Pagina’s

 • Home
 • Leesverhalen
 • De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown, die mijn grote zus blijkt te zijn!
De kracht van kwetsbaarheid

De kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown, die mijn grote zus blijkt te zijn!

‘Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen.

De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

die desondanks toch probeert iets te bereiken; die groot enthousiasme en grote toewijding kent; die zich helemaal geeft voor de goede zaak;

die, als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond…’

Theodore Roosevelt

 

De kracht van kwetsbaarheid

 

Met deze quote begint en eindigt Brené Brown haar boek “De Kracht van Kwetsbaarheid” en ik vind hem zo mooi! Brown heeft twaalf jaar onderzoek gedaan naar schaamte en kwetsbaarheid. Degene die me haar boek aanraadde, zei erbij: “Het is wel wat Amerikaans, daar moet je maar doorheen lezen”. Blijkbaar ben ik wel wat gewend na een kleine tien jaar voor een US based company te hebben gewerkt, want ik heb er helemaal geen last van gehad. Sterker nog, ik heb er niets van gemerkt. Okay, Oprah Winfrey noemt Brown haar “Super Soulmate”. Vooruit.

Anyway! Wat blijkt? Brené Brown is mijn grote zus! Ik heb leukere jurkjes aan, dat dan weer wel, daarover later meer. In het TEDx filmpje dat door miljoenen bekeken is (Nog niet gezien? Kijk dan hier) vertelt ze over haar onderzoek naar kwetsbaarheid en hoe dit onderzoek haar leven beïnvloed heeft.

Net als Brown ‘had’ ik niets met kwetsbaarheid. Prima hoor, je open stellen. Doen! Maar niets voor mij. Niet dat ik niets deelde. Tuurlijk wel. Maar wel alleen wat ik wilde. Meestal dealde ik met mijn shit en vertelde ik het later wel. Of niet. Want ja, klaar mee. Toch?

En dan komt er een moment waarop dat niet meer werkt. Zo jammer! Openstellen en verbinden wordt dan de enige optie. Zo… Best wel eng. Maar ja. Net zoals in het zwembad kun je een hele tijd twijfelen en met je grote teen voelen of de temperatuur van het water okay is. Maar je kunt er ook in een keer in springen. Of het trapje gebruiken, natuurlijk. 😉

De Kracht van Kwetsbaarheid laat zien wat we met z’n allen willen: verbinden. Onderdeel van een groep zijn. En wat ons tegenhoudt: schaamte. De angst om er niet bij te horen. De onmogelijke normen waaraan wij menen te moeten voldoen. Die wij onszelf opleggen. En die wij anderen opleggen. Not pretty. Not at all. Brown is weliswaar Amerikaanse, maar dit is universeel. Onder andere dankzij haar boek realiseer ik me beter wat ik doe en wat ik nalaat. Sindsdien doe ik mijn stinkende best om ook de arena van Roosevelt in te gaan. Dan maar struikelen en vallen. Maar zeker weten dat ik weer opsta, ha!

Waarom ik Brown mijn grote zus noemde? Ze stelde zich hetzelfde op als ik ten opzichte van kwetsbaarheid en gevoelens. Mijn opmerking over haar kleding was natuurlijk heel flauw. Het geeft wel weer hoe ik me zou gedragen als ik een presentatie zou moeten geven voor 500 mensen, het aantal mensen in de zaal. Ik zou een nieuw jurkje hebben besteld. No way dat ik dat podium opgegaan was in iets dat me niet flatteert. Overigens (niet dat ik hiermee mijn opmerking minder flauw vind) was dat niets vergeleken met de reacties die Brown op het wereldwijde web te verduren kreeg. Opmerkingen over haar gewicht (te zwaar), haar opvoedkundige kwaliteiten (slecht) en meer van dat soort fraais. Over je kwetsbaar opstellen gesproken… O ja, net als ondergetekende heeft ze een verslaving aan kantoorartikelen, ha!

 

Dit blog verscheen eerder op 50 Tinten Mirjam

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

8 Comments

 • Bianca

  1 februari 2017 at 09:13

  Genoten en ach als we kunnen lachen om onze val momenten (achteraf natuurlijk 😉 dan komt het zeker goed! Herkenning bij dit stuk…. behalve dat jurkje dan 😉

  Beantwoorden
 • Dee

  1 februari 2017 at 09:34

  Brene schrijft fijne boeken! Ik heb ook een TED talk van haar gezien. Inspirerend onderzoek heeft ze verricht. En vind haar humor ook leuk, lekker grof bij tijd en wijle. 😉

  Beantwoorden
 • Min of meer

  2 februari 2017 at 09:07

  Ik ben heel benieuwd. Dit boek werd me een tijdje geleden ook al aangeraden. Maar door iemand die niet echt dezelfde smaak heeft als ik op t gebied van begerenswaardige boeken. Nu begin jij er ook over…..toch maar een kans geven.
  Want kwetsbaarheid an sich boeit me zeker. Vooral ook dat t te vaak door t moment of persoon bij wie je bent, bepaald wordt of kwetsbaar opstellen lukt.

  Beantwoorden
  • Mirjam

   16 februari 2017 at 19:56

   Ja, ze zet je wel aan het denken. Ik heb af en toe echt met een brok in m’n keel gezeten. Onder andere bij het stuk over de jongen die over ‘the box’ vertelt. Ben heel benieuwd wat jij ervan vindt. Ik merk dat ik het steeds makkelijker vind om me kwetsbaarder op te stellen, waardoor het contact met de ander beter / makkelijker verloopt. Voor mij heeft het ook een heel hoog ‘Poep, dit is het, hier moet je het mee doen’ gehalte. Niet meer doen alsof enzo.

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren