Pagina’s

Karen Blixen

Op reis met Karen Blixen

‘Ga je naar het huis van Karen Blixen? Is dat niet die thrillerschrijfster?’ zegt de buurvrouw.
Nee buurvrouw, niet alle Karen’s zijn thrillerschrijfster.
Karen Blixen, u weet wel, van Out of Africa. I had a farm in Africa. ..

Toegegeven, voor mij was de filmhit en het bijbehorende boek Out of Africa ook al lang geleden. En andere titels van Blixen? Eh…. Maar door een leestip van iemand anders kwam ik op het spoor van Het huis aan de Sont van Dolores Thijs.

 

Karen Blixen

 

Rungstedlund; Het huis aan de Sont

De schrijfster Dolores Thijs bracht een aantal jaren geleden een bezoek aan het landgoed Rungstedlund. Dit was het familielandgoed van Blixen. Na Blixen’s avontuur in Afrika keerde ze hier naar terug. Thijs raakte in de tuin van Rungstedlund aan de praat met een oudere vrouw. Zij bleek de huishoudster geweest te zijn van Karen Blixen. Thijs is herhaaldelijk op bezoek geweest om de verhalen van deze vrouw, Fru (Caroline) Carlsen, op te schrijven. Via de huishoudster leren we hoe het leven op Rungstedlund was en vooral hoe het was om te werken voor en te leven met Karen Blixen. Mijn interesse voor Karen Blixen was duidelijk gewekt. Ik wilde dat landgoed zelf ook bezoeken! Vorig zomer gingen we op vakantie naar Denemarken en wat een mazzel was het dat een uitstapje naar Rungsted prima in te passen was.

 

Karen Blixen

 

Sterke persoonlijkheden

Het verhaal van Het Huis aan de Sont in het kort vertellen valt nog niet mee. Wat mij betreft kijk je bij Bol, daar staan prima recensies die het verhaal uitstekend verwoorden. Of anders lees je het stuk wat ik op mijn eigen blog over het boek schreef. Er is namelijk iets heel anders aan deze uitgave wat veel boeiender is. Je denkt dat je een verhaal gaat lezen over het leven van Karen Blixen, maar wat je eigenlijk leest is het leven van de vertelster, Fru Carlsen. In alles schijnt haar persoonlijkheid door, welke zo mogelijk nog sterker is dan die van Karen Blixen. Ik zie wel waarom die twee niet met en niet zonder elkaar konden.

 

Karen Blixen

 

Tussen de twee karakters – Blixen en Carlson – is ogenschijnlijk geen vriendschap. Het blijft een zakelijk dienstverband, maar toch is er iets waardoor zij trouw aan elkaar blijven. Aan het eind van het verhaal zegt Karen dat Fru Carlsen haar leven heeft gered, door haar aanwezigheid en dat van haar zoon. Het gaf haar reden om op de been te blijven, dóór te gaan. Ik vermoed dat daar de band ligt tussen deze twee vrouwen. Caroline Carlsen had evengoed een redding nodig, een reden om door te gaan na het verlies van haar man.

 

Miskend

Tegenwoordig is het huis een museum gewijd aan het leven en werk van Karen Blixen. De meeste kamers zijn nog zoals Karen ze bewoonde. De tuin van het landgoed is zelfs vrij toegankelijk. Overigens ligt Blixen op haar eigen landgoed begraven. Ze heeft een eenvoudig graf onder een grote boom bij haar lievelingsheuvel.

 

Karen Blixen

 

Neuzend in Blixens boekenkasten

Het landgoed is een prachtige plek om je verbeelding te laten spreken. Als je door de kamers loopt dan kun je je heel goed voorstellen dat het hard werken was voor Fru Carlson. Heel leuk is als je in een fotoboek bladert en een foto tegenkomt waarop het zoontje van Fru Carlson staat; doordat ik Het huis aan de Sont gelezen had, wist ik om wie het ging. Er is een sprookjesachtige zolder gemaakt, waar mijn kinderen heerlijk een kleurplaat hebben zitten kleuren (naar voorbeeld van sprookjesfiguren die Blixen zelf heeft getekend). Lopend door de kamers, het huis, neuzend in Blixens boekenkasten, besef ik me dat er een veel diepere laag in haar zit die me heel erg interesseert, maar die ik nog niet ken. Zijn er überhaupt nog wel mensen die haar werk kennen? Als ik de catalogus van de bibliotheek mag geloven dan is haar werk duidelijk in de vergetelheid geraakt. Onder de Denen zelf is ze ook niet erg bekend.

 

Karen Blixen

 

In de tuin kwamen we twee Deense dames tegen. Zij vonden het maar wat geweldig dat wij als buitenlands gezin een bezoek aan het museum brachten. Zij geneerden zich een beetje dat zij als Denen er nog nooit eerder geweest waren. (Ik schatte hen rond de 60).

Bij leven frustreerde het Blixen ook al dat haar talent miskend werd. Een paar keer genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur, maar pas na een stuk of drie nominaties kreeg ze ‘m en dat was al op het eind van haar leven. Nog steeds lijkt haar oeuvre geen grote rol te spelen in de Deense kunsten. Misschien is haar oeuvre net niet compleet genoeg? Als ze meer had kunnen schrijven?

 

Karen Blixen

 

De Maanvrouw

Van Dolores Thijs las ik ook nog het boek De maanvrouw. Hierin gaat ze nog een keer door met hetzelfde concept: verhalen over Karen Blixen optekenen uit de mond van de huishoudster. Karen was diep verbonden met de natuur – iets dat ze geleerd had in Afrika – en hield in Denemarken elke maand een maanritueel bij volle maan. Ik had verwacht in Maanvrouw meer te leren over die spirituele kant van Blixen, maar het is vooral een herhaling van zetten. Toen was ik wel een beetje klaar met de huishoudster. Het is die diepere laag van Blixen die ik wil ontdekken. Dus hoog tijd om het werk van Blixen zelf te gaan lezen!

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2eb36b95e5c_selected-products” products=”9200000035844247,1001004002100253,9200000040192845″ name=”Karen Blixen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

2 Comments

 • Manon

  20 juli 2017 at 07:01

  Huis aan de Sont vond ik een heerlijk boek, niet veel diepgang, maar het gaf wel een duidelijk beeld van Karen Blixen en haar bijzondere leven.
  Ik wist niet dat Dolores Thijs nog een boek over haar had geschreven. Dank voor de tip,
  Groet Manon

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren