Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Help, een staycation!

Ook deze maand beantwoord Ogma’s tante een dringende lezersvraag. Vandaag een zomers probleem.

 

Beste en toch ook wel lieve tante Ogma,

Overal om mij heen zijn mensen bezig met hun vakantie: of ze zijn al geweest of ze zijn aan het voorbereiden. Wij gaan niet op vakantie. Hoewel ik best wel weer eens wil, want we zijn al een aantal jaren niet weg geweest. Punt is dat dat dit jaar nog niet lukt, door allerlei verschillende omstandigheden. De afgelopen jaren was ik prima tevreden met een zomervakantie in eigen achtertuin, maar ik merk dat het nu aan me begint te knagen. Ik mis het, op vakantie gaan. Niet het eindeloze pakken, in de auto zitten en het nog eindelozer wassen en weer opruimen als je thuis bent, maar wel het er uit zijn, even een compleet andere omgeving. Liefst in het buitenland. Tante Ogma, heeft u tips voor mij om om te gaan met alweer een zomer thuis? Ik ben er een beetje mismoedig van.

Vakantiegroet van

D.D. te D.H.

 

Tante Ogma

 

Beste D.,

Dank je wel voor je vraag, ik denk dat jij met iets zit waar meer mensen in Nederland mee worstelen. Gelukkig merk ik uit jouw mail op dat je goed bent in relativeren. Vaak beginnen mensen, als ze niet kunnen, op vakantie gaan op te hemelen. Terwijl ik op vakantie gaan (zeker met kinderen) vaak nog harder werken vind dan dat waar je de rest van het jaar je geld mee verdient.

Mensen vergeten maar al te gauw de beroerde buffetten in slechte restaurants, de zero-privacy campings, de huisjes met schimmel in de matrassen en -heerlijk joh, op vakantie naar Thailand- de schorpioenen in het zwembad of de kakkerlakken in de douche. En niet te vergeten, jij begon er al over, de enorme klus van alle zooi die mee moet -en dat is vaak teveel- zien in te pakken, daar weer uit te pakken, haastig voor vertrek weer in te pakken en thuis weer uit te pakken, uitzoeken, uitwassen, opvouwen en op de juiste plek weer opruimen. Ik wil maar zeggen: dat heb jij jezelf dus maar mooi weer bespaard.

 

vakantie Drenthe

 

Toch snap ik je verlangen om te ontsnappen aan weer een zomer hetzelfde. De oplossing ervoor is niet moeilijk en binnen handbereik: boeken. Boeken zijn de perfecte manier om even weg te komen uit de dagelijkse sleur en je mee te nemen naar exotischer oorden en tijden. En dat, terwijl je ligt in een makkelijke stoel met een fijne cocktail in de hand. Of een ijsthee, al naar gelang jouw behoeftes. Geen gepak, geen gedoe. Pleur de kinderen indien die er zijn in een fijn opblaasbadje, laat je man een barbecue voorbereiden, inclusief boodschappen, heb jij de tijd voor jouw vakantie in boeken. Zoals daar zijn: De Thuisreis van Rosamunde Pilcher (Ogma schreef er ook al eens iets over), Nonius van Koen van Doremaele of Een Zomer In Frankrijk van Eva de Wit. Schenk jezelf nog een cocktail in, of een sangria, of, vooruit, nog een ijsthee en geniet van een zomer niets hoeven.

Ontspannen groet van Tante Ogma, die er zelf ook alvast eentje neemt, van die ijsthee welteverstaan. Cheers!

 

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a68d07c26acd_selected-products” products=”9200000010941776,9200000023959075,9200000057137662″ name=”staycation” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren