Pagina’s

Betsy en Napoleon

Betsy en Napoleon

Als je nog op zoek bent naar een avontuurlijk boek voor een tiener dan heb ik er eentje voor je gevonden. Of, om precies te zijn, mijn dochter heeft ‘m voor je gevonden. Ze had Betsy en Napoleon gekozen uit de schoolbibliotheek om te lezen in de klas. Het verhaal had haar helemaal in haar greep, hoewel het eigenlijk toch wat te moeilijk voor haar was (want nog geen tiener en dyslectisch). Daarom vroeg zij mij of ik een exemplaar via de openbare bibliotheek wilde lenen. Om aan haar voor te lezen.

Al snel had Betsy en Napoleon mij ook in z’n greep. Ik verheugde mij er elke avond op om verder te gaan met voorlezen. Ik kon gewoon niet wachten! Inmiddels is het het lievelingsboek van mijn dochter geworden, heeft ze het al vier keer gelezen en heb ik haar een eigen exemplaar cadeau gedaan.

Wie is Betsy?

Napoleon kennen we allemaal wel, maar wie is Betsy? Betsy Balcombe is de 14 jarige dochter van Balcombe. Balcombe is met zijn vrouw en kinderen – twee dochters en twee zoontjes – gestationeerd op St. Helena, het eiland waar Napoleon Bonaparte naartoe werd verbannen na zijn nederlaag bij Waterloo.

Hij wordt eerst bij de familie Balcombe ondergebracht totdat zijn onderkomen op Longwood klaar is. Vanaf hun eerste ontmoeting is er sprake van een vriendschap tussen Betsy en Napoleon. Er was een verstandhouding tussen hen, Betsy was driest en niet bang voor Napoleon zoals de meeste andere mensen en dat stond Napoleon wel aan. Betsy was bijna dagelijks bij Napoleon te vinden en ze hadden vaak de grootste lol. Misschien was er zelfs wel sprake van een sluimerende verliefdheid, naarmate ze elkaar beter leerden kennen? Als dat er was, dan wordt dat in ieder geval niet duidelijk beschreven of benoemd, waardoor dit verhaal over hun vriendschap zijn onschuld behoudt.

Betsy en Napoleon
Feiten en fictie

Napoleon was weliswaar een gevangene maar hij had toch een aantal bedienden en bewakers. Vooral in het begin, later werden privileges steeds verder ingeperkt en werd hij ook nog eens verplaatst naar een tochtig, vochtig onderkomen, dat zijn gezondheid aantastte. Deze bedienden hebben van elke dag van het leven op St. Helena een verslag gemaakt. Hiervan heeft Staton Rabin dankbaar gebruik van gemaakt.

Niet alles is op feiten gebaseerd, Rabin heeft er ook fictie aan toegevoegd. Zo zit er een spannende passage in, waarin Betsy besluit om Napoleon te helpen met ontsnappen. Er is een oude geleerde, Huff, waarmee Betsy bevriend is. In het diepste geheim gaat zij samen met Huff een luchtballon in elkaar zetten. Dit plan mislukt jammerlijk, maar zo spannend geschreven dat je je voor kunt stellen dat het toch heeft plaatsgevonden.

Historische feit en verbeeldingskracht

Napoleon stierf op 5 mei 1821 op 51 jarige leeftijd op het eiland St. Helena. Zijn gezondheid was erg verslechterd. Destijds werd er gezegd dat hij stierf aan maagkanker, maar later werd er ook gespeculeerd dat hij aan arsenicumvergiftiging zou zijn gestorven. Rabin gaat daar aan het eind van het boek nog uitgebreid in op. Betsy Balcombe zelf heeft later haar memoires geschreven, To befriend an emperor. Deze memoires heeft Rabin bewust niet gelezen, om zijn eigen beeld bij de gebeurtenissen niet te beïnvloeden.

Het verhaal van Betsy en Napoleon is spannend, avontuurlijk, en heel beeldend en zit ook nog eens goed in elkaar. Schrijver Staton Rabin heeft heel kunstig historische feiten aan elkaar geregen en ingekleurd met een enorme verbeeldingskracht. Zoals Rabin het beschrijft, kun je het je levendig voorstellen hoe het toen moet zijn gegaan. Kortom, een spannend verhaal voor kinderen die niet het geijkte willen lezen of voorgelezen krijgen.

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren