Pagina’s

Het beste van 2017

Het beste van 2017

Wat is de moeilijkste vraag voor een boekenwurm? Inderdaad; “Wat is je favoriete boek?”. Mijn favoriete boek bestaat namelijk niet. Er is misschien zoiets als een top 10, en die kan dan ook nog eens per jaargetijde verschillen. Een paar maanden geleden werd mij dé vraag weer eens gesteld, op een bijeenkomst vol met boekenexperts nota bene. Mensen die zouden moeten begrijpen hoe moeilijk het is om slechts één boek te noemen. Dus ik deed het lekker niet. Ik riep snel drie titels. Ha! Begrepen ze best hoor, het was ook erg gezellig verder 😉

 

De favorieten van 2017

Omdat het jaar ten einde loopt is een lijstje met de favorieten van 2017 natuurlijk een must. Ik maak het mijzelf bewust net zo moeilijk als in die bijeenkomst van een half jaar geleden. In principe kan ik jullie zo 15 boeken noemen die ik afgelopen jaar las die absoluut geweldig waren om te lezen. Ik las in totaal 105 boeken en daar zat zo veel heerlijks bij. Maar wat nu als ik écht streng ben voor mijzelf, het kaf eens strikt van het koren scheid en voor jullie alleen die verhalen op een rij zet waar ik een dikke strot van kreeg. Maximaal drie boeken. En geen Fitz. Want kom op, als jullie dat nu nog niet weten….

 

Het beste van 2017

De Wezens – Matt Haig

Kennen jullie die film nog uit de jaren 80; My stepmother is an alien? De Wezens is zoiets, maar dan zo veel meer. Komischer, ontroerender, gelaagder. Het verhaal van een alien die naar de aarde wordt gestuurd om iedereen die van een bepaalde wiskundige theorie op de hoogte is te elimineren, maar verliefd wordt op de aarde (en dan met name een klein aantal bewoners daarvan) deed mij in ieder geval stiekeme traantjes weg pinken. Lees hier mijn volledige recensie.

 

Graaf in Moskou – Amor Towles

Ik las het boek en was meteen verliefd. Toen las meneer Ogma het boek en hij zat ook met een dikke keel de laatste pagina’s weg te werken. Dan weet ik al dat we hier niet met zo maar een sentimentele roman te maken hebben hè. “Dit moet de Rusland-kenner van ons team lezen!” dacht ik, dus stuurde ik mijn recensie-exemplaar door naar Mirjam. Al na enkele dagen stroomden de appjes over de Graaf binnen. Maar toen had ik een probleem. Want nu had ik dus geen Graaf meer op de plank. En als er één boek is dat ik hoe dan ook ga herlezen dan is het Graaf in Moskou wel. Dus kocht ik gewoon nog een exemplaar voor mezelf. De Engelstalige variant, met daarop de prachtige ondertitel; A life without luxury can be the richest of all. Weten waar dit boek over gaat? Lees hier mijn recensie terug.

 

De Oversteek trilogie – Justin Cronin

Nu speel ik even vals. Op de foto zie je één boek, maar mijn laatste favoriete “boek” is eigenlijk een trilogie. En het is zo episch en zo, zo, zo…. Dit moet je gewoon zelf beleven. Als een militair medisch experiment verkeerd gaat nemen vampiers de wereld over. Een handjevol mensen blijft over en wapent zich zo goed en zo kwaad als ze kunnen, verspreid in kleine kolonies, tegen hun grote vijand. “Ja maar ik houd niet van horror/dystopisch/apocalyptische verhalen!” hoor ik nu heel veel lezers denken. Geloof mij, dit is anders. Als je met De Oversteek begint hoef je in ieder geval voorlopig niet meer na te denken over je volgende leesproject!

Hoe kijken jullie terug op leesjaar 2017? Welke boeken steken er wat jullie betreft met kop en schouders bovenuit?

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a1edd3348a4f_selected-products” products=”9200000073003085,9200000060486700,1001004007577229″ name=”Best of 2017 Tineke” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • zomaareengezin

  27 december 2017 at 16:42

  Naast de Graaf en de Wezens (hoe kan het ook anders zijn) staat Niemandsland van Tolkien op plek 3 bij mij. Tja, de Oversteek leek me helemaal niets……vampiers, getsie! Maar nu jij schrijft dat het echt anders is, nu word ik wel heeeel nieuwsgierig. Dat zou nu zomaar eens mijn volgende boek kunnen worden, ehm, boeken dus!

  Beantwoorden
  • Ogma

   28 december 2017 at 18:02

   Niemandsland vond ik ook prachtig! Die ligt nu bij collega Simone 😉
   Hé probeer het eens De Oversteek. Er zitten natuurlijk wel getsie vampiers in, maar het draait vooral om mensen en hoe zij samen overleven en liefhebben. ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren