Pagina’s

  • Home
  • Over Schrijven
  • Achter de schermen bij een self pubber: Frenkie Teijzirb vertelt over haar schrijfproces
Frenkie Teijzirb

Achter de schermen bij een self pubber: Frenkie Teijzirb vertelt over haar schrijfproces

Een tijdje geleden reageerde Frenkie Teijzirb op een artikel van ons over self pubbers. Een mailwisseling volgde, Tineke las haar verhalenbundel ‘6x Schuld’, was onder de indruk en wilde wel meer weten over die niet zo gemakkelijke weg van een self pubber. Frenkie is daarom zo aardig geweest om een aantal gastblogs voor Ogma te schrijven over de totstandkoming van haar boeken. Vandaag deel 1 van een serie “Achter de schermen bij een self pubber…”

 

Het schrijfproces, deel 1

Mag ik mij even voorstellen? Ik ben een Indie (onafhankelijk) auteur. Ik heb mijn eerste verhalenbundel ‘6x Schuld’ middels self publishing op de markt gebracht. Helaas staan veel self pub uitgaven in een kwalijk daglicht vanwege het misbruik van de Nederlandse taal en de ondermaatse opmaak van de tekst. Om te ontsnappen aan dit stigma noem ik mij liever een Indie auteur. Ik geef jullie een kijkje in mijn Indie keuken; hoe verloopt mijn schrijfproces van mijn tweede bundel ‘6x Vals’?

Ik start met een idee, gedachte, thema of plot. Het idee is goed als het mij triggert en een klik maakt met mijn gevoel en verstand. Inspiratie? Overal om me heen, het is slechts een kwestie van je gedachten en fantasie in een bepaalde richting zetten.

Vervolgens ga ik brainstormen; mogelijke verhaallijnen, welke personages, perspectief, plot, hoe kan ik de lezer misleiden, waar zit de twist. Moeilijke fase! Regelmatig loop ik vast en twijfel aan mezelf. Is het de beroemde writer’s block, of gewoonweg opgedroogde fantasie. Help! Ik kan het niet meer.

 

Frenkie Teijzirb

Frustratie aan de keukentafel, een van mijn favoriete werkplekken

“Writing about a writer’s block is better than not writing at all.” Charles Bukowski

Als ik eenmaal de verhaallijn met de bijbehorende personages en plot heb gevonden, ga ik naar de indeling in scènes. Zo weet ik waar ik naar toe ga en hoe ik wil eindigen. En dan begint voor mij het schrijven pas, meestal in mijn leunstoel met pen, papier en kat.

 

Frenkie Teijzirb

 

Al schrijvend komen de personages tot leven en worden karakters specifieker, en voordat je het door hebt brengen ze hun eigen stemmen in. Gebeurtenissen en personages schrijven zichzelf en dat gegeven is het meest verrassende aan schrijven. Deze magie lijkt wel een zelfstandig en eigengereid wezen binnenin dat zich niet aan je uitgestippelde plannen houdt en zijn eigen weg gaat. Soms is dat een vooruitgang en een andere keer moet ik hard optreden en het afkappen.

Als de eerste versie op papier staat, verhuis ik naar de laptop om alles uit te typen. Dan volgen nog talloze bewerkingen op velerlei gebied. Tussentijds word ik het kotsbeu en leg ik het een poosje weg. Om het verhaal na een tijdje opnieuw te bekijken maar dan met een verse blik.

De bewerkingen betreffen niet alleen het inhoudelijke maar zeker ook het tekstuele; lopen zinnen vloeiend, zijn de woorden correct geschreven, en worden bepaalde woorden niet te vaak gebruikt.

 

Frenkie Teijzirb

 

Woordencheck

Zoals je op de foto ziet kijk ik naar woorden die ik ongemerkt gebruik en die enorm irriteren als je ze meerdere keren op eenzelfde pagina tegenkomt. En toen… En toen…
Verder check ik het juiste gebruik van spreekwoorden. Of ik ben op zoek naar een ouderwets woord, of een scheldwoord dat niet te platvloers is. Zo was het verhaal Schoonmoeder (6x Schuld) een ware uitdaging omdat de schoonzoon geen goed woord over heeft voor zijn schoonmoeder. Maar je kunt haar moeilijk dertig keer Kreng noemen. Uiteindelijk heb ik zestien verschillende beledigende benamingen gevonden voor de arme vrouw, zonder platvloers te worden.

Ik gebruik bij mijn tekstuele bewerkingen vooral deze internetsites. Ze zijn goed en gratis:

woordenlijst.org
van dale
encyclo.nl
synoniemen.net
onzetaal.nl
taaladvies.net
mijnwoordenboek.nl
spreekwoord.nl
belegenwoorden.nl
scheldwoorden.goedbegin.nl

De sites zijn een voorbeeld hoe je als auteur ondersteund kunt worden.

Wordt vervolgd! In de tussentijd kun je mij ook volgen op mijn eigen blog.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren