Pagina’s

Innsbruck 1954

Sfeer proeven en bronnenonderzoek

In het vorige blog schreef ik al dat ik wel feiten gebruik in mijn boek, maar ook dat ik bepaalde periodes uit mijn leven door elkaar heb gegooid. Zo vertrekken de hoofdpersonen uit Rotterdam, de stad waar wij juist na onze terugkomst in Nederland gingen wonen. Maar stond het hotel waar ik over schrijf in het boek er in die periode eigenlijk al wel? Rotterdam verbouwt in een razend tempo – het was dus niet ondenkbaar dat het niet zo was. Dit soort feiten heb ik dus steeds gecontroleerd, lang leve het internet! Evenzo kon ik mooi nakijken of het rond de kerst van 2011 wel sneeuwde in Innsbruck. Want ik wil natuurlijk voorkomen dat iemand al op pagina drie zegt ‘ja leuk hoor, maar dit klopt helemaal niet!’

Historische feiten op afstand checken

Mijn schrijfmaatje heeft het zichzelf in dit opzicht niet makkelijk gemaakt. Ze schrijft een historische roman, die zich voor een groot deel buiten Nederland afspeelt. Hoe ga je dan na of er in die tijd op een bepaalde plek eigenlijk wel of geen horeca zat? En of vrouwen in die tijd wel alleen over straat ging, of dat ze werkten? Dan zul je toch echt bronnenonderzoek moeten doen. En misschien deels ook wel op de plek waar je verhaal zich afspeelt. Dat kan natuurlijk juist ook erg leuk zijn – er vanuit gaande dat je een boek schrijft over een plek waar je graag komt. Of misschien wel waar je graag heen wilt.

Innsbruck, zomer 1954.

Zo is mijn schrijfjuf Marelle sinds drie jaar bezig met een reeks Ik vertrek thrillers en bezoekt ze voor of tijdens het schrijven de plek waar ze over schrijft. Om te kijken hoe de omgeving eruit ziet en de sfeer te proeven. Ze ging al naar de Provence, naar Sicilië en voor haar nieuwe boek naar Cornwall. Geweldig – mits je het kunt betalen natuurlijk. En: als je partner het niet erg vindt om naar al die bestemmingen te gaan omdat jij er zo nodig een boek over moet schrijven! In dat opzicht is het wel makkelijker om te schrijven over een plek die je goed kent.

Terug naar Innsbruck

Of ik zelf nog terug ben geweest naar Innsbruck tijdens het schrijfproces? Nee – al was het eigenlijk wel mijn plan. Tegelijkertijd heb ik aan de feiten en de periode die zich in Innsbruck afspeelt niet zo veel veranderd en kon ik vrij eenvoudig dingen controleren. En: kon ik me zo denk ik ook beter inleven in het gevoel dat ik had toen we daar woonden. We zijn namelijk later wel eens terug geweest voor een dagje en dan is er toch vooral een gevoel van herkenning, van het leuk vinden oude, bekende plekjes op te zoeken. De herinneringen zijn inmiddels wat gekleurd, terwijl ik voor het boek juist het gevoel van toen nodig had.

Groetjes van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren