Pagina’s

Biografieën

Deze biografieën mag je niet missen op internationale vrouwendag

Volgens mij ben ik onbewust radicaal feminist. Tenminste, als ik mijn lijst met gelezen boeken van de laatste maand bekijk… Want zo’n 90% van wat ik heb gelezen werd geschreven door een vrouw. En dat ging dan ook nog eens meestal over de positie van vrouwen in de geschiedenis, politiek en maatschappij. Zowel fictie als non fictie.

Een bewuste keuze? Niet eens, en het is natuurlijk wel een van mijn favoriete onderwerpen, maar opeens viel het me op dat ik automatisch naar de stoere, bijzondere, normale en grappige vrouwen bleef grijpen. Daar pluk ik nu mooi de vruchten van, ik kan jullie op deze internationale vrouwendag snel en makkelijk een lijst voorzetten met stoere, bijzondere en grappige vrouwen. Vul hem vooral aan met jullie favoriete biografie of vrouw, ik ben nog lang niet uitgelezen 😉

Biografieën
Marilyn Monroe – Barbara Leaming

What were the dreams and demons that drove Marilyn Monroe? How did a lost little girl, moved from foster home to foster home, transform herself into one of the world’s brightest stars and one of the most desired women of the twentieth century? Why did a woman who had the world at her feet fall into a pitt of despair so black that suicide was the only way out?

Er zijn mensen die geobsedeerd zijn door Marilyn Monroe. Of door Marilyn Monroe merchandise. Ik behoor eigenlijk niet tot een van deze groepen, maar ik kreeg deze biografie in handen bij een grote stapel doorgegeven boeken. Dat er meer schuilging achter haar imago van sexy actrice weet natuurlijk iedereen, maar na het lezen van dit boek was ik mij wel heel erg bewust van alle trieste aspecten van het leven van Marilyn Monroe. Het enige nadeel is misschien dat het is geschreven in 1998, ik vroeg me af of alle inzichten van Leaming nog actueel zijn.

Clementine – Sonia Purnell

Zonder het draadkrachtige leiderschap van Winston Churchill was de Tweede Wereldoorlog wellicht anders verlopen. Zonder de niet-aflatende steun van zijn vrouw Clementine was Winston misschien nooit premier geworden. Wie was deze ‘Clemmie’, die meer invloed had op de Britse politiek dan welke premiersvrouw voor of na haar dan ook?

Kijk, dat zijn dingen die de geschiedenisboeken je niet vertellen hè? Dat zonder Clementine de wereld er écht heel anders uit had gezien. Wat een fascinerend leven heeft deze vrouw geleid, volledig toegewijd aan haar man en zijn politieke carrière, maar zonder haar eigen stem te verliezen. Ik vond dit een heerlijk geschreven boek, dat boeide van de eerste tot de laatste pagina.

Cécile en Elsa, strijdbare freules – Elisabeth Leijnse

Twee zussen, dochters van het progressieve aristocratengezin De Jong van Beek en Donk, groeien op als freules én als strijdbare vrouwen.
Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de immens succesvolle feministische roman Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt Cécile door haar man het huis uit gestuurd.
Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze de eerste privépraktijk voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zolang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt.

Ik ben vaak te veel bezig met verhalen van over de grens, terwijl er in Nederland ook wel eens wat gebeurde (en gebeurt). En hier woonden (en wonen) ook best interessante mensen. Zoals Elsa en Cécile dus. De strijdbare freules zijn vlot beschreven en het boek staat vol geweldige foto’s.

Is it just me? – Miranda Hart

Well hello to you dear browser. Now I have your attention it would be rude if I didn’t tell you a little about my literary feast. So, here is the thing: is it just me or does anyone else find that adulthood offers no refuge from the unexpected horrors, peculiar lack of physical coordination and sometimes unexplained nudity, that accompanied childhood and adolescence? Does everybody struggle with the hazards that accompany, say, sitting elegantly on a bar stool; using chopsticks; pretending to understand the bank crisis; pedicures – surely it’s plain wrong for a stranger to fondle your feet? Or is it just me?

Miranda is mijn heldin! En na het lezen van haar boek nog meer. Niet dat ik nu wél weet hoe dat moet, volwassen zijn, maar ik heb tenminste wel gelachen. Met behulp van haar 18-jarige zelf en een schat aan ongemakkelijke, doch hysterisch vermakelijke situaties probeert Miranda jou te leren hoe je van het leven een feest maakt. Such fun!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren