Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Zomer volgens Monique: Zes boeken voor een avontuurlijke vakantie
Zes boeken voor een avontuurlijke vakantie

Zomer volgens Monique: Zes boeken voor een avontuurlijke vakantie

Eindelijk zomervakantie! Even vertragen. De wekker houdt zich stil, de trein vertrekt zonder mij, de wasmachine rust even uit en mijn werkmobieltje ligt werkeloos in de bureaulade. Nu is het tijd voor die stapel ongelezen tijdschriften en voor alle boeken die vanaf me mijn nachtkastje al maandenlang beloftes over nog onontdekte werelden toefluisteren. Ik zou wel dertig boeken in mijn koffer willen proppen en sinds ik een e-reader heb kan dat ook, maar laat ik me voor dit blog even beperken tot een meer bescheiden stapeltje.

 

Zes boeken voor een avontuurlijke vakantie

 

Mijn familie en andere beesten

Toen er nog geen stoorzenders op de achterbank zaten en we het hoogseizoen angstvallig ontweken maakten mijn lief en ik een bijzondere reis met Mijn familie en andere beesten van Gerald Durell. Urenlang lazen we elkaar eruit voor tijdens de autoritten naar het zuiden. Het boek is geschreven in 1956 en is gebaseerd op de herinneringen van de schrijver aan zijn kindertijd op Korfoe in de periode 1925-1929. Deze zomer wil ik me opnieuw onderdompelen in de humoristische schrijfstijl van Durell en de lome mediterrane sfeer die hij zo goed tot leven wekt in dit boek.

Koffie met kardemom

Koffie met kardemom van Ghada Sukkar krijgt beslist een plekje in de koffer. Ik had het geluk de schrijfster te ontmoeten en was meteen razend nieuwsgierig naar haar boek. Ghada verliet Irak in 1987 en vertelt over haar volk als over een oude geliefde. In haar boek beschrijft ze de invloed van de politieke ontwikkelingen in Irak op het wel en wee van een christelijke familie. ‘Een cultuurgeschiedenis in romanvorm’ belooft de achterflaptekst van deze dikke roman met prachtige omslag waar ik al weken naar uitkijk.

De geheime Newton

De geheime Newton van Geert Kimpen ligt al veel langer geduldig op zijn beurt te wachten. Ik las meer boeken van deze sympathieke schrijver en weet nu al dat ik dit geheimzinnige boek niet in één ruk uit ga lezen. Het staat vast weer vol met mooie wijsheden en zinnen waar ik uren over na kan denken. Dit boek is volgens Geert gebaseerd op geheime, pas recent ontdekte geschriften van Isaac Newton die een heel ander beeld scheppen van deze wetenschapper en vrijmetselaar.

De geniale vriendin

Naast deze op ware feiten gebaseerde boeken neem ik ook Elena Ferrantes De geniale vriendin mee. Het eerste deel van de Napolitaanse romans en een aanrader van mijn schoonmoeder. Zij heeft alle vier de delen en is er helemaal weg van. Ik heb de eerste pagina’s gelezen en ben geïntrigeerd door dit verhaal over de vriendschap en rivaliteit tussen twee vriendinnen, tegen de achtergrond van het Italië van de jaren zestig.

De reis zou licht zijn

En dan natuurlijk De reis zou licht zijn van Maya Angelou die ik via de Ogma-zomerboekenswap opgestuurd kreeg. Ik las al snel het eerste hoofdstuk en dit is zo’n boek waarvan je niet meer dan een hoofdstuk per dag moet lezen. De wijze woorden van deze vrouw moeten de tijd krijgen te bezinken. Nou, daar heb ik binnenkort dan eindelijk tijd voor.

Het geluk

Ten slotte nog een ander boek uit de boekenswap-goodiebox: Het geluk van Lluis Anton Baulenas over een circusartieste in het Barcelona van een eeuw geleden. De recensies beloven ‘een prachtige roman in de rijke Catalaanse verteltraditie, bevolkt met eigenaardige en toch volstrekt geloofwaardige karakters.’ Lijkt me ideaal voor op vakantie!

 

Monique Bronkhorst debuteerde in 2016 met haar roman Lena. Momenteel schrijft zij aan haar tweede boek. Op de website www.boekjeopenoverschrijven.nl publiceert zij blogs over haar ervaringen met schrijven en over het onderzoek voor haar tweede boek.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b4c71092902d_selected-products” products=”1001004005040127,9200000062769980,9200000094021659,9200000009984204,1001004001536675,1001004011515561″ name=”Monique” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren