Pagina’s

Promoot je boek

Achter de schermen bij een self pubber: hoe promoot ik nu dat boek?

Als dan eindelijk het boek gepubliceerd is, volgt onherroepelijk de promotie. Het was niet iets waar ik op zat te wachten, maar zonder promotie is je boek reddeloos verloren. En zelfs met promotie is het een harde dobber om de lezer te verleiden, met of zonder uitgeverij achter je.

 

Promoot je boek

Omdat ik het zonder uitgevers hulp moest doen, en ik daarbij over een zeer krap budget beschikte, was adverteren bij voorbaat uitgesloten. Evenmin kon ik een SEO bedrijf inschakelen om te zorgen voor een hoge ranking in Google (oftewel Zoekmachineoptimalisatie).
Maar promotie moet, zei ik streng tegen mezelf, denkend aan het dringend advies van mijn platforms Mijn Bestseller en Smashwords; gebruik zoveel mogelijk vormen van Social Media. (En dat is tenminste gratis.)

Om mijn watervrees te overwinnen, startte ik klein: ik verstuurde mails naar mijn vrienden, familie en kennissen. En ik plaatste mijn boek, incluis cover, achterflap, prijs en verkooppunten op het Facebook account van mijn man. (Op dat moment moest ik mijn eigen Facebook profiel nog aanmaken.)

 

Promoot je boek

Mijn favoriete tattooshop Gunsmoke tattoo aan het lezen gezet

 

Ik had er niets van verwacht en het verbaasde me dat er veel positieve reacties kwamen. Natuurlijk zegt dat nog niets, vrienden en familie hebben het doorgaans goed me je voor ook al menen ze er niets van, maar het was een enorme boost voor mijn zelfvertrouwen. Het was immers voor het eerst dat ik mij aan de buitenwereld officieel als schrijfster presenteerde.

 

Facebook en WordPress

Mijn volgende stap was een Gmail account en een website aanmaken om mijn boek openbaar bekend te maken. Tegen Facebook heb ik enorm zitten aanhikken omdat het niet mijn ding is. Maar voor de promotie van een boek is het onontbeerlijk en een uitstekend medium. Ik heb dan eindelijk ook een account.
Twitter lijkt mij persoonlijk onzinnig (zo maar wat roepen tussendoor?) en ik zag mezelf nog niet op YouTube. Dus mijn focus lag op mijn website. Ik heb voor WordPress gekozen; je kunt een gratis website opzetten, en zonder de noodzaak van IT vaardigheden. WordPress koppelt je site ook aan je Facebook.

Dus ik begon te schrijven op mijn site, en eerlijk gezegd vroeg ik me af of het ook maar iemand iets zou interesseren wat ik te melden had. Omdat je gauw bent uitgeschreven als je niet meer dan 1 boek hebt gepubliceerd, besloot ik te schrijven over mijn ervaringen met self pub platforms en over mijn pogingen aangaande het promoten van mijn boek.

Het vergt veel doorzettingsvermogen en een postieve instelling om regelmatig aan mijn website en Facebook te werken want er is amper weerklank. (Ik heb 1 vriend op Facebook, wie doet mij dat na, haha.) Er zijn genoeg bekende auteurs op het internet te vinden en boeken zijn er in even grote mate. Dus wie zit er op mij te wachten? Dit soort zelfondermijnende twijfel steekt soms de gemene kop op maar zet ik zonder pardon aan de kant. Dat heb ik mezelf verplicht, want het heeft geen zin. Ik blijf immers toch schrijven, ik kan het niet laten. Bovendien zijn er ook al een aantal positieve recensies binnengekomen 😉 .

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren