Pagina’s

  • Home
  • Boekige zaken
  • Mirjam’s rampzalige ervaring met een boekenclub (en hoe het dus wél leuk kan)
ileesclub boekenclub

Mirjam’s rampzalige ervaring met een boekenclub (en hoe het dus wél leuk kan)

In een ver verleden werd ik lid van een boekenclub. Nieuwe mensen ontmoeten, leuk! Vooral bij een boekenclub, want waar beter kon ik gelijkgestemden treffen? Veel beter dan een tennisvereniging of jeu de boules club, toch? Nou…

 

Over de boekenclub

Ik dacht dus dat we over boeken zouden praten, hey, what’s in a name – boekenclub? Plots ontrafelen, foute schrijvers bashen en slechte boeken ritueel verbranden. Helaas. Meestal ging het over het privéleven van onze Grote Leidster, de dame die de club opgezet had. Dat is niet helemaal waar, het boek dat we gelezen hadden, werd zo’n 15 minuten lang besproken. En daarna gingen de verhalen over donker Afrika, waar onze Leidster met haar partner had gewoond. Zodra ze daar klaar mee was, vertelde ze over haar leven na Afrika. En over haar kind. En het tweede kind.

 

Donker Afrika

Een avond was de voorzitster er niet bij. Vol verwachting klopte mijn hart; geen verhalen over Afrika! Zouden we deze keer wel over het boek gaan praten? Nope. Want die avond nam de vervangster van de akela haar rol met verve over. En gingen de verhalen over haar megazware baan, de inbraak van een aantal jaar daarvoor (de dief had haar badjas meegenomen) en dat ze naar Japan op vakantie zou gaan, omdat ze zo gek was op Marukami. Hey, ging dat niet zijdelings over boeken? Zowaar!

 

Boringgggg….

En dan de boeken. Fijn dat jullie wel naar me willen luisteren. Niks aan. Echt helemaal niks aan. Ze waren eng, saai of raar. Geen touw aan vast te knopen raar. En degene die het boek ingebracht had, de enige man in het gezelschap? Die kwam die avond niet. Daarna ook niet meer, trouwens. Met pijn in mijn hart nam ik dus afscheid van mijn illusie: gezellige avonden keuvelen met medeboekenlovers. Het werden weer avonden in mijn eentje op de bank met een goed boek. Veel beter!

 

ileesclub boekenclub

Fotocredits: @ileesclub

Toch weer samen

Maar… alleen is maar alleen. Laten we wel wezen. En zo vond ik laatst een superleuk initiatief op Instagram: een digitale leesclub! Je zit natuurlijk nog steeds thuis (of waar dan ook trouwens, misschien wel in een heel tof café met heule lekkere koffie chocolade, okay, ik dwaal een beetje af), maar je leest met allemaal andere mensen tegelijkertijd hetzelfde boek. Hoe leuk is dat? Het is allemaal heel makkelijk: er zijn een paar deadlines afgesproken en je mag foto’s posten van het boek dat je allemaal aan het lezen bent, maar niets hoeft natuurlijk.

Deze keer doe ik niet mee *denkt met een zeker gevoel van ongenoegen aan de vele boeken die nog steeds ongelezen boven staan * maar een andere keer lijkt het me heel erg leuk! Mocht je dit ook tof vinden, ga dan naar @ileesclub op Instagram voor alle verdere informatie.

 

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren