Pagina’s

Concentratie

Concentratie – Stefan van der Stigchel

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want concentratie is onmisbaar om creatief en productief te kunnen werken. Tijd voor de wetenschap om met oplossingen te komen.

Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel helpt je om als winnaar uit de strijd om je aandacht te komen. Hij laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit. Maar bovenal geeft hij technieken waarmee je je concentratie langer vast kunt houden. Kortom: met dit boek kies jij wat jouw aandacht verdient.

Handig, een boek over concentratie! Want hoewel ik heus wel weet dat ik veel te veel tijd op mijn telefoon doorbreng, toch doe ik het. Even Instagram, Facebook en LinkedIn checken. Een paar likes hier en daar uitdelen, kijken hoeveel ik er heb. Een lollige reactie posten bij die grappige foto. Daarna weer checken of iemand op mijn reactie gereageerd heeft… En me vervolgens maar afvragen waarom de tijd zo vliegt.

(Mythes over) concentratie

In Concentratie legt Stefan van der Stighchel uit hoe het komt dat we het met z’n allen zo lastig vinden om ons te concentreren en wat we daaraan kunnen doen. Als verzender van een boodschap en als ontvanger. Hij ontkracht ook een aantal mythes over concentratie. Om met het laatste maar eens te beginnen:

‘Brain games’ zijn leuk om te doen en ze trainen ook wel je hersenen, maar je traint alleen die ene vaardigheid. Dus, doe je heel vaak sudoku, dan word je daar beter in. Of een kruiswoordpuzzel of een cursus Italiaans. Maar het is niet zo dat je opeens alles veel beter kunt onthouden bijvoorbeeld. Helaas.

Multitasking is echt niet goed voor je. Omdat je veel kleine losse taakjes uitvoert, kun je je nergens goed op concentreren en voer je dus geen enkele taak echt goed uit. Bovendien moet je je iedere keer opnieuw op iedere klus focussen. Dat kost tijd en energie, zonde. Kortom: multitasking is geen kracht. Niet doen.

Hoe kun je een ander beter laten focussen op jouw boodschap?

Stel, je moet een presentatie geven. Dan is een ellenlang verhaal met allemaal bullet points en alleen maar getallen wellicht wat saai voor je publiek. Door meer afwisseling kun je ervoor zorgen dat je publiek zijn aandacht beter bij jouw presentatie kan houden. En natuurlijk met passie je verhaal vertellen.

Hoe kun je je beter concentreren?

Als je een taak moet uitvoeren, zoals een blog schrijven ?, dan is het makkelijk als je dat op routine kunt doen. Dus: je staat iedere dag om 7 uur op, maakt koffie, eet wat en gaat vervolgens aan de slag. Omdat je aan die routine gewend bent, doe je alles min of meer op de automatische piloot en weet je wat er gaat gebeuren. Je gaat achter je computer zitten en je schrijft. Punt.

Dit zijn maar enkele voorbeelden natuurlijk, voor het echte werk zul je zelf het boek zelf moeten lezen. Maar dat zijn maar zo’n 200 pagina’s, goed te doen! En als je nu denkt, daar kan ik me onmogelijk op concentreren, dan heb ik ook nog een paar tips voor je:

  • Lees iedere dag een aantal pagina’s. Doe wat haalbaar is, het boek hoeft tenslotte niet in 1 dag uit. Zorg dat het een routine wordt en je zult zien, binnen ‘no-time’ heb je het boek uit. En maak het jezelf makkelijk, vind je een paragraaf minder interessant? Sla ‘m over, mocht hij echt relevant zijn, dan kun je altijd nog terug.
  • Schakel de vliegtuigstand in op je telefoon. Geen apps over het avondeten of schattige foto’s van de kids, nul reacties op je grappige post van vanmorgen. Die mag je later bekijken, nu ben je bezig. Aanrader!

Heb jij nog tips om je beter te concentreren? Laat het ons weten, ze zijn altijd welkom!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren