Pagina’s

Bietensoep

Boeken en Braden: Borsjt aka Bietensoep

Borsjt. Oftewel bietensoep. Als je wel eens in Oost-Europa en die contreien bent geweest, dan heb je deze soep vast en zeker geproefd. Toen ik in 1993 voor het eerst in Rusland was, stond hij ook op het menu en vond ik ‘m vreselijk. Het was mijn eerste echte buitenlandse reis (op Duitsland, België en Londen na), dus veel gewend was ik niet. Maar lever vind ik op de vroege morgen nog steeds niet lekker.

 

Bietensoep

 

Inmiddels maak ik borsjt zelf en vind ik ‘m heerlijk! Rode biet heeft een wat aparte, aardse smaak waar niet iedereen van houdt. Maar dit soepje is echt de moeite waard en (heel belangrijk) heel makkelijk om te maken. Dit zijn de ingrediënten:

1 liter groentebouillon
1 ui
2 of 3 bieten (hangt van het formaat af)
1 appel

Snipper de ui en bak ‘m even aan. Doe de bouillon erbij, plus de bieten en de appel, in stukjes. Ik kook de bieten van tevoren of ik koop gekookte bieten. Laat dit een tijdje koken. Als alles gaar is, haal je de staafmixer erdoorheen en heb je een prachtig roodpaars soepje. Er zijn heel veel varianten van deze soep, je kunt er bijvoorbeeld ook room in doen. Dat doe ik nooit, ik ben niet zo Rooms. Smakelijk!

Leestips bij mijn bietensoep:

  1. De Meester en Margarita van Michail Boelgakov
  2. De Century trilogie van Ken Follett
  3. Of om in de Halloweenstemming te blijven, een fijne biografie van Erzsebet Bathory, bij dit bloederig uitziende soepje 😉

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren