Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Groeten van een vogelfoob

Tante Ogma staat lezers elke maand met raad en daad bij. Ze doet dat met veel begrip, maar soms ook met scherpe tong, en in elk geval met veel originele boekentips.

 

Geachte tante Ogma,

Ik zit met een probleem waar ik me eigenlijk een beetje voor schaam. Sinds ik als kind ooit stiekem de film The  Birds van Alfred Hitchcock zag ben ik bang voor vogels. Ik fiets gerust een stukje om als ik ergens een zwerm vogels zie en duik in elkaar als ik duiven in de stad naar beneden zie vliegen om hun eten bij elkaar te krijgen. Ik vind ze vies, ik vind ze eng, ik wil gewoon niet bij ze in de buurt komen. Hoe ouder ik word, hoe erger het wordt en ik begin me er voor te generen. Wil liever niet dat anderen ervan weten, maar het begint op te vallen als je je dood schrikt van een musje. Ik heb drie katten genomen om te zorgen dat er maar geen vogels in mijn tuin komen. En dat in een buurt die vol hangt met pindaslingers, vogelvoerkransen en zelfs van die taarten en gebakjes van vet en zaden in de winter. Tante Ogma, heeft u iets om mij te helpen?

Oncomfortabele groet van een vogelfoob.

 

Tante Ogma

 

Beste vogelfoob,

Als eerste moet je weten dat jij niet de enige bent die hier last van heeft. Irreële angsten komen veel voor en dit is niets om je voor te schamen. Mocht je er in toenemende mate last van krijgen zou ik het er eens met je huisarts over hebben. Er zijn genoeg programma’s in de GGZsfeer om je hiermee te helpen als het je in je dagelijkse leven teveel beperkt of beïnvloed. Daarnaast kunnen zoals altijd boeken je een eind op weg helpen. Een soort hulpverlening light, zeg maar.

 

patrick suskind de duif

 

Ogma’s Jolanda schreef al eens over een boek over een man die zijn eigen strijd voert met het omgaan met een vogel, een duif in dit geval. Wie weet helpt dit je, om te zien dat het altijd nog erger kan. Daarnaast raad ik met klem alle vogelgidsen van Hans Dorrestijn aan. Zelf ben ik nooit een bijzondere vogelliefhebber geweest, en dat ben ik nog steeds niet eigenlijk, maar ik heb wel de schoonheid van en liefde voor vogels beter doen begrijpen dankzij de geweldige boeken van meneer Dorrestijn. Sowieso is zijn zwarte humor perfect om de zwaarste zaken te relativeren en daardoor in elk mogelijk geval bijzonder aan te raden.

Ik zou dus zeggen: bel de huisarts voor een afspraak als het te erg wordt en pak er een fijne vogelgids bij om in de tussentijd iets prettigs over onze gevederde vriendjes te lezen. Eet er voor mijn part een knapperig kippenpootje bij. Wie weet helpt dat ook nog wat.

Geruststellende groet van

Tante Ogma

 

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a68d30dd467d_selected-products” products=”1001004001527516,9200000057347161,1001004004484902,9200000009304272″ name=”birds” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren