Pagina’s

Moord op de moestuin

Moord op de moestuin

Iedereen die zich op het duurzame en groene pad begeeft heeft zich op een of andere manier wel eens gewaagd aan het verbouwen van eigen groente. Of dat nu een volwaardige volkstuin was of een kruidenbak op het balkon – of alles daar tussenin, je herkent vast wel de euforie van de eerst courgette die je zag verschijnen, de wonderen der tuinbonen of het feest van aardbeien. Of anders heb je er op z’n minst over een eetbare tuin gefantaseerd. Misschien dat je iets minder ‘happig’ bent na het lezen van Moord op de moestuin.

Wat speelt zich af in Moord op de moestuin?

Judith (afgekort tot Juut) en haar man Thijs – die herstellende is van een hartaanval logeren in een zomerhuisje op het landgoed Groenlust. Ze verblijven hier samen met Juut’s zus Cora en diens man Ab. Landgoed Groenlust wordt bestierd door Fiep en Anne, twee zussen die ze van vroeger kennen, toen ze hele zomers samen speelden. Op de zussen Fiep en Anne rust de familievloek van de plotselinge verdwijning van hun vader, Friso.

Groenlust is al heel lang in de familie van Fiep en Anne. Ze wonen er samen met hun moeder Lidewij, die de helderheid in haar hoofd verloren heeft. Zo’n landgoed is uiteraard prachtig en idyllisch, maar kost ook klauwen vol met geld. Het huis is charmant, maar op een vochtige krakende manier. Een deel van het terrein is toegewezen aan een groep volkstuinierders. Deze groep heeft al sinds jaar en dag dezelfde samenstelling. Een bonte verzameling aan bijzondere figuren. Wanneer het aantal huurders van de volkstuinen onder een bepaald aantal komt, dan mogen de eigenaren de boel opheffen. Een stuk grond bij een landgoed levert veel geld op…

Moord op de moestuin
Is Moord op de moestuin een moord mysterie?

Het boek houdt zich beslist bezig met de vraag ‘wie heeft het gedaan?’, je puzzelt continue aan de moord-puzzel. Maar als je graag alle losse eindjes aan elkaar geknoopt ziet, dan is dit geen moord mysterie in de volle zin des woords. Er vallen doden en we komen te weten wie de dader is, maar er bleven ook genoeg vragen onbeantwoord die me een lichtelijk onvoldaan gevoel bezorgden.

Dit gevoel werd overigens ruim gecompenseerd door de originele vertelwijze en de sfeer die er geschetst werd. En niet te vergeten die heerlijke maaltijden die er bereid werden, rijkelijk versierd met gedichten en liedjes. De kabouter-hobby van Juut’s zus Cora is ook erg vermakelijk.

De onderkoelde humor waarmee het verhaal begint – en je gelijk geboeid houdt – ebt gaandeweg iets weg en verliest iets van zijn puntigheid, maar kom soms weer naar voren net wanneer je er niet op bedacht was.

Mijn conclusie is dat de moord in dit verhaal bijzaak is. Het is dan ook veel meer dan een moord mysterie. Het is een lichte spotprent van deze tijd. Met onze lactose- en glutenallergiën, tomaten-intolleranties (want ‘familie van de nachtschade’), eten from scratch, lokale boodschappen en de verheerlijking van het zelfvoorzienend leven (in de idylle van het ouderwetsche landgoed met zijn ouderwetsche tradities). Alle fenomenen en verheerlijkingen van deze tijd komen aan bod en worden met lichte spot beschreven. En dat is stiekem best wel om te lachen.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

4 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren