Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Liefdesverdriet

Vandaag is tante Ogma weer op bezoek. De tante met haar op de tanden, die elke maand problemen van lezers van helder (boeken) advies voorziet.

 

Lieve tante,

Ik zit met iets waarvan ik niet weet of het opgelost kan worden. Mijn vriendje heeft het met mij uitgemaakt en ik ben zo verschrikkelijk verdrietig, dat verdrietig niet afdoende is om te beschrijven hoe ik mij voel. Het is alsof mijn hart gebroken is, tante Ogma. Alsof het nooit meer goed gaat komen met mij. Ik snap er ook helemaal niets van. Volgens hem pasten we niet meer bij elkaar, terwijl wij elkaar volgens mij juist zo goed aanvullen. Ik dacht echt dat hij, al is hij mijn eerste vriendje, mijn ware was. Ik wist zeker dat we zouden trouwen, kinderen krijgen en voor altijd bij elkaar zouden blijven. Gewoon het lang en gelukkig verhaal. Hoe kon ik het zo mis hebben? Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik mis hem zo. Heeft u misschien een boekentip voor mij?

Verdrietige groet van

Gebroken Hart

 

Tante Ogma

 

Beste Gebroken Hart,

Ik weet als geen ander hoe naar het is om verlaten te worden door diegene waar je verliefd op was. Al heb ik zelf vermoedelijk op mijn beurt heel wat gebroken harten veroorzaakt, dat neemt niet weg dat ook ik weleens ben afgewezen. Dat is zoals gezegd naar, het is verdrietig en het is pijnlijk. Intens pijnlijk. Het hoort er alleen wel bij.

Lief Gebroken Hartje, lang en gelukkig is alleen voor in sprookjes. Niet in de echte wereld. In de echte wereld is er kort en gelukkig, lang en miserabel, kort en afschuwelijk, lang en redelijk tevreden met vervelende stukjes ertussen, maar lang en gelukkig, nee. Het idee van 1 ware liefde is ook zwaar overschat en niet geheel realistisch. Is dit een teken om dan maar op te geven en verbitterd te worden? Hel nee!

Misschien kan deze verloren liefde je iets over jezelf leren zodat je het anders doet bij een nieuw vriendje. Misschien ook helemaal niet. Het punt is, dat de liefde geweldig is. Ook al duurt die niet voor eeuwig. Het goede nieuws is namelijk dat verdriet evenmin eeuwig duurt. Er komt een tijd dat je weer zin krijgt in nieuwe verkering, en dan komt dat op den duur weer op je pad. Niet nu, want je mag je verdrietig voelen. Neem daar de tijd voor.

Je kunt Liefdesverdriet van Roel van Duijn en Eerste Hulp Bij Liefdesverdriet van Rijja Jansen lezen om wat meer te weten te komen over liefdesverdriet. Je kunt Zen en De kunst Van Het Verliefd Worden van Brenda Shoshanna lezen als je een boeddhistische kijk op een nieuwe liefde wilt. Ik heb mensen meegemaakt die veel aan dat boek hebben gehad, al ben ik zelf wat te nuchter voor zoiets. Ach, en dan kan ik een schaamteloze plug niet weerstaan. Ogma’s eigen Jolanda heeft namelijk een best geinig boekje geschreven over het verwerken van liefdesverdriet en het voorbereiden op een nieuwe liefde. Dat boek, Klaar Voor De Liefde heet het, is voor jou ook de moeite waard om te lezen.

 

Liefdesverdriet

 

Er zijn op de wereld zo verschrikkelijk veel mannen en daartussen zitten verschillende leuke, aardige, grappige aantrekkelijke studmuffins, zodat je echt weer een nieuwe tegen gaat komen. En misschien is dat wel degene met wie je lang en tevreden oud wordt. Want lang en altijd gelukkig samen, dat is een sprookje. Maar lang en vooral blij met elkaar, dat kan prima. Tot die tijd: gewoon blijven oefenen. Met zoveel mogelijk mannen. Dat doet deze tante al jaren en ik ben er niet minder van geworden. Succes!

Troostende groet,

tante Ogma

 

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a68dbbcdd230_selected-products” products=”1001004005688460,1001004006847322,1001004006283870″ name=”liefdesverdriet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren