Dat beeld dat ik al had stond me namelijk wel aan. Mmm…is dat niet precies wat er altijd gezegd wordt als we eerst het boek hebben gelezen en dan de film zien?

In de zomervakantie ga ik verder lezen met het ebook, wat mij betreft kijken jullie intussen lekker de film op Netflix.

[O ja het concept van Good Samaritan in film is niet nieuw. In 1948 kwam een film met dezelfde titel uit met Gary Cooper in de hoofdrol. Ik denk dat ik die ook nog ga kijken 🙂 ]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren