Pagina’s

Minibieb Roden

Het kleine gratis bibliotheekje in Roden – Hoe het verder ging

Je hebt er hier een hele tijd geleden over kunnen lezen, over hoe mijn man en ik naast ons huis een klein gratis bibliotheekje begonnen. Eerst een kleine, aan een paal. Die had als nadeel dat we ‘m elke avond naar binnen moesten tillen. En waar ik zeg ‘we’, bedoel ik mijn lief, want het was gewoon te zwaar en te hoog voor mij alleen. Dit minibiebje werd dus vervangen door een grotere, waar we heel veel blije reacties op kregen, maar die we na een jaar helaas moesten sluiten wegens vandalisme. Het plan was om bij een nieuw huis weer een minibieb te beginnen, maar de koop van dat huis ging niet door. We bleven toen met veel plezier in ons oude huis wonen, maar de behoefte aan een klein gratis bibliotheekje bleef.

 

Minibieb Roden

 

Ondanks de vernielingen in het verleden durfden we het aan, maar het was wel even zoeken naar een geschikt kastje. Toen deze gevonden was, werd het lakken en naast huis zetten opnieuw een paar maanden uitgesteld, maar afgelopen voorjaar was het dan eindelijk zover: Roden heeft weer een gratis minibiebje!

 

Minibieb Roden

 

De leuke en minder leuke kanten van een minibieb

Helaas kregen we, net als vorige keren, niet alleen leuke en positieve reacties maar kregen we opieuw te maken met misbruik. Dit keer moest niet het bibliotheekje zelf maar de boeken die er in zaten er aan geloven. In de eerste weken werden er boeken meegenomen, waardoor wij het idee hadden dat er al gretig gebruik werd gemaakt van het biebje, maar later bleken die boeken kapot gescheurd te zijn en in delen in de buurt terug te vinden. Als we de getuigen (oplettende buren, die net te laat waren om het te voorkomen) mogen geloven waren het kinderen tussen de 8 en de 12 die dit leuk vonden om te doen. Ook vonden we op een bepaald moment een meegenomen boek nat en beschimmeld bij een van onze buren terug in de tuin. He, wat jammer toch!

 

Goedgevulde planken

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn mensen die net als ik graag Engels lezen en zo kwamen er veel nieuwe Engelstalige boeken binnen. Elke week zien we de samenstelling veranderen en kan ik weer wat boeken op de goede plek zetten: bovenste plank Engelse, middelste plank Nederlandstalige en onderste kinderboeken. Van aardige buren kreeg ik dozen vol leuke kinderboekjes, wat een mooie gevulde plank opleverde. Deze week zag ik echter dat bijna alle kinderboeken meegenomen zijn, in 1 keer. Ik hoop nu maar dat ze bij kinderen terecht zijn gekomen die ze lezen, er plezier aan beleven en weer terugzetten, of vervangen. Door alle nare ervaringen ben ik wel een beetje bang geworden dat ze vernield zijn, maar ik weiger om ermee op te houden.

 

Stoppen? Nooit!

Lezen is leuk, delen en ruilen is fijn. Dat blijft. Toch waag ik er een dezer dagen een mailtje aan; naar de lokale krant en naar de basisscholen in de buurt. Om iets te vertellen over ons minibiebje, uit te leggen dat iedereen welkom is om boeken te pakken, maar ook om te vragen voorzichtig met de boeken om te gaan, en geen boeken mee te nemen als je ze niet wilt gaan lezen. Kijken of dat zijn vruchten af gaat werpen. Want stoppen met ons kleine gratis bibliotheekje? Daar beginnen we niet aan!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

 • Louisa

  16 november 2017 at 18:23

  Wat leuk, ik heb wel eens een boek gehaald en later teruggezet. Ik heb er nu nog een in huis. Ik woon vlak bij jullie, maar ik heb geen idee welke mensen bij het bibliotheekje wonen.

  Beantwoorden
 • Joke Dijkstra

  9 juni 2020 at 22:49

  Ik was ook gestart uitleen Bieb maar mijn Bieb is ook door onbekende hellemaal in 1 keer leeg gehaald Ik heb nooit meer vernomen waar al mijn boeken zijn gebleven Mijn mini Bieb haal ik s nachts binnen is gewoon overdag gebeurt
  Maar na een oproep ben ik weer opnieuw gestart
  Laat mij niet af nemen
  Deze week heb ik een nieuwe start gemaakt
  Mijn mini Bieb staat in Ureterp

  Beantwoorden
  • Ogma

   10 juni 2020 at 10:04

   Nou wat hatelijk zeg van degene om je minibieb zo leeg te halen! Wel ontzettend leuk dat jij je niet door tegen laat houden door één naar persoon. Er zijn namelijk zo veel mensen die er heel veel positiviteit uithalen, ik hoop dat jij dat ook merkt. ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren