Pagina’s

Olympische Spelen

Olympische spelen, of toch liever een van deze 7 boeken?

“Wat leuk, allemaal Franse boeken! Wat gaan jullie doen met de Olympische Spelen?” “Pardon, Olympische Spelen?” U merkt, wij van Ogma zijn niet zo sportief. Franse wijn en kaas kunnen we heus waarderen, net als pain au chocolat en crème brulee. De Tour de France is gelukkig weer voorbij, die wordt hier echt niet gekeken. Zelfs niet voor de vergezichten. Of voor mannen in strakke broekjes. Tennis? Champagne en aardbeien vind ik prima, maar om daar nu tennis bij te kijken… Nee, bedankt.

 

Olympische spelen

Het begon natuurlijk allemaal met die griekse mannen hè <3

 

Toch maar eens gekeken waar de Olympische Spelen dit jaar worden gehouden, ah… Rio de Janeiro. Spontaan kwamen er beelden boven van gebruinde mannen in kleine ieniemienie zwembroekjes. Daar kunnen we dan wel weer iets mee! Wat denken jullie hiervan om de lange sportieve avonden op een comfortabele manier door te brengen:

 

Mien – Mariska Tjoelker

Mien van Bree weet al jong dat ze anders is dan haar leeftijdgenootjes. Ze heeft grote dromen: ze wil kampioene worden op de fiets. Omdat Nederland maar niet kan wennen aan de vrouw in de sport verhuist Mien naar België, waar ze de ereplaatsen aaneenrijgt en met haar grote liefde een café uitbaat. In 1938 maakt Mien haar droom waar: ze wordt de eerste Nederlandse wereldkampioene wielrennen. Toch keert ze in augustus 1940 terug naar haar geboortedorp Loosduinen: haar ernstig zieke moeder heeft dringend zorg nodig. Mien probeert haar oude leven te vergeten, maar ze betaalt daar een hoge prijs voor.

 

Harde Ballen van Richard Krajicek, de titel schijnt door Daphne te zijn verzonnen

Harde ballen is een boek over doorzettingsvermogen. In deze intelligente biografie schrijft Richard Krajicek openhartig over zijn moeilijke weg naar de top van het internationale tennis. Hij doet dat aan de hand van twaalf legendarische tennissers die hij bewondert. Krajiceks jeugd, zijn slechte relatie met zijn vader, zijn blessureleed en zijn moeizame relatie met de pers komen daarbij ruim aan bod. Daarnaast staat Harde ballen vol met anekdotes uit Krajiceks leven op de ATP-tour. Een uniek kijkje achter de schermen van de fascinerende profwereld. Een must voor elke tennisliefhebber.

 

Olympische Spelen

Cruijf, Hendrik Johannes, fenomeen. Door Nico Scheepmaker.

In 1972 publiceerde de, in 1990 overleden, sportjournalist en columnist Nico Scheepmaker de eerste (en volgens velen nog steeds de beste) biografie van Johan Cruijff. Door de jaren heen is deze biografie regelmatig bijgewerkt.

 

Ventoux van Bert Wagendorp.

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau, misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes teniet doen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Waarom gaan ze terug?

 

De jongens uit Brazilie – Ira Levin.

De jongens uit Brazilië, uit 1976, is misschien wel het meest angstaanjagende boek uit het rijke oeuvre van Ira Levin. Ex-nazikamparts dr. Josef Mengele werkt, ondergedoken in Zuid-Amerika, aan een weerzinwekkend project. Waarom stuurt Mengele zes voormalige SS-officiers af op vierennegentig onschuldige oude mannen? En waarom moeten zij op een bepaalde datum sterven? Nazi-jager Yakov Liebermann probeert in een race tegen de klok de waarheid te achterhalen.

 

Waarom ik niet tennis (en ook niet hockey) – Kees Fens

Een oudje uit 1980 met sportcolumns vol humor en ironie. De speurtocht naar een tweedehands exemplaar is een Olympische sport an sich.

 

Matchfixing – Declan Hill

Declan Hill heeft een waargebeurde thriller geschreven over de duistere wereld van het omkopen van voetbalwedstrijden. Een wereld die zich vlak voor ons ogen afspeelt, binnen gehoorafstand van alle betrokkenen. Ze blijft echter onopgemerkt op de velden voor de profvoetballers die hun dromen willen realiseren en op de tribunes voor alle trouwe fans. Een wereld die de autoriteiten het liefst negeren. Zij vegen het bestaan en de bedreiging van omkoping het liefst onder het tapijt met het argument dat het imago van de sport wordt beschermd.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

  • Trees

    5 augustus 2016 at 11:24

    Die Mirjam, we zouden familie kunnen zijn;).
    Dank je voor de leestips…Ik hou het dit keer bij Mien (of is het: deze keer? )Jij mag het zeggen…

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren