Pagina’s

Henrietta Lacks

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks – Rebecca Skloot

Haar naam was Henrietta Lacks, maar de medische wereld kent haar als HeLa. In de jaren 50 werden er – zonder dat zij dat wist – kankercellen bij haar weggenomen. Met behulp van deze cellen, die letterlijk onsterfelijk zijn, werden de meest uiteenlopende geneeskundige ontdekkingen gedaan en rond de verkoop ervan ontstond een miljoenenindustrie. Het leven van Henrietta bleef echter vrijwel onbekend en haar familie wist tot ruim 20 jaar na haar dood niet van het bestaan van de cellen af.

Rebecca Skloot vertelt het verhaal van Henrietta, haar verleden en haar familie, die nog steeds worstelt met de nalatenschap van de cellen. Ze laat ziet dat het verhaal van de familie Lacks onlosmakelijk verbonden is met de duistere geschiedenis van het experimenteren met Afro-Amerikanen, het ontstaan van de ethiek binnen de biologie en de juridische strijd over de vraag wie de baas is van de materie waaruit we bestaan.

Mooie titel hè, Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks? In eerste instantie dacht ik aan een fantasy-achtig sprookjesboek of misschien sci-fi. Maar nee. Henrietta Lacks heeft echt bestaan, ze leefde en overleed in het midden van de vorige eeuw. Hoewel, op een bepaalde manier leeft ze nog steeds. Dat is dan wel weer sci-fi-achtig. Maar goed.

Henrietta Lacks
Wonderbaarlijke doorbraak

Henrietta Lacks leed aan kanker, overleed daar ook aan en liet 5 kinderen achter. Ze liet niet alleen haar kinderen na, maar ook haar cellen. Dit waren de eerste cellen die zich buiten het lichaam, in het lab, vermenigvuldigden en bleven leven. Ze betekenden een gigantische doorbraak in de medische wereld. Wonderbaarlijk!

Henrietta’s cellen kregen de naam HeLa en onder deze naam werden ze wereldberoemd. Henrietta zelf bleef jarenlang onbekend. Ze wist niet dat ze cellen gedoneerd had, dat vonden de wetenschappers destijds niet nodig om te vertellen. Haar kinderen kwamen er ook pas ruim 20 jaar na dato achter.

Als hun moeder er niet was geweest, waren heel veel vaccins niet of pas veel later op de markt gekomen. Wat natuurlijk een prachtig gegeven is. Alleen, hadden de medici Henrietta niet moeten vertellen wat ze met haar cellen gedaan hadden? En, inmiddels zijn er miljarden verdiend aan haar cellen. Hebben haar erfgenamen geen recht op een deel van die opbrengst? De medische wereld en ook de rechtbanken vinden van niet.

Amerika in de jaren 50

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks neemt de lezer mee naar de jaren 50 in Amerika. Dingen die we nu als schokkend ervaren, waren toen heel gewoon. Het was de tijd waarin er aparte ziekenhuizen waren voor kleurlingen en blanken. Waarin je als kleurling blij mocht zijn als je überhaupt behandeld werd. Een tijd waarin het normaal was dat je als patiënt niet bijster veel te zeggen had over je behandeling en sterker nog, over je eigen lijf.

In Het onsterfelijke leven Henrietta Lacks vertelt Rebecca Skloot niet alleen het verhaal van Henrietta Lacks, haar ziekte en hoe de artsen van toen haar en haar familie behandelden. Ze laat ook zien hoe de wetenschap zich ontwikkeld heeft, wat er allemaal bereikt is met Henrietta’s cellen. Maar ook op ethisch vlak. En dan is het ook nog het verhaal van een etnische minderheid. Veel informatie, maar zo geschreven dat het geen moment overweldigend wordt. Rebecca Skloot’s boek leest als een roman. Beslist een aanrader als je meer wilt weten over wat er allemaal in die laboratoria gebeurt en ook als je geïnteresseerd bent in geschiedenis.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren