Pagina’s

Kerstmisdaadverhalen

Deck the halls with books and holly, falalalalalalalalalalaaaa! Kerstmisdaadverhalen

Kerstmisdaadverhalen

 

Ik weet niet wat het is (wellicht bijkomen na lang ziek te zijn geweest), maar ik verheug me dit jaar extra op kerstmis. Al maandenlang ben ik met grote regelmaat te vinden op mijn schrijfzolder (waar ook veel geknutseld wordt) om te werken aan zelfgemaakte kerstcadeaus -traditie in mijn gezin- en lekker kneuterige kerstdecoraties.

 

Kerstmisdaadverhalen

dit soort dingen dus

 

Sinds oktober begon ik ook met kerstlezen. Eerst een leuke Engelse bundel met kinderkerstverhalen en toen mocht ik voor Ogma deze bundel lezen (Uitgeverij Q bedankt!). Kerstmisdaadverhalen, samengesteld door Otto Penzler. Ik had nog nooit van deze meneer gehoord, maar de achterflap biedt opheldering:

“Otto Penzler is de eigenaar van The Mysterious Bookshop in New York. Hij is een van ‘s werelds grootste kenners op het gebied van spanning en thrillers. Hij verzamelde allerlei misdaadverhalen die rond Kerstmis spelen, zowel oude als moderne. Lees over misdaad onder de mistletoe, dodelijke kerstpuddingen en meedogenloze kerstmannen.
Deze bundel bevat spannende en grappige verhalen van onder andere: Arthur Conan Doyle, Mary Higgins Clarke, Peter Robinson, Sara Paretsky, Donald E. Westlake en Colin Dexter.’

Fijne misdaadverhalen rondom kerst dus. Win-win lijkt het, en dat is ook zo. Wat een heerlijk vroeg kerstcadeau! Ik maak er ook wel een momentje van, het lezen van zo’n boek, moet ik eerlijk zeggen. Elke dag trek ik me even een half uurtje terug, kaarsje aan en lezen. Rust. En kerst. En misdaad. Wat wil een mens nog meer? Voor mij is dit het beste medicijn tegen (kerst)stress.

 

Boeiend, divers en kerstig

De verhalen variëren onderling enorm, en niet elk verhaal kon mij honderd procent boeien. Of laat ik eerlijk zijn, eentje kon mij echt niet pakken. Ellery Queen mag dan een begrip zijn, ik vond het taalgebruik pretentieus. En irritant. Het plot deugde misschien, maar ik trok het niet en heb ‘m overgeslagen. Als enige, want de rest boeide wel, juist door de diversiteit van de stijlen en verhalen. Ze riepen bovendien een heerlijk kerstige sfeer op. Ho ho ho!

Zoals op de achterflap te lezen viel wordt elk verhaal ingeleid door een misdaadboekenconnaisseur. Deze meneer Penzler slaat weliswaar een enkele maal volledig de plank mis (kom op:’s werelds grootste detective na Sherlock Holmes is volgens hem Father Brown? Ik geef jullie vier woorden: Hercule Poirot Miss Marple. Ik zeg verder niets meer, duidelijk zo.), maar juist omdat hij meer dan ik gericht is op Amerikaanse schrijvers en omdat hij – ondanks die ene misser- weet waar hij het over heeft, leer je dingen die de verhalen een toegevoegde waarde geven. Je leest over een Morse die een andere kant van zichzelf laat zien, over een kerstkind dat op een politiebureau geboren wordt, een gezin dat beter af lijkt te zijn nadat er in hun midden een moord is gepleegd, over een meesterdief die eindelijk tot inkeer komt. Het enige dat ik nog mis is in elk geval een van mijn favoriete kerstverhalen (The Adventure of the Christmas Pudding en A Christmas Tragedy, beide van Agatha Christie), hoewel ik vermoed dat dit meer te maken heeft met copyright en uitgeverijen dan met de samensteller van dit boek.

 

Vrede op aarde

Deze mooie kerstbundel bevat verhalen om stuk voor stuk een klein beetje bij weg te dromen. Langzaam verandert druilerige regen in sneeuw, je ziet lichtjes verschijnen en stiekem sluipt er een beetje vrede je hoofd en hart in. Al is het dan maar voor een paar minuten.
Gouden luistertip voor op de achtergrond, is deze. Gegarandeerd effect!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren