Pagina’s

Schrijfplaats Astrid Habraken Feit of fictie

Feit of fictie?

Toen ik voor het eerst ging nadenken over mijn boek, dacht ik dat het de vorm van een scrapbook zou krijgen. Met (bewerkte) blogs die ik schreef toen we in Oostenrijk en Duitsland woonde, met recepten, tips voor dagjes weg in de omgeving van Innsbruck en / of Erlangen en tips voor aspirant-expats. Dat bleek om verschillende reden niet haalbaar en, laat ik maar eerlijk zijn, voor mij ook niet zo spannend. Daarna had ik het idee van een dagboek – stap voor stap door de gebeurtenissen heen, in chronologische volgorde. Maar al snel merkte ik dat ik niet precies wist wat nu wanneer was gebeurd. Ging mijn man nu in januari op sollicitatiegesprek bijvoorbeeld, of pas in februari? Iedere keer aan hem naar de chronologie vragen was niet zo praktisch – dat haalde me uit mijn flow. Langzaam begon toen het idee te ontstaan om de feiten iets meer los te laten en er meer een roman van te maken.

Schrijfplaats Astrid Habraken Feit of fictie
Opeens een idee

Tijdens een verblijf bij vrienden in Frankrijk las ik in de paar dagen dat we daar waren een boek. Meer specifiek las ik het boek De acht bergen. Nu vond ik het eerlijk gezegd geen geweldig boek – mooi ja, maar prachtig nee. Maar het gaf me wel een idee: ik hoefde het verhaal helemaal niet compleet te vertellen, ik kon ook kiezen voor belangrijke gebeurtenissen, periodes waarin dingen veranderden. Ik kreeg het idee voor een boek in acht periodes, die samen twee jaar besloegen. Ongeveer de periode dat wij zelf ook in Innsbruck bleven trouwens. Ik begon met het vertrek van mijn hoofdpersonen, die toen nog Agnes en Nout heetten trouwens. Na het verblijf in Portugal werd het begin een episode ergens op drie kwart van het boek. Ik liet het idee los dat het seizoenen moesten zijn en schreef uiteindelijk in vijf delen het verhaal. Delen die allemaal ongeveer evenveel woorden bevatten en die uiteindelijk nog steeds twee jaar bleken te beslaan.

Meer feiten werden fictie

Langzaam maar zeker werd het steeds meer een verhaal, verving ik meer en meer feiten door fictie. Dat gaf me enerzijds de vrijheid om lekker door te schrijven, want het hoefde allemaal niet historisch correct te zijn. Maar het zorgde ook voor een dilemma, want zou het allemaal wel geloofwaardig zijn? Ik versnelde sommige delen van het verhaal, maar ga jij als lezer dan niet denken ‘tuurlijk, en zo zou het in het echte leven ook echt gaan.’ Andere delen baseerde ik op andere periodes van mijn leven dan de Oostenrijkse periode – echt gebeurd, maar wel uit zijn verband gerukt.

De spannende vraag voor mij is of er iemand is die feiten van fictie weet te onderscheiden na het lezen van het boek. Eerlijk is eerlijk: tijdens het schrijven ging ik zelf soms denken ‘maar zo is het toch gegaan?’

groeten van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

One Comment

  • monique

    29 mei 2019 at 08:33

    Herkenbaar, Astrid! Dat pad heb ik ook gelopen. Ik schreef over mijn grootouders en ondervond dat ik het moeilijk vond ze woorden in de mond te leggen die ze misschien nooit hadden gebruikt. Naarmate mijn personages verder van de werkelijkheid afdreven, werd het makkelijker. Ik heb gemerkt dat het goed werkt om de werkelijkheid hier en daar een tikkie te overdrijven, personages samen te voegen en sommige karaktereigenschappen iets uit te vergroten. Ik was ook heel blij met mijn redacteur die me wees op inconsistenties. Lezers gaven aan dat ze mijn verhaal juist heel realistisch vonden en dat ik de tijdgeest goed had gevangen. Ahum…

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren