Pagina’s

Victoriaans fictie vertier

Victoriaans fictie vertier

Geobsedeerd door Victoriaanse fictie? Ik? Hoe kom je er bij! Nee, dat was alleen de non fictie joh ;).
De doorgewinterde Ogma lezer houd ik niet meer voor de gek. Dus snoer je korset maar eens in, of zet je snor in de pommade. Kopje Engelse thee erbij en maak je klaar voor urenlang Victoriaans leesplezier.

 

Victoriaans fictie vertier

 

A.S. Byatt – Obsessie

Het eerste boek op deze lijst heb ik niet gelezen. Dat begint al goed hè 😉 . Maar dat komt omdat het klaar ligt voor de vakantie. Dit leek me namelijk zo’n boek waarbij je alle aandacht nodig hebt. Bovendien is het een lekkere dikke pil, ideaal vakantievoer. Collega Anita vertelde mij over de schrijfster A.S. Byatt en Obsessie, het verhaal over hedendaagse studenten die de affaire tussen twee Victoriaanse dichters onderzoeken, sprak mij meteen aan toen ik haar oeuvre aan het doornemen was. Hieperdepiep voor mij toen ik op de Roder Boekenmarkt Obsessie voor een prikkie mee kon nemen.

Wilkie Collins – The Woman in White

Een échte Victoriaanse klassieker. Geschreven in 1859 en alom erkend als een van de eerste detectives, kom je The Woman in White op vele lijstjes tegen die de beste boeken aller tijden proberen te rangschikken. Toen het verhaal als feuilleton verscheen was het meteen een groot succes en is het in die 158 jaar sinds de eerste publicatie wel eens niet te verkrijgen geweest? Enfin, een heerlijk ingewikkeld plot met vele verschillende perspectieven. Victorian Fun!

Sarah Waters – Fingersmith

Als je The Woman in White kent, dan bekruipt je bij het lezen van Fingersmith wellicht een deja vu-achtig gevoel… Sue is een wees die deel uitmaakt van een kwaadaardig plan om aan het fortuin te komen van een rijke jongedame van adel. Dat loopt iets anders dan ze had verwacht. Ik vertelde al eens dat ik gek ben op Sarah Waters. Jullie inmiddels ook?

Mary Elizabeth Braddon – Lady Audley’s Secret

Net als The Woman in White was ook Lady Audley’s Secret een sensatie toen het voor het eerst uitkwam in de 19e eeuw. Robert Audley is blij voor zijn oom, Sir Michael Audley, een rijke weduwnaar, als deze hertrouwd met de charmante Lucy Graham. Maar als zijn vriend George Talboys vreemd wordt behandeld door de nieuwe Lady Audley en vervolgens verdwijnt, begint Robert zich af te vragen wat Lady Audley te verbergen heeft. Ze heeft wel een paar geheimpjes ja.

Michelle Birkby – The Women of Baker Street

Deze dames mag je niet missen. The Women of Baker Street is een van de leukste Sherlock Holmes bewerkingen die ik de laatste jaren heb gelezen. Want die Sherlock is best een pedante kwast hè. En voor de zaken waar hij zich te snotty voor voelt springen Mrs Hudson en Mary Watson in de bres. En dat doen ze met verve, lees hier maar.

John Boyne – Het Victoriaanse Huis

Ik had geen idee waar The Boy in the Striped Pyjamas over ging toen ik tegen manlief zei “Iedereen zegt dat het een goede film is, zullen we die kijken?” Nou daar kreeg ik spijt van. Aan het eind zat ik aan de drank. Het boek laat ik dus maar even zitten, want dat komt beslist nog harder aan.
Hoe anders is dan Het Victoriaanse Huis, een ouderwetse gothic horror. Eliza Cain gaat als gouvernante werken op een landgoed in Norfolk, maar treft bij aankomst alleen de twee kinderen aan waarvoor zij moet gaan zorgen. Geen spoor van volwassenen of een opdrachtgever. De sfeer wordt al snel grimmiger en er gebeuren dingen die zij niet kan verklaren…

In welk Victoriaans verhaal begin jij?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5b1a662332234_selected-products” products=”9200000000656123,1001004001820799,1001004011813575,9200000057347697,9200000057186896,9200000064176889″ name=”victorian” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren