Pagina’s

Cadfael

Een deksels jaaroverzicht en detective top zeven van 2016

In dit mooie eerste jaar Ogma besprak ik met grote regelmaat detectives die ik langs de Cadfaelmeetlat legde. Sterker nog, op 1 januari startte Ogma met een dekselse detective, waarin de rubriek werd aangekondigd. De tweede aflevering volgde een paar dagen later, om voor de mensen die nieuw zijn in historische detective land, eens te vertellen wie die Cadfael nou eigenlijk is.

 

Cadfael

 

Uiteindelijk volgden er 15 detectives, waarbij ik zo af en toe ook een uitstapje maakte naar niet strikt historische, of eens een op zichzelf staande detective behandelde in plaats van een reeks, zoals eigenlijk de bedoeling is. Flexibiliteit, je moet het soms hebben.

Verreweg de meeste afleveringen van de Dekselse Detective gingen over detectives die zich in de middeleeuwen en of in Engeland afspeelden, alhoewel er ook hier diverse uitzonderingen op werden gemaakt. Er waren boeken die wat minder uit de bus kwamen, maar over het algemeen genoot ik met volle teugen. Wat een fijne boeken! En ik werd met regelmaat nog verrast ook. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat nu mijn favoriete Dekselse Detectives van het jaar 2016 waren. Het was mijn bedoeling om hier een top 5 van te maken, maar ik kon niet kiezen en dus werd het een top 7. Kan ook.

 

Robert van Gulik

7. Rechter Tie
Ik had het niet verwacht, maar wat vond ik het fijn om mee te gaan in de mindful trage stroom van deze boeken. Mijn vader heeft een hele verzameling met verhalen van de oud-Chinese rechter, dus ik kan er gelukkig nog heel wat lezen!

 

Canterbury Tales of mystery and murder

6. Canterbury Tales mysteries
Geschreven door een enigszins briljante schrijver (Paul Doherty) die zich werkelijk de rondte in schrijft op allerlei historische fronten. Dus op alle boekenmarkten die ik ga bezoeken, ga ik mijn oog heel erg richten op de D in de alfabetische volgorde, want zijn boeken smaken naar meer. Veel meer…

 

Susanna Gregory A Bone of Contention

5. Matthew Bartolomew
Leuke historische detective reeks die zich af speelt in middeleeuws Cambridge. Tot op heden geen andere delen van kunnen vinden, maar ik blijf hopen.

 

Anton Gill

4.Pashed
Een verrassend interessante detective die zich afspeelt in het oude Egypte. Denk erom als je deze reeks in het Engels wilt lezen, dan heet de Egyptische detective geen Pashed, maar Huy.

 

Alexander McCall Smith

3. No.1 Ladies’ Detective Agency
Nog maar kort geleden besproken, maar voor mij een van de ontdekkingen van 2016. Mooie, warme boeken. Ik wil ze allemaal!

 

Paul Doherty Brother Athelstan

2. Brother Aethelstan
Oh, wat word ik toch blij van dit soort boeken… Ik zeg het nog maar eens: Paul Doherty, onthoud die naam (als je van goede, intelligente historische detectives houdt tenminste)

 

Peter Tremayne Sister Fidelma

1.Sister Fidelma
Tja, wat kan ik zeggen? De roodharige non en ik zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken.

Het was een mooi detective jaar. Volgend jaar lekker door! Welke historische detectives hebben jullie gemist in 2016? En welke uit deze rubriek was jullie favoriet?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren