Pagina’s

Selfpublishing event Boekengilde

Selfpublishing

Al zo lang als ik bezig ben met nadenken over mijn boek, denk ik ook al na over het uitgeven ervan. Ging ik dat zelf doen, of zou ik toch mijn manuscript (als het er eenmaal was) opsturen naar een of meerdere uitgevers? Ik hinkte daarbij op twee gedachten. Aan de ene kant: ik heb al meer dan tien jaar een eigen bedrijf. En een groot deel van die tijd loop ik rond bij verschillende educatieve uitgeverijen. Ik maak dus schoolboeken. Of maak – ik begeleid het maken ervan. En ja zo af en toe schrijf ik ook zelf. De stappen die er zijn – schrijven, redigeren, herschrijven, eindredactie, vormgeving, (druk)proeven – ken ik van binnen en van buiten. Net als de tijdsdruk. En de bijkomende kosten. Het lijkt me geweldig om dat hele traject nu eens zelf te doen – met genoeg tijd, met de mensen waar ik mijn hand voor in het vuur durf te steken en natuurlijk: met mijn tekst als basis.

Of staat een uitgever voor kwaliteit?

Maar ja. De andere gedachte is toch de gedachte dat als er een naam van een uitgever op een boek staat, het ‘iets’ zegt over de kwaliteit. Want het manuscript van dat boek is door een uitgever, of door een (bureau)redacteur, uit de hele stapel met binnenkomende manuscripten gehaald. En dan is het dus goed. En met die gedachte heb ik uiteindelijk begin april mijn manuscript naar twee uitgevers gestuurd. Omdat ik toch dacht ‘als zij het niet willen, dan is het niet goed genoeg.’

Selfpublishing Event

Bijna drie maanden later, eind juni, ben ik wel naar het eerste Selfpublishing Event van Nederland geweest. Want je weet maar nooit en links om of rechts om, mijn boek moet er gewoon komen. En ergens in mijn hoofd is er een klein stemmetje dat nog steeds zegt ‘lekker toch, alles zelf beslissen?!’ En tegelijkertijd is er een ander stemmetje dat zegt ‘De uitgevers hebben nog niet gereageerd, het is vast een slecht verhaal. Als zij het niet willen, waarom zou je het dan uitgeven?’ En dat past dan weer heel goed bij het beeld dat veel mensen hebben van zelf uitgeven – dat doe je alleen als je verhaal eigenlijk niet goed genoeg is. En tsja… ik heb best wel wat boeken gelezen uit de categorie selfpublishing waarvan ik dacht ‘had er eerst eens een redacteur naar laten kijken.’ En niet alleen ik – er zijn zo veel van die boeken dat zelfs RTL er aandacht aan besteedt.

Terug naar dat event. Want natuurlijk is daar DE boodschap ‘selfpublishing moet je doen.’ Er is zelfs een aspirant-auteur in de zaal die zegt dat hij zijn manuscript wel gaat opsturen, maar alleen om daarna te kunnen zeggen ‘wil je het hebben? Jammer dan! Ik ga het lekker zelf doen.’ Stiekem moet ik daar om lachen. Naarmate de dag vordert begin ik steeds meer te twijfelen aan mijn motivatie om mijn manuscript naar een uitgever te sturen. Want die stapel manuscripten is nog groter dan ik dacht. En wat als de redacteur die het leest niet houd van bergen, of van een vrouwelijke hoofdpersoon? En die kwaliteit, niet iedere uitgever werkt al lang als uitgever. Zelf je redacteur of vormgever kiezen? Dat kan niet. En de tijd nemen voor opmaak? Vergeet het maar, het moet passen in een schema.

En toen kwam het binnen

Dan komt Frank Krake. En ik zal het maar eerlijk toegeven: zijn boek (De laatste getuige) heb ik niet gelezen. Maar zijn presentatie? Die is bij mij binnengekomen. Want ja: je staat 10-0 achter als je jouw boek zelf uitgeeft. Maar je kunt je achterstand omzetten in een voorsprong. Want jij bent zelf de beste promotie voor je boek. En: je kunt al je tijd stoppen in dat ene boek, waar je bij een grote uitgever een van de tig boeken bent die in een week of maand uitkomt. En ja dat kost tijd, bloed, zweet, tranen en natuurlijk ook geld. Maar het kan. Met een goede redacteur. Een goede vormgever. Een goede campagne. Voor iedere stap zijn mensen die je kunt inhuren. En bam – daarmee weet ik het weer. Zelf uitgeven – natuurlijk ga ik dat doen!

Groeten, Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren