Pagina’s

het pauperparadijs

Hoe ik zelf bijna verpauperde in Het Pauperparadijs

Ik houd wel van een biografie, memoires, hoe je het ook wil noemen. Ik hoop toch altijd op de onthulling van een familiegeheim, een zwart schaap, een coming out of iets dergelijks. Nou word ik regelmatig teleurgesteld, veel memoires zijn ongelooflijk saai. De meeste BN-ers zijn natuurlijk geen schrijvers en vaak is er zelfs met een goede ghostwriter geen beginnen aan. Zo heb ik me mezelf moeten dwingen om het biografie van André Agassi te lezen. Man, wat was dat boek saai. Ik hoop voor Steffi dat André in het echt een stuk gezelliger is.

 

het pauperparadijs

 

Een geweldige uitzondering hierop is ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. Hierin vertelt de schrijfster over haar familie, het grote familiegeheim en haar zoektocht om dit te ontrafelen. Nu is het onderwerp ontzettend interessant, maar Suzanna’s schrijfstijl is ook prachtig. Met een ragfijnen pennetje (mooi verwoord hè? Heb ik ooit ergens gelezen en gewacht totdat ik het eindelijk kon gebruiken!) beschrijft ze hoe haar voorouders in Veenhuizen terechtkwamen, daar generaties lang verbleven en er uiteindelijk vertrokken.

Nu was er laatst een voorstelling van Het Pauperparadijs, gaaf! Op locatie, in Veenhuizen. Heel bijzonder, in een van de ‘gestichten’ van vroeger. Hartstikke populair, binnen no-time uitverkocht, zelfs zo’n 20.000 mensen op de wachtlijst. Maar wij hadden mazzel, dus op naar Veenhuizen! Nu ligt Veenhuizen behoorlijk noordelijk (min of meer om de hoek bij de Friese Ogma-collega’s), dus we hadden een hotelletje geboekt. Nou ja, hotel… Pauperparadijs-stijl. Wel met elektriciteit (prioriteiten hè, ik moet natuurlijk wel m’n foon kunnen laden), maar daar hield het qua moderne tijd wel een heel eind op. In een caravan, met buitentoilet en buitendouche. Lekker fris. Goed, de paupers hadden het een stuk erger, die sliepen met z’n 80-en op zaal in de hangmat. Het toilet, een grote ton, stond ook op die zaal. Ze hoefden in ieder geval niet ver te lopen.

 

het pauperparadijs

 

De voorstelling was geweldig! Overal was ontzettend goed over nagedacht, de locatie was natuurlijk super, de drankjes in de pauze. En de acteurs, de muziek en de zang natuurlijk. Op dit moment is het nog niet zeker of de voorstelling volgend jaar herhaald gaat worden. Een aantal Veenhuizenaren is blijkbaar niet zo blij met alle drukte (valt wel mee, de voorstellingen worden alleen van vrijdag tot en met zondag gehouden), dus het is allemaal nogal onzeker. Maar mocht je de kans krijgen: gaan. En lees het boek. Doen hoor!

 

het pauperparadijs

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

 • VeggieMo

  23 augustus 2016 at 07:33

  Ik heb het boek ook gelezen. Boeiend en mooi geschreven. Heel veel Nederlanders hebben voorouders of familie die in Veenhuizen hebben gezeten. Ik zou best naar die tentoonstelling willen, maar het is me een beetje te ver weg.
  Die armoede waardoor mensen in Veenhuizen kwamen is nog maar zo kort geleden. Een van mijn Oma’s is geboren in een krottenwijk. En ik woon met mijn gezin in wat een ‘stadsvilla’ wordt genoemd. Ook mijn moeder en mijn schoonouders hebben armoede gekend.
  Natuurlijk zijn er nu in Nederland ook mensen die het financieel heel zwaar hebben, maar gelukkig wonen de meesten toch in gezondere en comfortabelere omgeving.

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren