Pagina’s

Schrijfroutine

Schrijfroutine

Een tijdje geleden las ik dat ik niet de enige ben met literaire aspiraties. Sterker nog, ik ben lid van een groep van ruim een miljoen. Want zoveel Nederlanders willen, net als ik, graag een boek schrijven. Ik probeerde te achterhalen hoeveel nieuwe boeken er per jaar verschijnen, maar dat lukte me niet. Zouden het er 10.000 zijn? Dat klinkt als heel veel – maar als je alle genres bij elkaar optelt, zou je dan niet een heel eind komen? Dan komt het er op neer dat zo’n 1% van de aspirant schrijvers ook echt een boek schrijft.

Wanneer schrijf je dat boek dan?

En dat is ook niet zo gek. Want een boek schrijven kost tijd, veel tijd. En veel mensen (ja, ik ook) hebben het al druk met alle dagelijkse dingen. Dus wanneer schrijf je dat boek dan? Ik kwam er zelf achter dat ik niet zo maar tussen alle bedrijven door kon schrijven. Na een dag op kantoor had ik bijvoorbeeld nog maar weinig inspiratie om opnieuw achter de laptop te kruipen en me te verplaatsen in de gedachtewereld van iemand anders. Ik probeerde vroeg in de ochtend te schrijven, maar voor ik het wist zat ik al in mijn mailbox en bedacht me drie uur later dat ik eigenlijk wilde schrijven.

Op schrijfvakantie

En dus besloot ik om op schrijfvakantie te gaan. In september 2018 ging ik met een gezellige groep dames – die ik vooraf niet kende overigens – naar Portugal. En heel eerlijk? Ik dacht dat ik a) al een goed begin had van mijn boek en b) na die week wel een eerste versie af zou hebben. Niet dus. Op mijn eigen blog kun je er uitgebreide verslagen over lezen (en tips ook – voor als je zelf een schrijfvakantie overweegt). Wat ik wel meenam, was het besef dat ik routine nodig had, voldoende schrijftijd. Onze schrijfjuf zei het ongeveer zo ‘schrijven is een hobby en we weten allemaal, hobby’s kosten tijd. Als je die tijd niet wil investeren, dan komt je boek er nooit.’

Schrijfroutine

Na die vakantie maakte ik dus tijd structureel tijd voor het schrijven. Niet zo veel en zo vaak als ik eigenlijk zou willen, maar ik ging wel een keer per week met iemand schrijven. Al voor ik naar Portugal ging waren we daar mee begonnen, maar nu wist ik hoe belangrijk het was. Soms bleef het bij die ene middag, soms lukte het me om meer tijd vrij te maken. Maar het feit dat ik er eens per week tijd voor maakte, zorgde er voor dat het verhaal in mijn hoofd bleef. En als ik tijd had om te schrijven, dan hoefde ik niet eerst te denken ‘hoe zat het ook al weer’ of ‘hm ja, ik weet eigenlijk niet wat Steffi nu zou doen.’ Ik leefde op een bepaalde manier twee levens – dat van mezelf en dat van Steffi.

Een week aan zee

Nu ben ik een redelijk ongeduldig type en met een middag in de week, schoot het natuurlijk wel op, maar dacht ik wel ‘zo haal ik uitgeven in 2019 niet.’ En stiekem had ik dat inmiddels als doel. Dus besloot ik nog een week weg te gaan. Alleen dit keer, gewoon in Nederland, naar een plek zonder al te veel afleiding. In februari ging ik een week naar zee en daar lukte het bijna om de hele eerste versie af te maken.

En nu?

Dankzij de routine van een keer in de week samen schrijven, was die eerste versie drie weken daarna ook echt helemaal af. Waarmee ik bijna de stap kan maken van de groep van een miljoen naar de groep van tienduizend. Of die echt bestaat? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat er nu een tijd aanbreekt waarin ik een nieuwe schrijfroutine moet zoeken. Want hoe nu verder, nu die eerste versie er is? Schrijven is inmiddels een hobby waar ik van geniet – maar ga ik nu gewoon verder met een volgend boek? Of houd ik het even bij blogs? De tijd zal het leren….

Groeten Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren