Pagina’s

Tante Ogma

Tante Ogma weet raad! Vroeger was alles beter

Opnieuw beantwoord tante Ogma, die van de tough love en stevige adviezen, vandaag een brief van een lezer. Met boekentips natuurlijk, want Ogma’s tante heeft niet alleen veel levenswijsheid, maar minstens zoveel kennis van boeken.

Lieve tante Ogma,

Eigenlijk weet ik niet waar ik moet beginnen. Ik heb gewoon een heel moeilijk leven. Ik heb wel een man die erg zijn best schijnt te doen, maar ik vind het toch erg moeilijk om met hem te leven. Ik heb een mooi huis, fijne buren, apparaten om mij het leven makkelijk te maken, aardige vrienden, heb jarenlang allerlei therapieën gevolgd, maar niets lijkt te helpen, alles valt me zo zwaar en hard. Het is alsof er altijd wel iets is. Soms kan ik het niet hebben dat het alsmaar regent bijvoorbeeld, maar als het dan weer mooier weer wordt moet ik op bed liggen omdat ik niet tegen de warmte kan. Ik ga dan ook wekelijks naar de huisarts om met hem te bespreken hoe het verder moet met mij, maar de medicijnen die hij voorschrijft blijken vaak placebo’s te zijn, hij neemt steeds minder tijd voor me, en laatst hoorde ik hem zuchten voordat hij me de spreekkamer in riep. Eigenlijk, tante Ogma, voel ik me niet begrepen. Het leven is toch tegenwoordig toch ook heel erg ontzettend zwaar en enorm moeilijk. Zeker voor iemand zoals ik? Volgens mij was het vroeger allemaal een stuk eenvoudiger en makkelijker. Heeft u voor mij boeken waarmee ik het leven wat beter aankan allemaal?

Zuchtende groeten,

B.K. te H.

Tante Ogma

Beste B,

Ja, ik moet hier ook een beetje van zuchten. Ik zou je willen aanraden om het boek Gouden Jaren van Annegreet van Bergen nog eens te lezen. Of In Betrekking, van Maria van der Ent. In de fictie is Landgoed Longbourn van Jo Baker wel een goede, al was het maar voor de beschrijvingen van hoe men de was deed. In al deze boeken kun je namelijk lezen dat het leven vroeger alles behalve makkelijk was. Eenvoudig misschien wel, in sommige opzichten. Maar ook tegenwoordig kun je het leven zo moeilijk en zo makkelijk maken als je zelf wilt.

Gouden Jaren

Relativeren lijkt me voor jou een eigenschap om eens goed te ontwikkelen. Dat kun je doen door bovenstaande boeken te lezen. Of doe wat Oprah Winfrey nog elke dag schijnt te doen; een dankbaarheidsdagboekje bij houden. Kijken naar wat je wel hebt, in plaats van je blind te staren op wat er allemaal mis is. En als dat allemaal niet helpt heb ik hier nog een toepasselijk boekje van Annie M.G. Schmidt: Troost voor dames. Al zou het me niet verbazen als je niet zozeer troost nodig hebt als wel iets anders. Daar schreef mevrouw Schmidt trouwens ook een leuk lied over. Luister er eens naar, zou ik zeggen. (en wat je dan nodig zou kunnen hebben? Iets met een schop en een achterste).

Groeten,

tante Ogma

Heb jij nu ook een probleem waar je graag een oplossing in de vorm van boeken op zou willen (en je bent niet bang voor tante Ogma’s ongezouten mening), laat het ons dan weten op contact@ogma.nu

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren