Pagina’s

The Plantiful Table

Anita kookt zoals haar favoriete blogger uit Florida: The plantiful table

De kookboekenmarkt in Nederland is in 2016 goed voor een omzet van 20 miljoen euro, wat neerkomt op 7 procent van de hele boekenmarkt, aldus het CPNB. Kookboeken worden dus veel gekocht. Maar wordt er ook veel uit gekookt? In de praktijk koken mensen er maar een paar recepten uit. Zo’n kookboek wordt vooral voor de sfeer gekocht en als blijk van waardering voor de kookkunsten van de schrijver. Ik moet zeggen dat ik daarin geen uitzondering ben.

 

The Plantiful Table

 

Simpel en Groen

The plantiful table is een kookboek van Andrea Duclos, de vrouw van het blog OhDearDrea uit Florida, Amerika. Het is een van mijn favoriete buitenlandse blogs. Ik volg maar een paar buitenlandse blogs en nooit vanwege de recepten. Maar omdat ze vertellen over een levensstijl die me aanspreekt; een simpel groen leven met respect voor mens en natuur.

Hier in Nederland geen Florida-zon te zien, geen exotische vruchten, geen plantains (een soort banaan), geen guaves die in mijn achtertuin groeien, maar door Drea’s kookboek te kopen, kan ik toch iets van haar levensstijl in huis halen. En bovendien steun ik met mijn aankoop haar werk, dat vind ik nog het allerbelangrijkste; dat ik met mijn aankoop haar in staat stel om te kunnen blijven bloggen en mede in haar onderhoud voorzie.

Waarschijnlijk heb ik al meer dan de gemiddelde kookboekbezitter uit dit kookboek gekookt, maar het is zo’n enorm dik boek dat ik er nog lang niet doorheen ben (want 300 pagina’s dik!). In alle begeleidende teksten is de kenmerkende ratelende verteltrant terug te vinden. Dat maakt dat de recepten verhaaltjes op zichzelf zijn.

Dit boek is niet geschikt voor beginnende koks, maar voor een kok die al gewend is om met verse ingrediënten en losse producten te werken. The plantiful table is een feest voor iedereen die geïnteresseerd is in vegetarisch of veganistisch eten. Het is zelfs gewoon in Nederland verkrijgbaar, dat verraste me. Bestel ‘m bij je plaatselijke boekhandel of online bij meneer B.!

 

The Plantiful Table

 

Veel groente, veel vrijheid

Laatst maakte ik de 15-minute vegetable couscous. Een simpel vegetarisch gerecht, met veel groente en veel vrijheid om van groente te wisselen of iets weg te laten. Heb je geen champignons in huis? Geeft niks, zonder smaakt ook prima. Geen paprikapoeder in je assortiment? Geeft nood, zonder smaakt ook prima en als je wel cayennepeper hebt dan strooi je dat er door. Of niet. Het is allemaal oké.

Ingrediënten:
(olijf)olie
gesnipperde ui
half bakje champignons
1 courgette of aubergine in blokjes
2 teentjes knoflook
halve tl paprikapoeder
halve tl komijnpoeder
halve tl korianderpoeder
halve tl gedroogde oregano
bakje cherry tomaatjes
zout
blik kikkererwten
200 gr couscous
250-300 ml water
evt. verse basilicum en een avocado

Doe (olijf)olie in een pan (wok, hapjespan, wat jij wil). Voeg uien, knoflook en champignons toe.
Doe de gesneden courgette (of aubergine) erbij. En de kruiden.
Doe de gehalveerde cherrytomaatjes erbij (net zoveel als je wilt) en het zout.
Wanneer de cherrytomaatjes een beetje zacht worden, voeg dan de uitgelekte kikkererwten erbij. Evenals de couscous en het water. Breng het aan de kook en roer het goed door. Wanneer de couscous alle vocht heeft opgenomen is het klaar.

 

The Plantiful Table

 

Ik deed er op mijn bord een scheutje (biologische) sojasaus over, dat maakte het helemaal af.

Hebben jullie veel kookboeken in huis? Kook je daar vaak uit of heb je ‘m vooral voor de mooiigheid?

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren