Pagina’s

Mannen met speren

Mannen met speren

Jullie hebben het al vaker bij mij gelezen: ik houd wel van een goed avonturenboek, met echte helden. Helemaal fijn als er mannen met speren in zo’n boek voorkomen. Een beetje bloed mag er ook best vloeien, dat heb je nu eenmaal met die speren. Als dat bloed dan maar niet van dieren is. Want daar kan ik echt niet tegen. Hier deel ik de boeken over mannen met speren die ik de afgelopen tijd las.

 

Mannen met speren

 

Dolk van Sparta – Nicholas Guild

In de vierde eeuw voor Christus had Sparta het leeuwendeel van Griekenland veroverd en nergens was deze heerschappij wreder dan op eigen grondgebied. Drie eeuwen eerder hadden de Spartanen de heloten overwonnen en elk jaar herinnerden ze hen aan hun onderwerping door jonge soldaten eropuit te sturen om weerloze slaven te vermoorden. Op een van deze avonden ziet de heloot Protos hoe zijn ouders als dieren worden opgejaagd en vermoord. Hij weet ternauwernood te ontkomen en doodt daarbij een van zijn achtervolgers. Daarmee zet Protos een reeks gebeurtenissen in gang die het lot van Griekenland voor altijd zullen veranderen.
Dit is het bloedigste boek van deze selectie. Afgehakte ledematen, verkrachtingen, gewelddadige moorden… Wat teveel naar mijn zin. Pluspunt: er gingen geen dieren dood.

 

De Poort van Vuur – Steven Pressfield

Voordat er massavernietigingswapens waren en precisiebombardementen werden uitgevoerd, was een oorlog nog een gevecht van man tegen man, schild tegen schild en zwaard tegen zwaard. Zo’n heroisch gevecht vond plaats in 480 voor Christus, toen 300 Spartanen een leger van honderdduizenden Perzen onder aanvoering van koning Xerxes tegenhielden bij de bergpas van Thermopylai. Hierdoor konden de Grieken juist genoeg tijd winnen om zich te hergroeperen, waarna ze het Perzische leger op zee versloegen.
Hier schreef ik ook al over ‘De Poort van Vuur’. Dit was een boek wat ik zonder enige verwachting opensloeg en wat me niet meer losliet. Geweldig!

 

Een lied voor Achilles – Madeline Miller

Patroclus is een jonge prins, verbannen naar het koninkrijk van Phthia om daar op te groeien met godenzoon Achilles. Achilles is sterk, mooi, een gouden kind; alles wat Patroclus niet is. Maar ondanks hun verschillen raken de jongens innig bevriend, en hun band wordt sterker naarmate ze ouder worden. Dit tot verdriet en woede van Achilles’ moeder Thetis, een wrede zeegodin die een hekel heeft aan stervelingen. Als duidelijk wordt dat Helena van Sparta is ontvoerd en alle Griekse mannen verplicht zijn om haar eer te wreken en Troje te belegeren, sluit Achilles zich aan bij het leger, verblind door de belofte van roem.
Het aloude verhaal, deze keer verteld vanuit het perspectief van de geliefde van Achilles. Knap gedaan, een originele invalshoek voor zo’n klassiek verhaal.

 

Stormen over Troje – Marion Bradley

Cassandra is de dochter van koning Priamus en koningin Hecuba van Troje. Zij groeit op tot een zelfbewuste knappe vrouw. De god Apollo wordt verliefd op haar en schenkt haar de kunst van het voorspellen. Maar… Cassandra versmaadt Apollo en wijst hem resoluut af. Apollo’s wraak is zoet; hij bewerkstelligt dat Cassandra’s voorspellingen door niemand worden geloofd. Ook niet wanneer Cassandra voorspelt dat de Grieken Troje zullen veroveren.
Het verhaal over Troje, nu eens verteld uit het standpunt van de vrouwen uit Troje. Een stuk minder bloederig!

 

Ilias & Odyssee – Homerus

Het blijft een wonder; het eerste boek van de westerse literatuur, de Ilias uit de achtste eeuw voor Christus, is misschien ook het beste wat ooit geschreven is. Het grote epos over de gruwelen van de oorlog, eerzucht en wraak, maar ook over liefde en vriendschap, is tot in onze tijd ongelooflijk invloedrijk gebleven.
Het boek waar alle andere boeken over mannen met speren op zijn gebaseerd. Ook enorm bloederig, zijn het de mannen niet die aan stukken worden gereten, dan zijn het de dieren wel die ‘en masse’ geofferd worden. En toch past het hier. Als je wat tijd over hebt, of je gaat naar Griekenland op vakantie: lezen!

 

 

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren