Pagina’s

Innsbruck

Even voorstellen

We schrijven begin 2014. Samen met mijn (Nederlandse) man woon ik in Erlangen, Duitsland. Daarvoor woonden we zo’n 26 maanden in Innsbruck en weer daarvoor jaren in Leiden. Toen we naar Innsbruck vertrokken, begon ik te bloggen. Over het leven daar en wat er leuk is aan wonen in het buitenland. De niet leuke dingen, daar schreef ik wat minder vaak over. Het schrijven zelf vond ik erg leuk, maar dat had ik eigenlijk ook al wel verwacht. In het dagelijks leven was (en ben!) ik freelance tekstschrijver en studeerde ik Nederlands – je kunt dus wel zeggen dat ik ‘iets’ met taal heb. En begin 2014 besloot ik dat het tijd was om wat meer te maken van die blogs – ik ging een boek schrijven. Dat proces begon ik met… een nieuw blog. Mijn idee was om een soort scrapbook te maken van blogs, foto’s, tips voor anderen die ook willen emigreren, Oostenrijkse recepten en ik wilde ook de niet eerder beschreven moeilijke momenten een plekje geven. Want daar schreef ik op mijn blog niet vaak over.

Astrid
Zelfde man, ander land

We schrijven voorjaar 2019. Samen met diezelfde man woon ik inmiddels in Wassenaar. Daarvoor woonden we in Rotterdam en daarvoor in Erlangen. Het kan verkeren… Het boek waar ik vijf jaar geleden aan begon, heeft eindelijk vaste vorm gekregen. Het is niet langer een verzameling blogs, het is een heuse roman geworden. Gebaseerd op ons leven, maar in net zo veel opzichten niet meer ons leven, maar het leven van Steffi – de vertelster – en haar man Lex. Ze wonen wel in Innsbruck, maar voor de rest? Ze hebben andere namen, ander werk, komen uit een andere stad, hebben andere familie. Ik koos voor deze oplossing omdat ik de details niet meer precies wist. En ook omdat acht jaar na ons vertrek mijn herinneringen gekleurd zijn door wat er later is gebeurd. Nu het een roman is, heb ik alle vrijheid om details te veranderen of gebeurtenissen om te gooien.

Innsbruck
Feit of fictie?

Ik krijg regelmatig de vraag waarom een boek gebaseerd op je eigen leven. Is dat niet te persoonlijk? Misschien. Ik denk dat het meevalt, omdat er uiteindelijk maar twee mensen zijn die precies weten wat er daar in de bergen in Tirol is gebeurd: mijn man en ik. Voor alle anderen blijft de vraag ‘wat is feit en wat is fictie?’ En dat levert nu al wel leuke situaties op. Mijn boek wordt nu gelezen door twee meelezers en soms vragen ze ‘heb jij echt ….’ En dan lach ik en denk ‘nee, ik niet. Ik had gewild dat ik het lef van Steffi had.’

Hier op Ogma mag ik regelmatig iets schrijven over hoe het schrijfproces loopt. Maar wil je nu al meer weten, dan kun je ook op mijn eigen blog terecht natuurlijk.

Groeten van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren