Pagina’s

migraine en lezen

Kan jij lezen als je hoofdpijn hebt?

When in pain, distract the brain.

Dat heb ik ooit eens ergens op internet gelezen. En wat mij betreft is het de waarheid als een koe. Het meest extreme geval dat ik mij kan herinneren was toen ik met fikse brandwonden over mijn hele bovenlichaam bij de spoedeisende hulp lag te wachten op een arts. Ik vroeg mijn man of hij even mijn e-reader aan wilde geven, die zat in mijn tas. Harry Potter to the rescue. Manlief kijkt niet snel ergens van op, maar die keer vroeg hij drie keer of hij mij goed had verstaan. Het was ook wel een gekke avond.

Migraine en lezen gaan niet samen, toch?

Ik vertelde al eens over mijn chronische migraine. En je treft mij dan ook regelmatig aan zoals op de foto hieronder, languit op de bank met een boek, medicatie en verzachtende middelen bij de hand.

migraine en lezen

De meest gestelde vraag aan mij is dan ook; kan jij lezen als je hoofdpijn hebt? Ja, vaak wel. Sterker nog, het heeft zelfs een kalmerend effect op mij. Nu moet je niet denken dat ik 100 pagina’s per uur weg lig te tikken daar op die bank of in bed. Het gaat meer zo; ik lees een alinea, half uur rust, drie zinnen, kwartier mijn ogen dicht, misschien een pagina, weer even uitpuffen. En dat kan dan omdat de medicijnen hun werk doen. Dankzij twee verschillende triptanen tijdens een aanval en een dagelijkse dosis anti epileptica kan ik elke dag zo’n beetje doen wat gedaan moet worden. Ik heb mazzel, want ik heb weinig last van visuele aura’s, ik kan juist heel slecht uit mijn woorden komen en krijg verlammingsverschijnselen. Ook geen pretje, maar zo lukt het dus wel om af en toe in een boek te gluren 😉

Toch neem ik tijdens heftige aanvallen altijd een boek mee naar bed. Omdat een mooi boek op mijn nachtkastje ook een beetje troost geeft. Iets om naar uit te kijken als het ergste weer voorbij is. Een beetje zoals een kind een knuffelbeest met zich meesleept. Boeken zijn mijn knuffelbeesten!

Maar wat te lezen als je niet lekker bent?

Nu we uit de wereld hebben geholpen dat je nooit te ziek kan zijn om te lezen (alstublieft, hier is een bus zout, voor de nodige korreltjes bij deze boude uitspraak), is het wel zaak om je literatuur op de situatie aan te passen. Geen Murakami, Tolstoj of Haasse. Het is tijd voor makkelijk leesvoer, zoals;

 • Kinderboeken van vroeger, zoals een Thea Beckman, een Monica Furlong. Waarvan ik toch al weet hoe het afloopt, een boek dat ik eigenlijk wel kan dromen.
 • Arrowood op de foto was een detective over een collega en rivaal van Sherlock Holmes. Niet te hoogdravend en het plot zat zo in elkaar dat het er toch niet echt toe deed. Maar het liefst detecteer ik toch met Flavia de Luce!
 • Iets van Sophie Kinsella. Ja heel soms lees ik chicklit, ook al zie je er hier op het blog vrijwel niets van terug. Mijn favoriet is Wat spook jij uit. Over een spook en een flapper uit de jaren 20. Toch een beetje vintage.
 • Fredrik Backman. Hij laat je lachen, hij laat je huilen, maar hij kan vooral heel mooi en bondig vertellen. Deze stijl is perfect voor mijn overprikkelde hersenen.
 • Ook Matt Haig kan prachtig vertellen zonder een woord te veel te gebruiken. Korte hoofdstukken én van zijn verhalen word ik een soort van melancholisch-blij-warmachtig.

Vertel, waarmee overleef jij de griep/migraine/andersoortige aanval?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

 • Wieneke

  7 september 2018 at 08:18

  Gelukkig heb ik nooit migraine (ocharme voor jou), maar natuurlijk ben ik wel eens geveld geworden door griepachtige toestanden. Dan pak ik geheid een P.G. Wodehouse uit mijn verzameling. De boeken zijn in het Engels, want in het Nederlands vind ik er geen bal aan. Dat heb ik dus ook met de Harry Potter serie: Engels is gewoon stukken leuker. Het is wel de snelste manier om weer op de pikkels te komen voor mij. 🙂

  Beantwoorden
  • Ogma

   7 september 2018 at 08:27

   Sommige boeken zijn bijna niet te vertalen. En dat ligt echt niet aan de geweldige vaardigheden van de vertalers, het is gewoon iets in de sfeer, het gevoel.
   Mooi is dat toch, dat bepaalde boeken je weer op de been kunnen helpen. ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren