Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • De Boekhandel – Mirjam geeft Penelope Fitzgerald nog een kans
De Boekhandel

De Boekhandel – Mirjam geeft Penelope Fitzgerald nog een kans

Laatst las ik toch Penelope Fitzgerald’s boek Het begin van de Lente? Ik wist niet goed wat ik ervan vond. Er gebeurde niet zoveel en dat hoeft natuurlijk ook niet per se. Maar toch miste ik iets. Een echtgenote verlaat haar man, in eerste instantie neemt ze hun kinderen mee. Vervolgens stuur ze hen toch weer terug. Haar man observeert het allemaal, maar daar houdt het mee op. Hij waait mee met alles wat hem overkomt. Er wordt geen oordeel geveld, er wordt geen oplossing geboden, wonderlijk.

 

En nu over De Boekhandel

Dus toen ik De Boekhandel voor mijn verjaardag kreeg, was ik erg benieuwd. Ik had al gehoord dat het geen feelgood-roman met een happily ever after zou zijn. Ik houd van romans over boekhandels, in mijn beleving zijn ze altijd warm en gezellig. En komt het altijd goed, wat het probleem van de hoofdpersoon ook is.

 

De Boekhandel

 

De Boekhandel is dus zeker niet een doorsneeroman over een schattige verkoopster die aan het einde van het boek met haar Prince Charming de horizon tegemoet rijdt. Florence Green is van middelbare leeftijd, weduwe en niet knap. Maar ze heeft wel ballen. Ze neemt het met haar boekhandel op tegen zo ongeveer het hele dorp. Ze heeft slechts 2 medestanders: haar hulpje van elf en een van de notabelen van het dorp, die helaas op een cruciaal moment overlijdt. Niet bepaald de ingrediënten voor een gelukkig einde.

 

Het is wat het is

Penelope Fitzgerald beschrijft het leven zoals het is. Soms is dat gewoon k*t en oneerlijk, soms ronduit bizar. Het is nu eenmaal niet altijd rozengeur en maneschijn, hoezeer je dat jezelf en een ander ook toewenst. En dat bizarre en oneerlijke leven en de mensen beschrijft Penelope Fitzgerald heel helder en krachtig.

In De Boekhandel is een nawoord opgenomen van Penelope Fitzgerald’s biograaf, Hermione Lee en dat is erg verhelderend. In dat nawoord trekt ze een lijn tussen de boeken van Fitzgerald en haar leven. De problemen waar Florence Green in De Boekhandel mee te maken krijgt, vallen in het niet bij Fitzgerald’s problemen. Door het nawoord en de samenvatting van Fitzgerald’s leven begreep ik De Boekhandel, een waardevolle toevoeging.

Wat ik ervan vond? Mooi dus. Heel mooi.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

  • Wieneke

    10 augustus 2018 at 08:32

    Ik ga de boekhandel een kans geven en heb hem inmiddels gereserveerd bij de bieb. Hebben jullie gisteravond nog naar het nieuwe boekenprogramma Moby Dick gekeken. Ik vond het niet gek. Nou ja, alle aandacht aan boeken gegeven vind ik prachtig.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren