Pagina’s

Maisie Dobbs

The mapping of love and death, een Maisie Dobbs mysterie

Ik ben er niet op uit om Agatha Christie Award winnaars te lezen, maar ze lijken als vanzelf op mijn pad terecht te komen. Zo ontdekte ik eerder al Louise Penny en in een tweedehands winkel in Leeuwarden kocht ik The mapping of love and death van Jacqueline Winspear. Tja, als Alexander McCall Smith het boek ‘a revelation’ noemt…  Is de hoofdpersoon ook nog eens een vrouw. En een detective. En het speelt zich af in Londen in de jaren 30. Shut up and take my money!

 

Maisie Dobbs

The mapping of love and death is een deel uit de Maisie Dobbs serie, het 7e deel om precies te zijn. En wie is dan die Maisie Dobbs? Maisie is geboren voor de Eerste Wereldoorlog, in een wereld die volledig anders was dan de tijd waarin het boek zich afspeelt, de jaren 30. Als jong meisje begon ze haar loopbaan ‘in service’ bij een adelijke familie, maar wel een familie met oog voor het personeel. Want de intelligente Maisie met haar honger naar kennis viel op toen ze stiekem in de bibliotheek van het huis zat te lezen. De Lady nam haar samen met een goede vriend onder haar hoede en Maisie mocht zelfs studeren. Echter, de oorlog breekt uit en Maisie vertrekt naar het vasteland om als verpleegster te gaan werken.

 

Maisie Dobbs

 

De impact van de oorlog

Op de website van Jacqueline Winspear staat geweldig beschreven wat Maisie Dobbs tot zo’n interessant karakter maakt:

The unique and engaging character of Maisie Dobbs is very much a woman of her generation. She has come of age at a time when women took on the toil of men and claimed independence that was difficult to relinquish. It was a time when many women remained unmarried, simply because a generation of men had gone to war and not come home.
“The war and its aftermath provide fertile ground for a mystery. Such great social upheaval allows for the strange and unusual to emerge and a time of intense emotions can, to the writer of fiction, provide ample fodder for a compelling story, especially one concerning criminal acts and issues of guilt and innocence. After all, a generation is said to have lost its innocence in The Great War. The mystery genre provides a wonderful vehicle for exploring such a time,” explains Ms. Winspear.

Hoeveel aanbeveling heb je nog meer nodig?

 

Hoezo The mapping of love and death?

Vooruit, laat ik vertellen waar het boek dat ik las over ging. Het is jaren na de oorlog en Maisie heeft inmiddels een succesvol eigen detectivebureau. Haar huidige klanten zijn de ouders van Michael Clifton, een cartograaf die in de oorlog is gestorven. Zijn lichaam is recent gevonden, inclusief een stapeltje liefdesbrieven. Zijn ouders willen graag met de vrouw in de brieven in contact komen. Maar Maisie ontdekt dat misschien niet de oorlog Michael fataal is geworden. Was het moord? Zo is de titel al een stuk logischer hè 🙂

Historisch dus interessant, het hoofdkarakter is fantastisch uitgewerkt en het leest ook nog eens heerlijk weg. Alexander had gelijk; ‘A revelation’. Zet Maisie Dobbs op je verlanglijst. En zoals bij veel van de detectives die we op ons blog bespreken valt er nog heel veel te genieten van Maisie Dobbs. Er verschenen vanaf 2003 maar liefst vijftien delen in de serie.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren