Pagina’s

Maya Angelou

Mirjam’s hoge verwachtingen van Maya Angelou

Sommige boeken blijven trekken en blijf ik tegenkomen, en toch neem ik ze dan niet mee. Hebben jullie dat ook? Dit was zo’n boek. Bang dat het tegen zou vallen? Te hoge verwachtingen? Geen idee. Laatst kwam ik het tegen in mijn befaamde Little Free Library en deze keer mocht het mee naar huis. Dat wil lang niet altijd zeggen dat het dan ook meteen gelezen wordt, maar deze keer wel.

 

Maya Angelou

 

Een van de eerste zinnen op de eerste pagina:

‘The truth of the statement was like a wadded-up handkerchief, sopping wet in my fists, and the sooner they accepted it the quicker I could let my hands open and the air would cool my palms.’ Ah…

Toen had ze me al, Miss Angelou. Daarna kwam ik deze tegen:

‘I was going to look like one of the sweet little white girls who were everybody’s dream of what was right with the world’.

Kleine Maya is dus geen schattig blank meisje. Ze is donker, als enige in de familie niet knap en plast nog regelmatig in haar broek, ook waar haar klasgenootjes bij zijn. Samen met haar oma, oom en broer woont ze in het diepe zuiden van Amerika. En in de jaren dertig van de vorige eeuw was dat bepaald niet makkelijk. In ‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’ vertelt Maya Angelou over twee aparte werelden. De momenten waarop de werelden bij elkaar komen zijn altijd gevaarlijk. De ene bevolkingsgroep mag de ander namelijk onbestraft uitbuiten, mishandelen en zelfs doden. Zomaar. Maya Angelou’s schrijft zonder franje, zonder melodrama. Met mededogen. En daardoor blijf je lezen. Op de leeslijst, lieve lezers.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren